Çfarë ndan performuesit e lartë nga të tjerët

Çfarë ndan performuesit e lartë nga të tjerët

Performuesit më të mirë e vëzhgojnë veten nga afër. Ata në fakt janë në gjendje të dalin jashtë vetes, të monitorojnë se çfarë po ndodh në mendjet e tyre dhe të pyesin se si po shkon.

Studiuesit e quajnë këtë –njohuri në lidhje me njohuritë që zotëroni. Performuesit më të mirë e bëjnë këtë shumë më sistematikisht se të tjerët; është pjesë themelore e rutinës së tyre.

Performuesit e shkëlqyer gjykojnë veten ndryshe nga mënyra se si e bëjnë njerëzit e tjerë. Ata janë më specifikë, ashtu siç janë kur vendosin qëllime dhe strategji. Performuesit mesatar janë të kënaqur që i tregojnë vetes se kanë bërë shumë mirë ose dobët ose në rregull.

Performuesit më të mirë e gjykojnë veten e tyre me një standard që është i rëndësishëm për atë që po përpiqen të arrijnë. Ndonjëherë ata e krahasojnë performancën e tyre me më të mirën e tyre personale; nganjëherë ato krahasohen me performancën e konkurrentëve, me të cilët përballen ose presin të përballen; ndonjëherë ato krahasohen me performancën më të njohur nga çdokush në këtë fushë.

Nëse e shtyn veten në mënyrë të duhur dhe e ke vlerësuar veten në mënyrë rigoroze, atëherë do të kesh identifikuar gabimet që ke bërë. Një pjesë kritike e vetëvlerësimit është të vendosësh se çfarë i shkaktoi ato gabime.

Lexo:11 pyetjet që të gjithë menaxherët duhet t’ia bëjnë vetes

Çfarë ndan performuesit e lartë nga të tjerët

Performuesit mesatarë besojnë se gabimet e tyre janë shkaktuar nga faktorë jashtë kontrollit të tyre: Kundërshtari im ishte me fat; detyra ishte shumë e vështirë; Thjesht nuk kam aftësinë natyrore për këtë. Përkundrazi, interpretuesit kryesorë besojnë se ata janë përgjegjës për gabimet e tyre. Vini re se ky nuk është vetëm një ndryshim i personalitetit ose qëndrimit.

Lexo:3 zakonet që njerëzit produktivë gjejnë kohë t’i bëjnë përditë

Kujtojmë që interpretuesit më të mirë kanë vendosur qëllime dhe strategji shumë specifike, të bazuara në teknikë, për veten e tyre; ata kanë menduar saktësisht se si synojnë të arrijnë atë që duan. Pra, kur diçka nuk funksionon, ata mund të lidhin dështimin me elemente specifike të performancës së tyre që mund të jenë keqpërdorur.

Meqenëse interpretuesit e shkëlqyer kalojnë nëpër një proces krejt të ndryshëm që nga fillimi, ata mund të hamendësojnë më mirë se si të përshtaten. Ata i qasen punës me qëllime dhe strategji më specifike, pasi përvoja e tyre e mëparshme ishte në thelb një provë e qëllimeve dhe strategjive specifike; dhe ka më shumë të ngjarë të besojnë në efikasitetin e tyre sepse analiza e tyre e hollësishme është më efektive sesa analiza e paqartë, e interpretuesve mesatarë.

Kështu, vetë efektiviteti i tyre mund t’i ndihmojë ata të japin motivimin thelbësor për të vazhduar, duke nxitur një cikël vet-përforcues.

FSBLOG

Must watch
Business Mag Nr. #24 - Tetor 2020

Numri 24 i revistës Businessmag.al sjell një panoramë të zhvillimeve, përshtatjeve dhe ecurisë në sektorë të ndryshëm të ekonomisë. Në të njëjtën kohë, shohim zhvillime relativisht të kënaqshme.  Organizime të reja si Dhoma Ekonomike e Gruas, duket si një shpresë për më shumë zë, lobim dhe mbështetje për gratë sipërmarrëse dhe sipërmarrjet e reja.

Gjatë kësaj periudhe angazhime si programi “Ringrihu më i fortë”, ishin një lloj kundërpërgjigje ndaj dëmeve ekonomike që po shkakton pandemia.

Influencerat vijojnë të rrisin hapësirat e tyre dhe janë bërë një instrument i rëndësishëm marketimi. Në brendësi të revistës do të gjeni renditjen e top 100 influencerave më të mëdhenj në vend.

Gjatë kësaj vere ndërkohë, vetë Businessmag pati një fushatë të suksesshme të promovimit të turizmit shqiptar. Qindra të rinj u angazhuan të dërgojnë foto dhe përshkrimet e vendeve të ndryshme të Shqipërisë.

Shiko më shumë
Na ndiqni në rrjetet sociale