Infermierja e apasionuar pas letërsisë, sjell vëllimin me poezi "Fjalët e librit"
Përditësuar së fundmi: 21/11/2019

Infermierja e apasionuar pas letërsisë, sjell vëllimin me poezi “Fjalët e librit”

Share
nga Ornela Trupja
Nën 21, 2019

E apasionuar pas letërsisë, por me profesion infermiere, Babeta Rexhepi sjell për lexuesin librin e saj të parë me poezi të titulluar “Fjalët e librit”. Një libër, në të cilin ajo ndërthur tema të ndryshme dhe prek fenomene aktuale të shoqërisë. “Ky është një libër, ku secili lexues do të gjejë veten”. Në një intervistë për BusinessMag.al Babeta sjell më shumë detaje nga libri i saj dhe nga ideja për krijimin e këtij libri.

Si lindi ideja e shkrimit të këtij libri?
Lidhja ime me letërsinë është e hershme. Mbaj mend se, që në vogëli mësuesit e parë të gjuhës dhe leximit veçonin tek unë aftësinë për të krijuar dhe për të interpretuar bukur. Kështu, pas shumë vitesh sprovash të të krijuarit, konkurimit në festivale të ndryshme letrare dhe antologjive, fitimit të disa çmimeve, vendosa të nxjerr në dritë librin tim të parë me poezi.

Pse keni zgjedhur ta titulloni kështu?
Libri titullohet “Fjalët e librit”, për vetë rëndësinë që ka kjo poezi për mua dhe kuptimin e thellë që përçon tek lexuesi. Nëpërmjet kësaj poezie, unë e personifikoj librin në një qenie duke i dhënë aftësinë për të shprehur dhimbjen e tij teksa lexuesit pakësohen për çdo ditë. Dua të prek një fenomen aktual të shoqërisë, që dita ditës po e braktis librin dhe pasojat që sjell kjo gjë për këtë, në fund unë bëj një kërkesë sublime që lexuesit mos të harrojnë librin dhe t’i kthejnë sytë përsëri nga ai.

Cilat janë temat që prek libri yt i poezive?

Libri është i ndarë në tre pjesë: vetes, dashurisë dhe jetës. Në çdo poezi përçohet një mesazh. Kryesisht unë i kam shkruar dashurisë, fëmijës, rinisë, tradhëtisë, natyrës, njerëzimit etj…Përse Babeta nuk zgjodhi të studionte letërsi por mjekësi?
Kjo është një pyetje që më bëhet shpesh. Zgjodha infermierinë sepse familja ime mendonte se i përshtatej personalitetit tim dhe mendoj se bëra mirë, pasi sot e dashuroj këtë profesion. Fakti që nuk studiova letërsi nuk ka qenë asnjëherë problem për mua pasi gjatë gjithë kohës kam investuar tek vetja, duke lexuar për çdo ditë dhe duke zhvilluar dhe krijmtarinë time gjithashtu.

Krijimiet që janë pjesë e këtij libri janë frymëzim i momentit, apo janë tema të mirëmenduara, që paraqesin një problematikë të caktuar?
Krijimet në këtë libër janë kryesisht frymëzime të momentit, por disa tematika kam dashur vetë t’i parashtroj në formën e poezisë pasi kam dashur të përcjell mesazhe, që për mua kishin shumë rëndësi t’i shpaloseshin lexuesit.

Çfarë synon përmes këtij libri?
Përmes këtij libri kërkoj që lexuesi të njihet me stilin tim të të shkruarit, botëkuptimin dhe mesazhet që unë kam dashur të përçoj.
Në të ardhmen të afërt, besoj se do të vij me një roman, me të cilin kam mbi dy vite që po punoj dhe do ketë një tematikë krejt ndryshe, nga ajo me të cilën jam shfaqur tek lexuesi deri tani.