Pse Singapori është vendi i vetëm në botë që shet mish të...

Pse Singapori është vendi i vetëm në botë që shet mish të rritur në laborator

Singapori, dhe 2 restorante Huber’s Butchery dhe Bistro, janë të vetëmit në botë që ofrojnë mishin e kultivuar në menu-në e tyre. Mishi, i krijuar nga kompania e vendosur në Kaliforni, Eat Just, duket, ka erë dhe shijon si mish pule. Reagimet nga klientët janë të shkëlqyera. Eat Just pretendon që mishi i tyre i rritur në laborator është etik, i pastër dhe i miqësor ndaj mjedisit, pa kompromise në shije. Ndërsa miliarda dollarë investohen në industrinë e kultivimit të mishit, qëndrueshmëria e tij afatgjatë është ende e paqartë.

Që nga zbulimi i parë i burgerit të rritur në laborator në Londër në vitin 2013 (i cili kushtoi 330,000 dollarë për të krijuar), shumë kompani në të gjithë botën kanë hyrë në garën për të zhvilluar mish të kultivuar me çmime të arsyeshme. Megjithatë,  Eat Just është kompania e vetme që ka fituar miratim legjislativ për shitje publike në Singapori , vendi i vetëm që lejon shitjen e mishit të rritur në laborator. Megjithatë, mishi i kultivuar ende nuk është në dispozicion në shumicë.

Lexo: Investimet për Ballkanin Perëndimor, Shqipëria përfiton financimin e disa projekteve

Mishi i rritur në laborator, ndryshe nga produktet vegjetariane, është vërtet mish. Procesi përfshin nxjerrjen e qelizave nga një kafshë dhe ushqimin e tyre me proteina, sheqerna dhe yndyrna. Qelizat lejohen të ndahen dhe rriten, para se të vendosen në një bioreaktor të madh çeliku, i cili vepron si një tank fermentimi. Pas katër deri në gjashtë javësh, materialet “mblidhen” nga bioreaktori. Shtohet disa proteinë bimore, pastaj ato formohen, gatohen dhe shtypen në printera 3D për të fituar teksturën dhe formën e duhur.

 

BBC

Që nga viti 2015 nxisim shpirtin sipërmarrës, inovacionin dhe rritjen personale duke ndikuar në zhvillimin e një mjedisi motivues dhe pozitiv tek lexuesit tanë. Kjo punë që e bëjmë me shumë dashuri nuk ka të paguar. Ne jemi platforma e vetme e cila promovon modelin pozitiv të sipërmarrjes së lirë. Përmes kësaj platforme mbështesim edukimin gjatë gjithë jetës si mjet për zhvillimin personal dhe profesional të brezave. Kontributi juaj do të na ndihmojë në vazhdimin e këtij misioni në gjithë trevat shqipfolëse.

Mund të kontribuoni KETU. Falemnderit.

Must watch
Business Mag Nr. #34 - Mars 2024

Për një vit të mbarë!

Viti 2024 ka nisur me sfidat dhe mundësitë e tij. Ndërsa kompanitë do të duhet të përballen me disa ndryshime ligjore dhe njëkohësisht trendet e tregjeve: si rritje çmimesh dhe rritje e kostos së fuqisë punëtore, startupet janë para mundësive dhe një klime favorizuese. Thirrje të shumta janë hapur në fushën e biznesit, kulturës dhe ideve të gjelbërta. Ndër më të rëndësishmit, programi i qeverisë për financimin e 80 startupeve në tre faza zhvillimi të tyre

Për të kuptuar rëndësinë e bizneseve të reja, veçanërisht në teknologji, mjafton të shohim që edhe sipërmarrje të konsoliduara vendase, si një grup kompanish si Balfin, kanë një vëmendje të theksuar tek startupet. Z. Samir Mane, President i këtij grupi, prej kohësh ka treguar interes, duke i mbështetur, por edhe duke investuar në një prej startupeve që pritet të sjellë revolucion në bio-inxhinieri. Vëmendja tek risia dhe inovacioni vlerësohet të jetë një nga arsyet kryesore, përse audienca jonë e zgjodhi në kompeticionin tonë të dhjetorit si Sipërmarrësi i Vitit. Në një intervistë ekskluzive, z. Mane tregon për ne copëza domethënëse nga …

Shiko më shumë
Na ndiqni në rrjetet sociale
0