Konfindustria: FMN ka përgjegjësi për dështimin e politikave ekonomike në vend


Konfindustria vlerëson se, raporti i fundit i misionit të monitorimit të FMN duhet të shërbejë si  sinjal për vendimarrjen politike për të ndryshuar në mënyrë thelbësore politikat ekonomike, financiare dhe fiskale të deritashme.  Përfundimet e raportit të muajit maj 2019 të misionit të FMN mund të lexohen edhe si një lëvizje taktike e mëparshme e FMN.

Lëvizje, sipas Konfindustrisë, të ngjashme me qëndrimin e mbajtur ndaj skemave piramidale të viteve 1996-1997, për t’i lënë gjithë përgjegjësinë e mungesës së efektivitetit të deritanishëm të politikave fiskale dhe ekonomike vetëm Qeverisë së Shqipërisë në përpjekje për të shmangur pjesën dhe rolin e saj.

Administratori i Përgjithshëm i Konfindustrisë, Gjergj Buxhuku thotë se, “konfindustria vlerëson, se të dhënat e tremujorit të parë të vitit 2019, tregojnë për vazhdimin e rezultateve të dobëta financiare dhe vijimin e problemeve të vitit të kaluar”.

Sipas Konfindustrisë, “niveli i lartë i borxhit publik prej të paktën 70% të PPB, mbi 120 milionë euro detyrime të TVSH të pakthyer biznesit deri në fund të 3 mujorit të parë 2019, rënia e ndjeshme me 15-20 pikë e parashikimit të rritjes ekonomike, ulja e ndjeshme e të ardhuarave nga TVSH, vazhdimësia e kreditimit të biznesit në nivelet më të ulta historike, rritja e ndjeshme e pranisë së kreditimit informal/fajde, tregojnë për performancë të ulët fiskale jo sezonale, por me rrënjë të thella strukturore të ekonomisë kombëtare si dhe politika fiskale, financare dhe ekonomike jo të duhura në shumicën e tyre”.

Lexo:  Gjobë nëse nuk paguan siguracionin. Konfindustria kërkon të mos miratohet ligji

Sipas konfindustrisë kanë ndodhur disa zhvillime negative vitet e fundit që e kanë përkeqësuar më tej situatën si: lejimi i rritjes së menjëhershme të borxhit publik të vendit me pothuaj 10% të PPB si pasojë e huamarrjes të mbi 1.3 miliardë euro në 5-6 vitet në vazhdim të marrëveshjes e pa shoqëruar me një program të qartë të reformave strukturore ekonomike, është pergjegjësi e drejtpërdrejtë e FMN. Gjithashtu, mungesa e qartësisë së drejtimit të shpenzimeve buxhetore, rritja e barrës fiskale, kalimi i menjëhershëm dhe i pastudiuar nga politika e tatimit të “sheshtë” në përpjestimor, rritja e taksave për karburantin, energjisë, thellimi i skajshëm i politikave koncesionare pa garë dhe PPP, ndryshimet e shpeshta të politikave fiskale për biznesin në përgjithësi dhe biznesin e vogël në vecanti, prishja e uniformitetit të fiskalitetit për sektorë të ndryshëm të ekonomisë, janë anashkaluar në vite nga misionet dhe përfaqësuesit e FMN në Shqipëri.

Must watch
Business Mag Nr. #24 - Tetor 2020

Numri 24 i revistës Businessmag.al sjell një panoramë të zhvillimeve, përshtatjeve dhe ecurisë në sektorë të ndryshëm të ekonomisë. Në të njëjtën kohë, shohim zhvillime relativisht të kënaqshme.  Organizime të reja si Dhoma Ekonomike e Gruas, duket si një shpresë për më shumë zë, lobim dhe mbështetje për gratë sipërmarrëse dhe sipërmarrjet e reja.

Gjatë kësaj periudhe angazhime si programi “Ringrihu më i fortë”, ishin një lloj kundërpërgjigje ndaj dëmeve ekonomike që po shkakton pandemia.

Influencerat vijojnë të rrisin hapësirat e tyre dhe janë bërë një instrument i rëndësishëm marketimi. Në brendësi të revistës do të gjeni renditjen e top 100 influencerave më të mëdhenj në vend.

Gjatë kësaj vere ndërkohë, vetë Businessmag pati një fushatë të suksesshme të promovimit të turizmit shqiptar. Qindra të rinj u angazhuan të dërgojnë foto dhe përshkrimet e vendeve të ndryshme të Shqipërisë.

Shiko më shumë
Na ndiqni në rrjetet sociale