A jemi prindër të padisponueshëm?

prindër të padisponueshëm

Shkruar nga Shpresa Rupar, trajnere e NLP

Cilat janë nevojat tuaja të paplotësuara?

Pyeteni veten, cilat janë nevojat tuaja të paplotësuara dhe që për t’i plotësuar përdorni fëmijët tuaj?

Shpesh më pyesin për një mendim, një këshillë se si të ndihmojnë fëmijët e tyre për të qenë më konfident.

Kur i pyes më tej, kuptoj që në fakt, të paktën në shumicën e rasteve, as vetë ata nuk janë konfident, apo qasja që kanë me fëmijët do ishte mirë të ndryshohej, pasi prindërimi i përgjegjshëm kërkon qasje ndryshe.

Por, para se të kemi qasje ndryshe me fëmijët, fillohet të kemi qasje ndryshe me fëmijën brenda vetes.

Pas një prindi që ngre zërin, pas një prindi që nuk mundet të kontrollojë shumë situata, fshihet një çift i padisponueshëm për njëri-tjetrin, sepse secili prej tyre mban brenda vetes një fëmijë të lënduar.

Sot po ndaj me ju tre tregues të një personi, partneri apo partnereje, emocionalisht të padisponueshme:

– Kur flitet për tema lidhur me gjendjen emocionale nuk ndihen rehatshëm.

– Me sjelljen e tyre tregojnë që janë tepër posesivë ose kanë varësi emocionale nga dikush, gjë që shpesh për personin në krah duket shumë e frikshme. Kontrolli është mjeti i tyre më i fuqishëm dhe janë gati të bëjnë gjithçka që ta ushqejnë atë.

– Nuk pranon terapitë apo vizitat tek një specialist, sepse një vizitë tek specialisti e shikojnë si kërcënim ndaj posesivitetit që ata kanë brenda vetes.

Po si arrin deri këtu një person?!

Arsyet mund të jenë të shumta dhe të ndryshme, zakonisht ka lidhje me dinamikën familjare në familjen primare, traumat dhe gjendjen sociale ose të treja bashkë, plus dhe arsye të tjera që dalin gjatë terapive dhe sencave, gjithësesi fillimet, të paktën në shumicën e rasteve, janë në fëmijërinë e hershme.

Lexo: Kur përshtatesh humb vetveten

Pra, para se të kemi qasje ndryshe me fëmijët, fillohet të punojmë me fëmijën brenda vetes.

Pyeteni veten, cilat janë nevojat tuaja të paplotësuara dhe që për t’i plotësuar përdorni fëmijët tuaj?

Edukimi i fëmijëve është shumë më tepër se të dhëna dhe informacione të gatshme. Edukimi fillon me marrëdhëniet njerëzore, me komunikimin. Edukimi, përveç fakteve dhe mësimeve që përçojmë, ka të bëjë me atë se si të kuptojmë botën e brendshme të personit me të cilin komunikojmë apo kemi marrëdhënie të ndryshme si në fushën personale apo atë profesionale.

A është Programimi Neuro Linguistik teknologjia e Inteligjencës Emocionale?

Po, NLP-ja është teknologjia për zhvillimin e kompetencave personale dhe profesioanle për të arritur rezultatet që dëshirojmë.

Pyetja më e shpeshtë që më drejtojnë: A mundem ta mësoj edhe unë këtë teknologji, pavarësisht nivelit skolastik që zotëroj?

Po, mundet kushdo!

Për ta kuptuar më mirë ju mund të më ndiqni në faqet zyrtare.

Must watch
Business Mag Nr. #24 - Tetor 2020

Numri 24 i revistës Businessmag.al sjell një panoramë të zhvillimeve, përshtatjeve dhe ecurisë në sektorë të ndryshëm të ekonomisë. Në të njëjtën kohë, shohim zhvillime relativisht të kënaqshme.  Organizime të reja si Dhoma Ekonomike e Gruas, duket si një shpresë për më shumë zë, lobim dhe mbështetje për gratë sipërmarrëse dhe sipërmarrjet e reja.

Gjatë kësaj periudhe angazhime si programi “Ringrihu më i fortë”, ishin një lloj kundërpërgjigje ndaj dëmeve ekonomike që po shkakton pandemia.

Influencerat vijojnë të rrisin hapësirat e tyre dhe janë bërë një instrument i rëndësishëm marketimi. Në brendësi të revistës do të gjeni renditjen e top 100 influencerave më të mëdhenj në vend.

Gjatë kësaj vere ndërkohë, vetë Businessmag pati një fushatë të suksesshme të promovimit të turizmit shqiptar. Qindra të rinj u angazhuan të dërgojnë foto dhe përshkrimet e vendeve të ndryshme të Shqipërisë.

Shiko më shumë
Na ndiqni në rrjetet sociale