Konfindustria: Vonesat e rimbursimit të TVSH-së po dëmtojnë tregun
Përditësuar së fundmi: 07/06/2019

Konfindustria: Vonesat e rimbursimit të TVSH-së po dëmtojnë tregun

Share
nga Ornela Trupja
Qer 07, 2019

Konfindustria në një deklaratë për mediat, vë theksin tek kostot e rënda financiare që i shkaktohen bizneseve nga vonesat e tejskajshme dhe në shuma të mëdha pas rikthimit të TVSH-së.

Sipas të dhënave zyrtare, mesatarja e vonesave të rimbursimit llogaritet në afër 6 muaj nga maksimumi ligjor prej 2 muajsh. Vonesa e madhe e kthimit të TVSH-së, nuk shoqërohet me penalitete financiare dhe gjoba për agjencitë ekzekutuese. Trysnia e ekzekutivit ndaj bizneseve, ka bërë që numri i rasteve të padive dhe penaliteteve të shënojë rënie, sipas administratorit të Konfindustrisë Gjergj Buxhuku.

Gjithashtu, sipas tij, vonesat e gjata kohore të kthimit të TVSH-së dhe pasojat e rënda financiare për bizneset, shërbejnë si burim i lindjes së korrupsionit në agjencitë ekzekutive, që mund të shkojnë deri në 20% të vlerës.

Lexo:  Konfindustria: FMN ka përgjegjësi për dështimin e politikave ekonomike në vend

Administrata tatimore u detyrohet kategorive të biznesit të paktën 120 milionë euro TVSH të prapambetur.  Premtimi i pambajtur për rimbursimin e  TVSH-së ka shkaktuar rritje të mëdha të kostove dhe ka goditur fuqinë  konkurruese, sipas konfindustrisë.