Sa është gjoba minimale në Kodin Shqiptar të Punës?


Kodi shqiptar i Punës ka gjobën minimale për shkelje të ndryshme më të lartën në rajon, sipas një analize që ka bërë Këshilli i Investimeve në lidhje me hendekun e burimeve njerëzore në sektorin e BPO-ve (sektori i shërbimeve të nënkontraktura).

Sipas analizës, gjoba minimale në Shqipëri shkon 440,000 lekë, ndërsa Serbia e ka 400 euro, Rumania 67 euro, Mali i Zi 30 euro dhe Kosova 100 euro.

Inspektorët e punës kanë diskrecion të gjerë për vendosjen e gjobave. Pothuajse të gjitha vendet parashikojnë gjoba në një diapazon të gjerë për shkelje të legjislacionit të punës, por Shqipëria ka një nivel minimal të gjobës më të lartë. Por, nga ana tjetër, vendi ynë nuk ka sanksionet më të ashpra dhe as diapazonin më të gjerë midis minimumit dhe maksimumit të gjobave.

ShqipëriaSerbiaRumaniaGreqiaMali i ZiKosova
Grupi 1 – deri në 20 x 22’000= 440’000 Lekë

Grupi 2 – deri në 30 x 22’000= 660’000 Lekë

Grupi 3 – deri në 50 x 22’000= 1’100’000 Lekë

Shkelja e përsëritur – shuma e gjobave deri në 5’500’500 lekë

Grupi 1 – 400 Euro/800 Euro

Grupi 2 – nga 3’230 Euro deri në 8’075 Euro

Grupi 3 – nga 4’846 Euro deri në 12’112 Euro

Grupi 4 – nga 6’460 Euro deri në 16’200 Euro

Gjoba nga 67 Euro deri në 22’300 Euro

 

 

Shënim: (diapazon të ngushtë të gjobave sipas shkeljeve në shumë nën – grupe)

Gjoba nga 500 Euro deri në 50’000 EuroGrupi 1 – nga 30 Euro deri në 2’000 Euro

Grupi 2 – nga 150 Euro deri në 6’000 Euro

Grupi 3 – nga 500 Euro deri në 20’000 Euro

Grupi 1 – nga 100 Euro deri në 10’000 Euro

Grupi 2 – deri në 20’000 Euro (p.sh. i dëmtuari nën 18 vjeç)

Grupi 3 – gjoba deri në 30’000 Euro (p.sh. diskriminim)

Analiza e Këshillit të Investimeve tregon se parashikimi i gjobave fikse për shkeljet e legjislacionit të punës nuk ndihmon në diferencimin e shkeljeve, dëmit dhe pasojave, teksa legjislacionet në vende të ndryshme kombinojnë masat administrative me sanksionet penale. Gjatë 2016-s, Instituti i Shëndetit Publik ka vendosur 117 gjoba, vlera e të cilave varion nga 22,000 lekë në 880,000 lekë. Gjoba maksimale 5,500,000 lekë është vendosur vetëm një herë në 2014.

Gjatë takimit, bizneset e BPO-ve kanë kërkuar nga qeveria që të mbulojë koston e trajnimit të stafeve për të paktën 5 javë. Përveç kësaj, për shkak të specifikave të sektorit kompanitë kanë shqetësim Kodin e Punës, për sa u përket orareve. Ata kërkojnë rishikim të Kodit të Punës në kontratat e kompanive me mbi 2,000 të punësuar. Gjithashtu, për shkak të numrit të madh të të punësuarve, bizneset e BPO kërkuar lehtësime në Kodin e Punës në lidhje me verifikimin e origjinalitetit të dokumenteve të identifikimit dhe atyre shëndetësore.

burimi: acp.al

Must watch
Business Mag Nr. #23 - Qershor 2020

Të gjitha planet tuaja për këtë vit, si individë apo sipërmarrës mund të jenë përmbysur. Mbërritja e Coronavirusit në Shqipëri paralizoi gjithçka, ashtu si kudo. Në mënyrë të papritur na vuri në kushte tërësisht të tjera pune, na shtoi pasigurinë e shqetësimin për të ardhmen.

Sipërmarrjet, kryesisht në fushën e IT u përshtatën më shpejt, duke angazhuar punonjësit nga shtëpia. Ato zhvilluan dhe më tej mundësitë për të punuar në distancë, ndërkohë që shumë kompani të tjera u mbyllën plotësisht.

Kjo është një periudhë sprove, për individin, drejtuesit dhe liderin. Kjo është lufta që po zhvillohet në spitale dhe fronti i parë i saj janë mjekë, infermierë e sanitarë. Historia e ekonomisë k a treguar se gjithmonë pas një situatë të vështirë ka një ringritje. Dhe ne besojmë se kështu do të jetë.

Deri atëhërë ajo çka na mbetet të bëjmë është respektimi i rregullave të kërkuara, marrja e përgjegjësive ndaj të tretëve për aq sa mundemi, e të interesohemi për të pamundurit, të ndajmë diçka për ta.

Solidariteti nuk ka munguar e nuk do të na mungojë as kësaj radhe. Ajo çfarë doli në pah krahas solidaritetit ishte varfëria: e shtetit, e kompanive dhe e vetë individëve.

Një ditë pas dërgimit të 30 bluzave të bardha në Itali, The Guardian na vlerësoi në artikullin e saj si zemërgjerë edhe pse Ky numër ishte planifikuar të botohej në Prill 2020, por procesi u shty për shkak të masave të ndërmarra si pasojë e shpërthimit të Covid-19. Edhe pse në kohë vështirësish, jemi …

Shiko më shumë
Na ndiqni në rrjetet sociale