Kryeministri Rama viziton shkollën më novatore të Vlorës!

Kryeministri Rama viziton shkollën më novatore të Vlorës!


Një shkollë profesionale, ku mësimi zhvillohet me laptop dhe SmartTV, ofron aftësim praktik të nxënësve në bashkëpunim me kompani lider të fushës dhe aspiron të ofrojë në shtator programe mësimore për e-Cars (makinat elektrike).

Jemi në Zvicër? Jo, jemi në shkollën industriale “Pavarësia” në Vlorë, e cila sot priti vizitën e kryeministrit të Shqipërisë, z. Edi Rama, të shoqëruar nga znj. Dajna Sorensen, zv. Ministre e Financave dhe Ekonomisë.

Mesazhi i kësaj vizite: Arsimi profesional, i udhëhequr nga inovacioni dhe kërkesa e tregut = Garanci për punësimin e të rinjve shqiptarë dhe avantazh konkurrues për ekonominë.

Gjatë vizitës, Kryeministri Rama u njoh nga afër me procesin që ka përfshirë shkollën në vitet e fundit, duke e transformuar gradualisht nga një institucion arsimor tipik të një sistemi post-komunist, në një qendër moderne të dijes, e cila i shërben jo vetëm nxënësve, por të gjithë komunitetit. Si e tillë, shkolla qëndron e hapur edhe pas orarit të mësimit, dhe vendos ambientet e saj në dispozicion të nxënësve dhe komunitetin për organizimin e aktiviteteve të ndryshme apo realizimin e projekteve jokurikulare.

Ky transformim karakterizohet nga modifikimi i disa aspekteve të procesit mësimor dhe të menaxhimit të shkollës, si: përfshirja e teknologjisë në orën e mësimit për ta bërë atë më të thjeshtë dhe tërheqëse për nxënësit; vendosja e bashkëpunimit me bizneset për të ofruar praktika profesionale dhe sponsorizime për shkollën; përshtatja e profileve të degëve për t’i shërbyer më mirë nevojave të tregut; etj.

Si katalizator në këtë transformim ka vepruar “Aftësi për Punë” S4J, një projekt i qeverisë zvicerane. Prej 2016, projekti ndihmon shkollën përmes ofrimit të trajnimeve për mësuesit dhe personelin, përmirësimin e infrastrukturës në shkollë dhe vendosjen e bashkëpunimeve afatagjata me bizneset për ofrimin e praktikave profesionale.

Tashmë, 145 nxënës të 5 drejtimeve të SHIP (nga 720 nxënës në total) zhvillojnë praktikën profesionale në 65 biznese. 11 prej këtyre kompanive veprojnë në fushën e programimit (informatikës) dhe ndodhen në Tiranë. Prej muajit mars, ato kanë nisur të ofrojnë praktika profesionale në distancë për 46 nxënës të drejtimit TIK. Gjatë vizitës, kryeministri Rama pa se si vihet në jetë ky model praktike profesionale, përmes përdorimit të platformave virtuale të komunikimit.

Shkolla industriale “Pavarësia” premton se së shpejti do të ofrojë një profil mësimor për makinat elektrike. “Përshtatja e kurrikulave mësimore me nevojat e tregut dhe zhvillimet teknologjike është një proces që ka nisur prej disa muajsh. Po bashkëpunojmë me kompanitë novatore vendase, për të ndërtuar një stacion servisimi për këto makina në ambientet e shkollës”, thotë Gentian Boçi, drejtori i shkollës.

Një nga ndalesat e delegacionit ishte në ‘Njësinë e Zhvillimit’, një strukturë e brendshme e institucioneve të arsimit profesional, e cila ka si funksion planifikimin dhe realizimin e veprimtarive si trajnimi i mësuesve, përshtatja e kurrikulave me nevojat e tregut apo orientimi në karrierë i nxënësve, me qëllim përmirësimin e shërbimeve të shkollës.

Kryeministri vizitoi gjithashtu klasat e reja të shkollës, Infotekën, laboratorët e informatikës, laboratorin e Printerit 3D (sponsorizim nga një kompani zvicerane, SICPA), si dhe kursin e “Webmaster”. Ky kurs afatshkurtër zhvillohet në ambientet e shkollës industriale “Pavarësia” në bashkëpunim me Drejtorinë Rajonale të Formimit Profesional Publik Vlorë.

Përmes vizitës së tij, kryeministri përforcoi faktin se arsimi profesional është një nga shtyllat kryesore të zhvillimit të vendit, i cili do të sjellë një reduktim të papunësisë në vend.

Must watch
Business Mag Nr. #25 - Mars 2021

Kjo periudhë përkon me një vit të plotë në kushte pandemie në vendin tonë, në Europë dhe në mbarë botën. Në një vit ndodhën shumë zhvillime, të paparashkuara ndonjëherë më parë nga ne, duke hedhur poshtë shumë plane apo projekte tonat për rritjen. Por, në këtë kohë sipërmarrje të ndryshme u vunë në lëvizje për të gjetur zgjidhje të reja e për të siguruar mbijetesën.

Në këtë numër të revistës, vijnë zhvillimet përmes gjurmëve që kanë lënë tek industri, sipërmarrje apo individë sipërmarrës.

Pano Soko, ekonomist i njohur flet për efektet e paketave ekonomike të mbështetjes dhe nevojën për paketa ndihme në industritë e prekura.

Rubrika 3X3 i kushtohet industrisë së verërave. Nga intervistat tona me 3 prodhues rezulton se

verërat shqiptare janë të “paralizuara” nga pandemia.

Verërat janë në një trend me turizmin. Brunila Liçaj, profesore dhe eksperte në fushën e turizmit është optimiste për të ardhmen e kësaj fushe.

Në rubrikën e brandeve kemi sjellë, fabrikën e qumështit dhe prodhimeve të bulmetit “Lufra”, ndërsa një brand që po rimëkëmbet nga Kosova është prodhuesi i këpucëve artizanale “Perolli”. Të dy këto brande janë model frymëzimi për njerëzit e punës!

Një pjesë e rëndësishme e revistës i dedikohet konkursit dhe fituesve të Businessmag në …

Shiko më shumë
Na ndiqni në rrjetet sociale
0