Intesiteti i punës, ja ku renditen shqiptarët - Business Magazine Albania

Intesiteti i punës, ja ku renditen shqiptarët


Shqiptarët mund punojnë me orare të zgjatura, por kur vjen puna te intensiteti i punës ata renditen nën mesataren europiane, sipas Indeksit të Intensitetit të Punës, të matur nga Komisioni Europian në një anketim për kushtet e punës me vendet e BE-së dhe ato kandidate për vitin 2015.

Në fakt, i gjithë rajoni i merr punët me nge, madje Shqipëria ka një intensitet më të lartë pune se Serbia, Maqedonia, Kroacia, Bullgaria. Ndërsa presioni më i lartë në punë është në Qipro, Greqi, por dhe në vendet e zhvilluara të Europës, si Franca, Suedia, Britania, Danimarka, Norvegjia.

Sipas INSTAT, në Shqipëri punohet mesatarisht 44 orë në javë, më shumë se mesatarja e vendeve të zhvilluara të OECD-së, por presioni në punë është relativisht i ulët.

E njëjta situatë me orë të zgjatura konstatohet dhe në vendet e tjera të rajonit.

Indeksi i intensitetit të punës mat nivelin e kërkesave të punës.

266417Në qoftë se ngarkesa e punës është shumë e lartë, nëse puna absorbon shumë energji mendore dhe fizike, apo nëse puna kërkon zbatimin e kërkesave të rrepta, bëhet e vështirë për të kryer detyrat në mënyrë më efektive.

Për të matur kërkesat e punës, indeksi përfshin: kërkesat sasiore (të punuarit shpejt), presionin e kohës (afate të ngushta, nuk ka kohë të mjaftueshme për të bërë punën), ndërprerje të shpeshta shpërqendruese etj.

Sipas sektorëve, sektori i shëndetësisë ka intensitetin më të madh, në 38 pikë.

Ajo pasohet nga ndërtimi (36), industria (36), shërbimet financiare (36) dhe tregti dhe mikpritjen (35), të cilat të gjitha i kanë mbi mesataren nivelet e intensitetit të punës.

Sipas profesioneve, menaxherët dhe punëtorët artizanale kanë intensitetin më të lartë të punës (36 në indeksin e intensitetit të punës).

Përveç kësaj, profesionistët dhe teknikët (të dy me 35) së bashku me ata të makinerive e pajisjeve dhe nëpunësve (të dyja 34) kanë nivelet e raportit mbi mesataren.

Punonjësit në kontratat e papërcaktuara dhe punëtorët e vetëpunësuar me punonjës kanë nivelet më të larta të intensitetit të punës (të dyja 35).

Punëtorët e vetëpunësuar pa të punësuar kanë rezultatin më të ulët në indeks (27).

Dhe për sa i përket madhësisë së kompanisë, rezultati i indeksit të intensitetit të punës është më i larti në kompanitë më të mëdha (38), e ndjekur nga NVM-të (35) dhe kompanitë mikro (29).

Punëtorët e moshuar raportojnë intensitetin më të ulët të punës se sa punëtorët e rinj dhe të moshës së mesme. Tradicionalisht, puna më intensive u caktohet punëtorëve të rinj, pasi punëtorët më të vjetër e kanë veçanërisht të vështirë.

Burrat dhe gratë raportojnë një nivel shumë të ngjashëm të intensitetit të punës. Burimi dhe komponentët e intensitetit të punës janë të ndryshme, megjithatë; meshkujt raportojnë kërkesat shume sasiore ndërsa gratë raportojnë kërkesat më shumë të lidhura me plotësimin e kërkesave të konsumatorëve.

burimi: Gazeta Dita

Must watch
Business Mag Nr. #25 - Mars 2021

Kjo periudhë përkon me një vit të plotë në kushte pandemie në vendin tonë, në Europë dhe në mbarë botën. Në një vit ndodhën shumë zhvillime, të paparashkuara ndonjëherë më parë nga ne, duke hedhur poshtë shumë plane apo projekte tonat për rritjen. Por, në këtë kohë sipërmarrje të ndryshme u vunë në lëvizje për të gjetur zgjidhje të reja e për të siguruar mbijetesën.

Në këtë numër të revistës, vijnë zhvillimet përmes gjurmëve që kanë lënë tek industri, sipërmarrje apo individë sipërmarrës.

Pano Soko, ekonomist i njohur flet për efektet e paketave ekonomike të mbështetjes dhe nevojën për paketa ndihme në industritë e prekura.

Rubrika 3X3 i kushtohet industrisë së verërave. Nga intervistat tona me 3 prodhues rezulton se

verërat shqiptare janë të “paralizuara” nga pandemia.

Verërat janë në një trend me turizmin. Brunila Liçaj, profesore dhe eksperte në fushën e turizmit është optimiste për të ardhmen e kësaj fushe.

Në rubrikën e brandeve kemi sjellë, fabrikën e qumështit dhe prodhimeve të bulmetit “Lufra”, ndërsa një brand që po rimëkëmbet nga Kosova është prodhuesi i këpucëve artizanale “Perolli”. Të dy këto brande janë model frymëzimi për njerëzit e punës!

Një pjesë e rëndësishme e revistës i dedikohet konkursit dhe fituesve të Businessmag në …

Shiko më shumë
Na ndiqni në rrjetet sociale
0