Rama firmos planin për Këshillin e Inovacionit, me fokus në investitorët ëngjëj


Inovacioni duket se do të marrë një vëmendje të veçantë po të kemi parasysh një urdhër të fundit të firmosur nga Kryeministri Edi Rama që hedh piketat e planit të veprimit në vitet 2017-2021.

Në këtë urdhër kërkohet ngritja e një grupi pune ndërinstitucional që do të kryesohet nga Ministria e Zhvillimit Ekonomik dhe do të ketë në përbërje përfaqësues Ministria e Financave, Ministria e Shtetit për Inovacionin dhe Administratën Publike, nga Ministria e Arsimit dhe Sportit, nga AKSHI dhe AIDA.

Brenda 6 mujorit të parë të këtij viti Rama kërkon që të ngrihet një Këshill Kombëtar për Inovacionin që do të koordinojë vendimmarrjen dhe politikat.

Nga ana tjetër  është kërkuar që po brenda këtij viti të bëhet zhvillimi i kapaciteteve për agjencitë qendrore që ofrojnë shërbime mbështetëse për inovacionin.

Kjo mund të ketë një nevojë për financim prej 100 mijë eurosh në vit për pozicionet shtesë dhe trajnimet. Në afatgjatë plani parashikon ngritjen e një rrjeti të njohur si “bussines angels” apo engjëjt e biznesit.

Investitorët ëngjëj mund të jenë profesionistë si doktorë apo juristë, ish bashkëpunëtorë biznesi – ose edhe më mirë akoma, sipërmarrës të thekur të interesuar të ndihmojnë brezin e ri. Ajo që ka rëndësi është se ata janë të pasur dhe të gatshëm të investojnë qindra mijëra dollarë në biznesin tuaj në këmbim të një veprimi.

Ky koncept edhe pse i pa lakuar shpesh në vend ka një njohje të madhe në botë pasi në këtë kategori përfshihen njerëz të suksesshëm biznesi, të pasur dhe me njohje që mund të jenë hallka lidhëse për zhvillimin e sipërmarrjeve të suksesshme.

Në urdhrin e kreut të qeverisë thuhet se do të ketë një identifikim të ëngjëjve potencialë të biznesit, hartim të kuadrit rregullator si dhe proces të hollësishëm për përzgjedhjen e projekteve dhe sipërmarrësve.

Burimi: scan-tv.com

Must watch
Business Mag Nr. #24 - Tetor 2020

Numri 24 i revistës Businessmag.al sjell një panoramë të zhvillimeve, përshtatjeve dhe ecurisë në sektorë të ndryshëm të ekonomisë. Në të njëjtën kohë, shohim zhvillime relativisht të kënaqshme.  Organizime të reja si Dhoma Ekonomike e Gruas, duket si një shpresë për më shumë zë, lobim dhe mbështetje për gratë sipërmarrëse dhe sipërmarrjet e reja.

Gjatë kësaj periudhe angazhime si programi “Ringrihu më i fortë”, ishin një lloj kundërpërgjigje ndaj dëmeve ekonomike që po shkakton pandemia.

Influencerat vijojnë të rrisin hapësirat e tyre dhe janë bërë një instrument i rëndësishëm marketimi. Në brendësi të revistës do të gjeni renditjen e top 100 influencerave më të mëdhenj në vend.

Gjatë kësaj vere ndërkohë, vetë Businessmag pati një fushatë të suksesshme të promovimit të turizmit shqiptar. Qindra të rinj u angazhuan të dërgojnë foto dhe përshkrimet e vendeve të ndryshme të Shqipërisë.

Shiko më shumë
Na ndiqni në rrjetet sociale