Observatori i parë i Kosovës, përmes donacioneve!
Përditësuar së fundmi: 03/02/2020

Observatori i parë i Kosovës, përmes donacioneve!

Share
nga Amantia Kullolli
Shk 03, 2020


Bordi drejtues i organizatës “Përfaqësimi i Astronomisë së Kosovës” ka krijuar një fushatë donacionesh nëpërmjet faqes “GoFundMe”, ku kërkon mbështetjen e njerëzve, si e vetmja mundësi, për të ndërtuar Observatorin e parë planetar në Kosovë.

Sipas organizatës, kjo nismë vjen si pasojë e mungesës së fondeve nga qeveria kosovare. “Edhe pse morëm autorizimin e Parlamentit të Kosovës vitin e kaluar për Observatorin, fondet nuk u liruan kurrë, pavarësisht protestave dhe kërkesave tona të shumta”, janë shprehur ata.

Sipas kësaj organizate, ndërtimi i Observatorit do t’u japë Kosovës dhe të rinjve të vendit një mundësi, për të nxjerrë breza më të edukuar në shkencë, por edhe në disiplina të tjera.

“E ardhmja e Kosovës mbështetet te gjenerata e ardhshme që rritet dhe po konkurron teknologjikisht midis vendeve tona fqinje. Shkenca, Teknologjia, Inxhinieria dhe Matematika (STEM) do të luajnë një rol kryesor në Kosovë për të ecur përpara”, thanë ata.

Observatori do të jetë i ngjashëm me atë të vendeve më të zhvilluara dhe do të jetë një investim, që në periudhën afatgjatë, do t’i japë Kosovës oportunitete në rritjen ekonomike. “Ky objekt do të jetë i ngjashëm me ato në Shtetet e Bashkuara, Kanada, Australi dhe Evropë që kanë frymëzuar rininë e tyre dhe në mënyrë të ngjashme do të frymëzojë kosovarët që të ndjekin grada të përparuara në shkencë. AOK beson, se një strukturë e tillë është thelbësore, për një afat të gjatë, për rritjen ekonomike dhe të ardhmen e Kosovës. AOK është e angazhuar për krijimin dhe funksionimin e një strukture të tillë, për të mirën e të gjithë njerëzve në Kosovë”.

Organizata shprehet se nevojiten edhe 230 mijë dollarë të tjera për të mbuluar shpenzimet e ndërtimit, ndërsa toka e ndërtimit dhe infrastruktura të tjera teknologjike janë gjetur tashmë.

 

Gofundme

Subscribe në kanalin tonë në YouTube


Evente