Ja arsyeja e thjeshtë pse mendoni gjëra negative gjatë gjithë ditës


Nga John Brandon, shkrimtar

Këtë e kam mësuar shumë herë, sidomos gjatë udhëtimeve të punës dhe kur takoj njerëz të rinj. Si një introvert, unë duhet t’i menaxhoj mendimet negative që shfaqen çdoherë, sepse unë jam gjithmonë duke analizuar atë çfarë thonë njerëzit.

Tani unë kam gjetur një mënyrë më të mirë për të luftuar këtë problem.

Kam lexuar shumë për kimikatet që kontrollojnë sjelljen në trurin tonë. Kam shkruar shumë herë për dopaminën dhe si përvojat pozitive shkaktojnë ndjenja dhe mendime të mira. Është kjo arsyeja pse na pëlqen të kontrollojmë email-in, duke shpresuar për një mesazh inkurajues. Është gjithashtu arsyeja pse ne i kontrollojmë telefonat tanë aq shpesh për mesazhe.

Nga kureshtia, gjatë studimit të kësaj teme kohët e fundit, rezulton se ekziston një kimikat i quajtur kortizol që lidhet me hormonet dhe nivelet e stresit tuaj.

Kjo më duket shumë interesante: Kortizoli është një kimikat në trurin tuaj që ka tendencë të nxit mendimet negative. Truri juaj e do kortizolin dhe ekziston një luftë e mrekullueshme midis dopaminës dhe kortizolit.

Lexoni: Si të jemi sa më pozitivë

I njohur si një sistem alarmi, truri juaj lëshon kortizolin kimik si një mënyrë për t’ju paralajmëruar për një rrezik të afërt dhe le të jemi të sinqertë, kjo është mjaft e dobishme ndonjëherë. Makina mbrapa jush po vjen shumë shpejt; një person toksik në zyrë po përhap thashetheme për ju. Këto përvoja janë të zakonshme dhe shkaktojnë kortizol në trurin tuaj me një çast të vetëm, që do të thotë se mendimet negative vijnë më lehtë sesa mendimet pozitive.

Mendoni se si funksionon kjo. Kur e shihni që ajo makinë po afrohet shumë shpejt ose kur të ndesheni me atë personin toksik në zyrë, reagimi që ju duket më i duhuri – është të ndjeheni stres dhe ankth, për të supozuar se do të ndodhë më e keqja dhe për të nxitur negativitetin. Problemi është se shumë prej nesh zhvillojmë një model negativiteti sepse truri ynë e preferon atë model.

Megjithatë, e vërteta është pak më e komplikuar.

Ajo veturë me siguri do të largohet nga ju dhe ai person toksik me siguri që nuk do ta ketë të gjatë në kompaninë tuaj.

Lexoni: Doni të jeni më të lumtur? Shkenca sugjeron që të veproni kështu çdo ditë

Largimi i mendimeve negative është një strategji e shkëlqyer.

Në zyrë, mendimet negative mund të vijnë dhjetëra herë në ditë. Një email akuzues? Një akuzë për vonesën në punë? Në vend që të spërkatni negativitetin, mendoni më mirë nga një kënd pozitiv. Ai person që ju akuzon mund të ketë një ditë të keqe dhe mund t’i ofroni një inkurajim në vend të kësaj. Nëse gjithmonë jeni vonë për në punë, mbase mund të përqendroni mendimet tuaja se si nuk është fundi i botës.

Mendimet pozitive janë më të vështira se ato negative. Ato kërkojnë më shumë punë. Ju duhet të krijoni modele të reja dhe mënyra të reja të të menduarit.

Lexoni: Disa mënyra për të qenë më të lumtur në punë, sipas ekspertëve të karrierës

Inc

Must watch
Business Mag Nr. #22 - Dhjetor 2019

Kemi ndjekur me vëmendje zhvillimet në ekonomi, e në veçanti ata që ne i quajmë gjeneratorët e kësaj ekonomie, sipërmarrësit privatë. Padyshim që sfidat janë të mëdha. Tregje të pa konsoliduara, konkurrencë e pandershme në shumë sektorë, pak mundësi për financim dhe investime në projekte të reja, Por ne kemi vërejtur gjithashtu një dinamikë e dëshirë të madhe për të ecur përpara.

Në Numrin 22 të Revistës së Businessmag, ju do të gjeni sipërmarrës të dhjetëvjeçarit të fundit, të cilët po shënojnë historinë e tyre të suksesit pa u ndier. Aktivë, energjikë, vizionarë dhe shumë të thjeshtë, ata mund të jenë një model shumë i mirë për t’u ndjekur. I tillë është Urani. Pasioni për perfeksionizëm e siguri nuk ia ul ritmin marramendës të ngritjes dhe zhvillimit të një biznesi. Ai sot ka ngritur një rrjet biznesesh të tija dhe administron edhe sipërmarrje të tjera.

Në brendësi të revistës do të gjeni edhe sipërmarrës të tjerë, nga Shqipëria dhe Kosova.

Ky numër u është dedikuar personazheve të suksesshshëm dhe zhvillimit të aftësive në shërbim të tregut. Ndaj i kemi dedkuar një paketë speciale artikujsh kapitalit njerëzor, rëndësisë së tij, sfidave dhe projekteve të vitit të arshshëm, të prezantuara në Shkollën Verore organizuar nga projekti zviceran “Aftësi për Punë”.

Mes personazheve ju sjellim Brizida Delvina, administratore e një hoteli në Tiranë, Ajo ka zhvilluar një karrierë ideale në fushën e hoteleri-turizmit. Edhe pse Brizida pëlqen të rrijë larg vëmendjes, ajo është një model frymëzues dhe një mentore e mundshme, tashmë edhe për ju që do …

Shiko më shumë
Na ndiqni në rrjetet sociale