Forumi i Politikës për Emigracionin: Nga Sfida Europiane te Bashkëpunimi Katalitik Multilateral - Business Magazine Albania

Forumi i Politikës për Emigracionin: Nga Sfida Europiane te Bashkëpunimi Katalitik Multilateral


Tiranë – Qendra e Ekselencës e Ministrisë së Punëve të Jashtme të Republikës së Shqipërisë organizoi forumin e politikave të emigracionit me një panel diskutimi në janar. Pjesë e panelit të diskutimit ishte dhe Srđan Cvijic, analist i lartë politik i Institutit të Shoqërisë së Hapur të Politikave Europiane në marrëdhëniet e jashtme të BE-së dhe anëtar i Ballkanit në Grupin e Politikave Këshilluese të Europës, Dimitris Skleparis, bashkëpunëtor hulumtues në Universitetin e Glasgow dhe Fondacionin Helenik për Politikat Europiane dhe të Jashtme (ELIAMEP) dhe Erka Çaro, studiuese dhe ligjëruese në Departamentin e Shkencave Sociale dhe Filozofike në Universitetin Jyväskylä, Finlandë dhe në Universitetin e Tiranës, Shqipëri.

Forumi i parë i politikave u përqëndrua në nevojën për të siguruar një qasje koherente, të koordinuar dhe të plotë të fenomenit të lëvizjes masive këto dy vitet të fundit nga Lindja e Mesme dhe vendet e Afrikës Veriore drejt kontinentit europian. Paneli i Diskutimit u përqendrua në instrumentet që Bashkimi Europian ka miratuar në mënyrë që të merret me këto flukse, me shqetësimet e vendeve nga ana e rrugës së emigrimit dhe potencialet ekzistuese të konvertimit të kësaj sfide të përbashkët së bashku në një katalizator për bashkëpunim të të gjitha-palëve. Në mënyrë të veçantë, paneli u përqëndrua në dy dimensionet e krizës së emigrimit, përkatësisht:

1- Përgjigje të përgjithshme ndaj krizës së refugjatëve – BE-ja nuk ka arritur të japë një përgjigje të përgjithshme ndaj krizës së refugjatëve, duke dështuar kështu në përmbushjen e  detyrimeve ndërkombëtare në statusin e refugjatit. Për më tepër, krijimi i “rrugës së Ballkanit Perëndimor”, si një rrugë tranzit drejt disa destinacioneve të BE-së, është pasojë e keqmenaxhimit të krizës.

2- Ballkani Perëndimor, si kujdestar i mundshëm i kufijve të jashtme të Bashkimit Europian – Anëtarët e panelit njëzëri u pajtuan se vendet e Ballkanit Perëndimor nuk janë dhe as nuk mund të jenë kujdestarët e kufijve jugore të BE-së. Brenda kontekstit të një marrëveshjeje të brishtë mes BE-Turqi, vendet e Ballkanit Perëndimor nuk mund të përballojnë të kthehen në një zonë goditjeje, si për kapacitetet e tyre të kufizuara dhe stabilitetin e sigurinë e rajonit.

Për më tepë ju mund ta shikoni publikimin e plotë Këtu.

Çfarë është “Policy Forum”?

“Policy Forum” shërben si një seri me tema shoqëruese të aktiviteteve në kuadër të “Iniciativës së Tiranës” – një platformë dialogu vjetore e nivelit të lartë e nisur në korrik të vitit 2016 nga Ministri Bushati. Qëllimi i forumit është përmirësimi i politikave mes dialogut dhe bashkëpunimit të multi-palëve të interesuara, duke zgjidhur potencialin dhe kontributin e tyre në përcaktimin e procesit të krijimit të politikave në Shqipëri. Forumi i Politikave është strukturuar si ngjarje dymujore publike, e cila targeton dhe sjell së bashku ekspertë, studiues, këshilltarët e politikave, të opinionit dhe vendimmarrësit për të diskutuar për çështje të rëndësishme të politikës së jashtme dhe implikimet e lidhura në nivel kombëtar dhe rajonal. Formati parashikon pjesëmarrjen e tre panelistëve që vijnë përkatësisht nga Shqipëria, rajoni i Ballkanit Perëndimor dhe BE-ja, të cilët diskutojnë dhe nxjerrin rekomandime të qarta, konçize dhe të realizueshme për politikëbërësit në dritën e fushës së tyre të ekspertizës.

burimi: europeanwesternbalkans.com

Must watch
Business Mag Nr. #25 - Mars 2021

Kjo periudhë përkon me një vit të plotë në kushte pandemie në vendin tonë, në Europë dhe në mbarë botën. Në një vit ndodhën shumë zhvillime, të paparashkuara ndonjëherë më parë nga ne, duke hedhur poshtë shumë plane apo projekte tonat për rritjen. Por, në këtë kohë sipërmarrje të ndryshme u vunë në lëvizje për të gjetur zgjidhje të reja e për të siguruar mbijetesën.

Në këtë numër të revistës, vijnë zhvillimet përmes gjurmëve që kanë lënë tek industri, sipërmarrje apo individë sipërmarrës.

Pano Soko, ekonomist i njohur flet për efektet e paketave ekonomike të mbështetjes dhe nevojën për paketa ndihme në industritë e prekura.

Rubrika 3X3 i kushtohet industrisë së verërave. Nga intervistat tona me 3 prodhues rezulton se

verërat shqiptare janë të “paralizuara” nga pandemia.

Verërat janë në një trend me turizmin. Brunila Liçaj, profesore dhe eksperte në fushën e turizmit është optimiste për të ardhmen e kësaj fushe.

Në rubrikën e brandeve kemi sjellë, fabrikën e qumështit dhe prodhimeve të bulmetit “Lufra”, ndërsa një brand që po rimëkëmbet nga Kosova është prodhuesi i këpucëve artizanale “Perolli”. Të dy këto brande janë model frymëzimi për njerëzit e punës!

Një pjesë e rëndësishme e revistës i dedikohet konkursit dhe fituesve të Businessmag në …

Shiko më shumë
Na ndiqni në rrjetet sociale
0