As Tim Cook nuk ishte i gatshëm të bëhej CEO i Apple (VIDEO)
Përditësuar së fundmi: 24/06/2019

As Tim Cook nuk ishte i gatshëm të bëhej CEO i Apple (VIDEO)

Share
nga Eridon Elshani
Qer 24, 2019
-Manages Business Mag Kosovo
lexo me teper >

Tim Cook është në krye të një prej kompanive më të mëdha në botë. Është CEO i Apple për gati tetë vjet. Ai i tha klasës së vitit 2019 në Universitetin Stanford të dielën më 16 qershor se nuk ndjehej tërësisht gati për këtë pozicion në kohën kur e mori atë.

“Mentorët tuaj mund t’ju përgatitin, por nuk mund t’ju bëjnë gati,” u tha ai të diplomuarve.

Është një leksion i mësuar kur ai mori fronin nga paraardhësi i tij, Steve Jobs, vetëm disa javë para se Jobsi të vdiste. Deri atëherë Cook kishte kaluar më shumë se një dekadë në kompaninë Apple, gjashtë prej tyre si COO, por tranzicioni në CEO ishte megjithatë i vështirë.

“Kur Steve u sëmur, kisha shumë besim se ai do të përmirësohej. Unë jo vetëm që mendoja se ai do të shërohej, unë isha i bindur në thelbësi se ai do të vazhdonte të udhëhiqte Apple shumë kohë pasi edhe unë vetë të isha larguar “, tha Cook. “Vetëm kur ai vdiq, e mësova ndryshimin e vërtetë midis përgatitjes dhe gatishmërisë. Ishte vetmia më e madhe që kam ndier ndonjëherë në jetën time.”

Njerëzit ishin duke shikuar dhe pritjet e tyre ishin të larta. Edhe Cook e ndjente këtë.

“Kur gjithçka u vendos, e dija se unë do të duhej të bëhesha versioni më i mirë i vetes”, tha ai.

Ky ishte një mësim që erdhi nga Jobs, i cili në mënyrë të shkëlqyeshme i tha klasës së Stanfordit të vitit 2005 se “koha juaj është e kufizuar, prandaj mos e humbisni atë duke jetuar jetën e dikujt tjetër.” Duke qëndruar në të njëjtin vend 14 vjet më vonë, Cook i bëri homazhe mentorit të tij, i cili e la atë të përgatitur, por jo gati.

Pa marrë parasysh se në çfarë fushe jeni apo çfarë hapi ndërmerrni, ngritja në detyrë nuk është vetëm emocionuese, por edhe kërcënuese. Shefi dhe mentori juaj mund t’ju mësojë dhe t’ju udhëzojë, por pastaj detyra juaj është të mësoni nga përvojat tuaja dhe të zhvilloni rrugën tuaj përpara.

“Të diplomuar, kur vjen koha juaj – dhe do të vijë – ju kurrë nuk do të jeni gati. Por nuk është e thënë që të jeni gati, “tha Cook.

“Gjeni shpresën në të papriturat. Gjeni guximin në sfida. Gjeni vizionin tuaj në rrugën e vetmuar “.

Ai u bëri thirrje njerëzve të kalojnë kohën e tyre në shërbim të një kauze më të madhe për të cilën ata besojnë. Kjo, me sa duket, është ajo që do t’ju ndihmojë t’ju udhëzojë edhe kur nuk jeni të sigurt se jeni gati për atë që është përpara dhe t’ju ndihmojë ti përballoni sfidat me integritet. Ndërsa fjalimi i Cook ofroi ngushëllim dhe inkurajim për këdo që ishte në kërkim të rrugës së tij, ai gjithashtu përmbante edhe një paralajmërim.

“Shumë veta mendojnë se qëllimet e mira justifikojnë rezultatet e dëmshme, por ju pëlqeu apo jo, ajo se çfarë ndërtoni dhe çfarë krijoni e përcakton se kush jeni”, tha ai.

“Nëse doni të merrni merita, së pari mësoni të merrni përgjegjësi.”

Me fjalë të tjera, frika është e natyrshme, por kjo nuk do të thotë që ju duhet të bëheni të pakujdesshëm. Pra, kur nuk ndiheni të gatshëm, mos harroni se edhe një CEO i famshëm u ndje pak a shumë në të njëjtën mënyrë. Këshilla e tij? Lejojani vetes të gjeni rrugën tuaj. Kini “guximin t’i mendoni gjërat përtej”, dhe të jeni të gatshëm të merrni përgjegjësi ashtu siç merrni merita”.

TheMuse