Si Covid-19 po transformon botën e biznesit

Scott Galloway- Si një sipërmarrës, profesor i biznesit dhe anëtar i bordit të korporatave, unë kam parë se si të menduarit në mënyrë strategjike – si në planin afatshkurtër dhe atë afatgjatë – mund të nënkuptojë ndryshimin midis shkatërrimit të një kompanie dhe mbijetesës së saj. Kjo është veçanërisht e dukshme tani që pandemia Covid-19 ka detyruar çdo biznes të ndryshojë strategjinë. Në librin tim të ri, Post Corona: Nga kriza në mundësi, unë ofroj këshilla për udhëheqësit që përballen me vendime të vështira në këtë epokë të re. Këto janë tre njohuri thelbësore nga libri.

Pandemia po përshpejton trendet ekzistuese.

Covid-19 ka filluar disa trende dhe ka ndryshuar drejtimin e të tjerëve, por ndikimi i tij më i qëndrueshëm do të jetë si një nxitës. Merrni çdo trend – shoqëror, biznesi ose personal – dhe ecni përpara 10 vjet. Edhe nëse kompania juaj nuk po jeton ende në vitin 2030, pandemia ka nxitur ndryshime në sjelljen e konsumatorit dhe tregjet. Kjo është e qartë në rritjen e shpejtë të blerjeve në internet, në zhvendosjen drejt ofrimit të kujdesit shëndetësor në distancë dhe në rritjen spektakolare të vlerësimit midis firmave më të mëdha të teknologjisë.

Sa më e thellë kriza, aq më të mëdha janë mundësitë – dhe rreziqet.

Disa firma, si ato teknologjike, janë pozicionuar në anën e djathtë të tendencave të biznesit dhe do të jenë fituesit kryesorë të pandemisë. Ekziston gjithashtu një mundësi për ndryshime pozitive në shoqëri. Të mësuarit në distancë, për shembull, mund të ndryshojë prirjen e turpshme drejt mungesës dhe përjashtimit që ka mbizotëruar arsimin e lartë për 40 vjet. Optimizmi im për këtë është zbutur, megjithatë: Shumë nga tendencat që ka përshpejtuar pandemia janë negative, kryesisht pabarazitë në zgjerim të pasurisë, shëndetit dhe mundësive. Politikbërësit do të duhet të ndërmarrin veprime konkrete për të parandaluar që një ekonomi me të meta të bëhet një e lirë për të gjithë.

LEXO: Bizneset përball realitetit të ri

Tiparet kryesore do të përcaktojnë se kush i mbijeton krizës.

Kompanitë me kosto variable dhe ato që nuk kanë shumë asete, kanë më shumë gjasa ta bëjnë atë përmes rënies së të ardhurave. Produktet dhe shërbimet që u japin mundësi njerëzve për të punuar dhe shkolluar në distancë do të vlerësohen më shumë. Drejtuesit që mund të rrisin kënaqësinë dhe inovacionin e punonjësve gjatë “shpërndarjes së madhe” të punës në distancë do të shfaqen me një mjet të ri të fuqishëm në paketën e tyre të menaxhimit. Shumica e bizneseve do të përfitojnë nga disa ose të gjitha këto karakteristika.

Nuk ka kohë më të mirë për të filluar një biznes sesa rreth gjashtë muaj në një recesion. Kostoja e rekrutimit, qirasë dhe operimit është e ulët dhe maturia dhe guximi janë të ngulitura në ADN-në e secilës kompani të re. Me kapitalin më sipërmarrës në dispozicion në 20 vjet, është një kohë e shkëlqyer për sipërmarrës të talentuar të shkëlqejnë.

INC

Must watch
Business Mag Nr. #24 - Tetor 2020

Numri 24 i revistës Businessmag.al sjell një panoramë të zhvillimeve, përshtatjeve dhe ecurisë në sektorë të ndryshëm të ekonomisë. Në të njëjtën kohë, shohim zhvillime relativisht të kënaqshme.  Organizime të reja si Dhoma Ekonomike e Gruas, duket si një shpresë për më shumë zë, lobim dhe mbështetje për gratë sipërmarrëse dhe sipërmarrjet e reja.

Gjatë kësaj periudhe angazhime si programi “Ringrihu më i fortë”, ishin një lloj kundërpërgjigje ndaj dëmeve ekonomike që po shkakton pandemia.

Influencerat vijojnë të rrisin hapësirat e tyre dhe janë bërë një instrument i rëndësishëm marketimi. Në brendësi të revistës do të gjeni renditjen e top 100 influencerave më të mëdhenj në vend.

Gjatë kësaj vere ndërkohë, vetë Businessmag pati një fushatë të suksesshme të promovimit të turizmit shqiptar. Qindra të rinj u angazhuan të dërgojnë foto dhe përshkrimet e vendeve të ndryshme të Shqipërisë.

Shiko më shumë
Na ndiqni në rrjetet sociale