Kompania kineze merr 100% të aksioneve të “Aeroportit Ndërkombëtar të Tiranës”


Më 7 tetor të vitit 2016, Aeroporti Ndërkombëtar i Tiranës (TIA) njoftoi se “China Everbright Limited” (CEL), një kompani ndërkombëtare investimesh dhe menaxhimi asetesh me bazë në Hong Kong, ka marr në zotërim 100% të aksioneve në TIA.

“Me kënaqësi njoftojmë një epokë të transformimit të China Everbright Limited”, tha Z. Rolf Castro-Vasquez, Drejtori Ekzekutiv i TIA-s. “Aksionerët e tanishëm, AviAlliance, DEG dhe FSHAN, si dhe të gjithë të punësuarit kanë punuar fort për zhvillimin e aeroportit dhe u kanë shërbyer pasagjerëve të saj në mënyrë korrekte. Ne shohim me synimin për rritje të mëtejshme me aksionerin e ri China Everbright Limited, duke ofruar atë që udhëtarët kanë nevojë dhe dëshirojnë, “tha ai.

“Falë mbështetjes së qeverisë shqiptare dhe ekipit menaxhues të TIA-s, CEL është i kënaqur sot që ka përfunduar blerjen e Aeroportit Ndërkombëtar të Tiranës. Blerja është një qasje proaktive e korporatës për të identifikuar mundësitë më të mira për investime në infrastrukturë, e cila është në përputhje me nismën e Kinës për “Rrugën e Mëndafshtë”. Gjithashtu, me rrjetet e gjera të CEL-it në Kinë, ne besojmë se tregtia dhe turizmi mes dy vendeve do të promovohet edhe më tej. Prandaj, kjo blerje është e një rëndësie të madhe për ne”, shtoi ai.

CEL, është themeluar në vitin 1997 dhe është dega ndërkombëtare e investimeve të China Everbright Group, një kompani shërbimesh financiare. CEL menaxhon 33 fonde kapitali private dhe zotëron më shumë se 8.7 miliardë $ në asete të cilat i ka nën administrim. CEL ka përvojë të gjerë në industrinë e aviacionit dhe është aksioneri i vetëm më i madh i China Aircraft Leasing Group Holdings Limited në Hong Kong.

Në vitin 2005, TIA mori në administrim Aeroportin e Rinasit, me një numër pasagjerësh përreth 600.000. 12 vjet më vonë, duke treguar një rritje të ndjeshme, Aeroporti ofron shërbime për më shumë se 1.9 milionë pasagjerë në vit dhe tani është një portë moderne për vendin, duke ndryshuar imazhin e Shqipërisë. Që nga viti 2005, më shumë se 70 milionë euro janë investuar në zhvillimin dhe zgjerimin e Aeroportit. Më 1 prill 2016, Qeveria e Shqipërisë dhe TIA nënshkruan një amendament në Marrëveshjen e Koncesionit të TIA-s duke marr një hap të madh drejt zhvillimit të transportit ajror dhe liberalizimit të fluturimeve ndërkombëtare në Shqipëri. Periudha e Koncesionit i TIA-s u zgjat menjëherë nga dy vjet deri në Prill 2027, në shkëmbim të hapjes së Aerportit të Kukësit për fluturime ndërkombëtare.

Burimi: tirana-airport.com

Must watch
Business Mag Nr. #22 - Dhjetor 2019

Kemi ndjekur me vëmendje zhvillimet në ekonomi, e në veçanti ata që ne i quajmë gjeneratorët e kësaj ekonomie, sipërmarrësit privatë. Padyshim që sfidat janë të mëdha. Tregje të pa konsoliduara, konkurrencë e pandershme në shumë sektorë, pak mundësi për financim dhe investime në projekte të reja, Por ne kemi vërejtur gjithashtu një dinamikë e dëshirë të madhe për të ecur përpara.

Në Numrin 22 të Revistës së Businessmag, ju do të gjeni sipërmarrës të dhjetëvjeçarit të fundit, të cilët po shënojnë historinë e tyre të suksesit pa u ndier. Aktivë, energjikë, vizionarë dhe shumë të thjeshtë, ata mund të jenë një model shumë i mirë për t’u ndjekur. I tillë është Urani. Pasioni për perfeksionizëm e siguri nuk ia ul ritmin marramendës të ngritjes dhe zhvillimit të një biznesi. Ai sot ka ngritur një rrjet biznesesh të tija dhe administron edhe sipërmarrje të tjera.

Në brendësi të revistës do të gjeni edhe sipërmarrës të tjerë, nga Shqipëria dhe Kosova.

Ky numër u është dedikuar personazheve të suksesshshëm dhe zhvillimit të aftësive në shërbim të tregut. Ndaj i kemi dedkuar një paketë speciale artikujsh kapitalit njerëzor, rëndësisë së tij, sfidave dhe projekteve të vitit të arshshëm, të prezantuara në Shkollën Verore organizuar nga projekti zviceran “Aftësi për Punë”.

Mes personazheve ju sjellim Brizida Delvina, administratore e një hoteli në Tiranë, Ajo ka zhvilluar një karrierë ideale në fushën e hoteleri-turizmit. Edhe pse Brizida pëlqen të rrijë larg vëmendjes, ajo është një model frymëzues dhe një mentore e mundshme, tashmë edhe për ju që do …

Shiko më shumë
Na ndiqni në rrjetet sociale