Ky është shkaku më i madh i plakjes së parakohshme, sipas një mjeku me famë botërore - Business Magazine Albania

Ky është shkaku më i madh i plakjes së parakohshme, sipas një mjeku me famë botërore

Plakje

Cili mendoni se është shkaku më i madh i plakjes së parakohshme? Shanset janë që nuk keni dalë me “rezistencë ndaj insulinës” kur mendoni për këtë pyetje. Por, sipas Dr Mark Hyman, mjek i shëndetit funksional dhe autori më i shitur i “Young Forever” ndër tituj të tjerë, rezistenca ndaj insulinës është “rrënja e sëmundjeve të zemrës, diabetit, kancerit dhe demencës”, plus ajo gjithashtu nxit humbjen e muskujve ndërsa plakeni, që çon në sarkopeni ( humbje e pavullnetshme e masës dhe forcës muskulore).

Rezistenca ndaj insulinës ndodh kur hani niseshte dhe sheqerna në çfarëdo forme, shpjegon Dr Hyman.

“Pankreasi juaj më pas pompon ngarkesa të insulinës dhe qelizat tuaja bëhen rezistente ndaj efekteve të saj, që do të thotë se kërkohet gjithnjë e më shumë insulinë për të mbajtur sheqerin në gjak normal, derisa nuk mundet, dhe atëherë ju merrni diabetin e tipit 2 dhe një sërë problemesh të tjera, si rritja e yndyrës së barkut, humbja e muskujve, inflamacioni, çekuilibri hormonal dhe dëmtimi i trurit. Hulumtimet sugjerojnë se prek më shumë se 9% të të rriturve në mbarë botën, ndërsa 90% e njerëzve që e kanë atë nuk janë të diagnostikuar dhe nuk kanë asnjë ide se e kanë atë”, shton Dr Hyman.

Lajmi i mirë është se kjo gjendje e lojës është “gati 100% e kthyeshme”. Pavarësisht nëse e dini se jeni rezistent ndaj insulinës apo jo, ju të gjithë mund të kontrolloni atë që konsumoni çdo ditë për të siguruar që të mbani nën kontroll shëndetin metabolik.

Nëse jeni dikush që ha rregullisht ushqime të përpunuara, me përmbajtje të lartë niseshteje ose me sheqer, qofshin këto donuts dhe ëmbëlsira, patate të skuqura dhe burgerë, ushqime ushqimore apo edhe vetëm një sasi e tepërt buke, atëherë shanset janë që jeni në rrugën e rezistencës ndaj insulinës. Me statistikat që tregojnë një rritje të konsumit të këtyre llojeve të ushqimeve në dietat moderne perëndimore, dhe kjo është edhe tek fëmijët, është koha të bëni një bilanc dhe të filloni të kuptoni fuqinë që çdo gjë që hani ka aftësinë tuaj për të jetuar mirë.

Nëse jeni të shqetësuar për të qenit rezistent ndaj insulinës, sigurohuni që të vizitoni mjekun tuaj dhe kërkoni që të testojë insulinën tuaj, si dhe nivelet e glukozës pas një ngarkese me sheqer. ” Por çdo ditë, të bëhesh “i ndjeshëm ndaj insulinës” ka të bëjë me zvogëlimin e marrjes së niseshtës dhe sheqerit dhe ndoshta edhe heqjen e tyre fare për një kohë të gjatë”, rekomandon Dr Hyman.

Me kalimin e kohës, ju mund të rifusni perime, fruta, fasule dhe drithëra me niseshte në dietën tuaj kur metabolizmi dhe përgjigja ndaj insulinës mund të përballet me të. Vlen gjithashtu të përmendet se përgjigja juaj ndaj insulinës ndikohet gjithashtu nga cilësia e gjumit, nivelet e stresit dhe rutina e ushtrimeve, kështu që përpiquni të zbatoni një mënyrë jetese të ekuilibruar për të mbështetur dietën tuaj. Mund të jetë shumë për t’u mbajtur në mend, por ia vlen të shtoni vite në jetën tuaj dhe të përmirësoni shëndetin dhe mirëqenien.

vogue.com

 

Që nga viti 2015 nxisim shpirtin sipërmarrës, inovacionin dhe rritjen personale duke ndikuar në zhvillimin e një mjedisi motivues dhe pozitiv tek lexuesit tanë. Kjo punë që e bëjmë me shumë dashuri nuk ka të paguar. Ne jemi platforma e vetme e cila promovon modelin pozitiv të sipërmarrjes së lirë. Përmes kësaj platforme mbështesim edukimin gjatë gjithë jetës si mjet për zhvillimin personal dhe profesional të brezave. Kontributi juaj do të na ndihmojë në vazhdimin e këtij misioni në gjithë trevat shqipfolëse.

Mund të kontribuoni KETU. Falemnderit.

Must watch
Business Mag Nr. #37 - Prill 2025

Mendo lokalisht, vepro globalisht

Viti 2025 vjen me sfida dhe mundësi të mëdha në sektorë të rëndësishëm të ekonomisë sonë. Turizmi shqiptar po përjeton një rritje të jashtëzakonshme, ku duket se pas një prezantimi mbresëlënës në ITB Berlin, Shqipëria është gati të pozicionohet si një destinacion i rëndësishëm në hartën botërore me një ofertë të larmishme turistike. Paralelisht, tregu i pasurive të paluajtshme po përballet me ndyshime të shumta, ku investimet strategjike dhe zhvillimi i qëndrueshëm janë kyç për suksesin e këtij sektori.
Teknologjia vazhdon të transformojë mënyrën se si jetojmë dhe punojmë. Inteligjenca Artificiale nuk është më thjesht një mjet ndihmës, por një faktor vendimtar që po shkruan rregulla të reja në çdo industri.

Bota përballë sfidës së krijimit të një axhende më humane për Inteligjencën Artificiale – si mund ta vendosim atë në shërbim të njeriut, pa e shndërruar në një rrezik për demokracinë dhe ekonominë globale? Ndërsa jetojmë në një botë që ndryshon vazhdimisht, shohim sesi Fintech është një realitet i padiskutueshëm që po lehtëson ditë pas dite jetën dhe veprimtarinë e bizneseve dhe individëve. Ajo që konfirmojmë me siguri në këtë edicion është sesi bizneset shqiptare po përqafojnë gjithnjë e më shumë një qasje europiane në menaxhim, kulturë, lidership dhe investime, duke u nxitur drejt inovacionit dhe …

Shiko më shumë
Na ndiqni në rrjetet sociale
0