Anila Kalleshi: Si të ushqehemi në stinën e verës

Anila Kalleshi: Si të ushqehemi në stinën e verës



Stina e verës është e ngarkuar me temperatura të larta, të cilat pasohen me udhëtime, plazh dhe me ushqime të shumëllojshme. Njeriu ka shumë mundësi të zgjedhë, por edhe t’i ruhet tundimit. Shumë kujdesen të kenë një trup perfekt.

Por, dietat jo gjithnjë kanë efektin e pritshëm dhe janë edhe shumë të mundimshme. Ekzistojnë disa mënyra të ushqyeri për të qenë sa më i shëndetshëm në stinën e nxehtë të verës. Natyrshëm na lindin shumë pyetje mbi ushqimet, frutat e zarzavatet.

Për BusinessMag.al dietologia Anila Kalleshi jep disa këshilla se si të ushqeheni shëndetshëm në stinën e nxehtë të verës. Ushqimet e freskëta të stinës janë primare, por edhe ushqimet e lehta për organizmin. Gjithashtu, një vend me rëndësi zënë edhe vaktet e mesme, që ndihmojnë në qëndueshmërinëbe metabolizmit.

Cilat fruta dhe perime janë më ushqyeset në këtë stinë?

Çdo stinë ka të veçantat e saj. Por vera është e mbushur me fruta të freskëta. Kemi nevojë të konsumojmë një shumëllojshmëri frutash dhe zarzavatesh çdo ditë, për të përfituar maksimumin e lëndëve ushqyese. Ndaj mos ngurroni të ushqeheni ndryshe dhe në mënyrë të pasur. Nëse parapëlqeni zarzavatet këshillohet të konsumoni brokoli, lakër e bardhë, spinaq, sallatë jeshile, dhe patate.

Çfarë duhet të konsumoj dhe çfarë jo?

Nëse hani vetëm fruta dhe perime kjo do të dëmtojë organizmin tuaj, por edhe do të humbisni shijen për ushqimet. Këshilla më e mirë është të shijoni ushqimet. Të alternoni produktet që konsumoni.

Për personat që duan të ushqehen shëndetshëm në verë dhe të mos lejojnë vënien e kileve të tepërta sugjerohet: gjoks pule, peshk salmon, trofta, mish lope, vaji i linit, kafe, çaj dhe frutat e detit. Mund të konsumoni piper të zi në ushqim, mishi qingji dhe mish derrit pa dhjamë.

Por, krahas atyre që ju duhet të konsumoni më poshtë do të gjeni një listë ushqimesh që nuk duhet t’i konsumoni në verë. Psh: fërgesat, pastat, petullat, ëmbëlsirat, karamelet, çokollatat, pijet e gazuara dhe të konservuara.

Që nga viti 2015 nxisim shpirtin sipërmarrës, inovacionin dhe rritjen personale duke ndikuar në zhvillimin e një mjedisi motivues dhe pozitiv tek lexuesit tanë. Kjo punë që e bëjmë me shumë dashuri nuk ka të paguar. Ne jemi platforma e vetme e cila promovon modelin pozitiv të sipërmarrjes së lirë. Përmes kësaj platforme mbështesim edukimin gjatë gjithë jetës si mjet për zhvillimin personal dhe profesional të brezave. Kontributi juaj do të na ndihmojë në vazhdimin e këtij misioni në gjithë trevat shqipfolëse.

Mund të kontribuoni KETU. Falemnderit.

Must watch
Business Mag Nr. #25 - Mars 2021

Kjo periudhë përkon me një vit të plotë në kushte pandemie në vendin tonë, në Europë dhe në mbarë botën. Në një vit ndodhën shumë zhvillime, të paparashkuara ndonjëherë më parë nga ne, duke hedhur poshtë shumë plane apo projekte tonat për rritjen. Por, në këtë kohë sipërmarrje të ndryshme u vunë në lëvizje për të gjetur zgjidhje të reja e për të siguruar mbijetesën.

Në këtë numër të revistës, vijnë zhvillimet përmes gjurmëve që kanë lënë tek industri, sipërmarrje apo individë sipërmarrës.

Pano Soko, ekonomist i njohur flet për efektet e paketave ekonomike të mbështetjes dhe nevojën për paketa ndihme në industritë e prekura.

Rubrika 3X3 i kushtohet industrisë së verërave. Nga intervistat tona me 3 prodhues rezulton se

verërat shqiptare janë të “paralizuara” nga pandemia.

Verërat janë në një trend me turizmin. Brunila Liçaj, profesore dhe eksperte në fushën e turizmit është optimiste për të ardhmen e kësaj fushe.

Në rubrikën e brandeve kemi sjellë, fabrikën e qumështit dhe prodhimeve të bulmetit “Lufra”, ndërsa një brand që po rimëkëmbet nga Kosova është prodhuesi i këpucëve artizanale “Perolli”. Të dy këto brande janë model frymëzimi për njerëzit e punës!

Një pjesë e rëndësishme e revistës i dedikohet konkursit dhe fituesve të Businessmag në …

Shiko më shumë
Na ndiqni në rrjetet sociale
0