A e keni një qëllim? Rovena Vata, mentore, doktore shkencash fton të rinjtë të udhëhiqen nga qëllimi i tyre i jetës » Business Magazine Albania – Media Dixhitale dedikuar Sipërmarrjes
Përditësuar së fundmi: 12/05/2019

A e keni një qëllim? Rovena Vata, mentore, doktore shkencash fton të rinjtë të udhëhiqen nga qëllimi i tyre i jetës

Share
nga Admin
Maj 12, 2019
Business Magazine Albania constitutes an online periodical publication of business related articles. It is the first of
lexo me teper >

Me studime në fushën e letërsisë, e diplomuar me Medalje të Artë, Rovena Vata është një mentore jo vetëm në auditoret ku jep mësim, por edhe në rrethin e saj shoqëror.

Prej më shumë se 5 vitesh ajo mban gradën “Doktor” në fushëne Studime Letrare dhe Antropologji Kulturore.

“Mentorimi, drejtimi apo udhëheqja është sa kënaqësi, aq edhe përgjegjësi. Kjo punë ka filluar gradualisht, si rezultat i dëshirës për t’i ndihmuar studentët dhe për të qenë sa më pranë tyre, në një moment të rëndësishëm në jetë, siç është ai i kurorëzimit, pra diplomimi”, thotë Vata. Pjesë e temave të mentorimit apo drejtimit kanë qenë kontributet e autorëve të letërsisë shqipe, si: Pashko Vaso, Sterjo Spase, Sami dhe Naim Frashëri, De Rada, Gjergj Fishta, Ernest Koliqi, Mitrush Kuteli, Migjeni, Martin Camaj, etj.

Rovena ka ligjëruar shumë lëndë të filologjisë dhe albanologjisë si: “Metodat e të nxënit”, “Zhvillimi i kurrikulës”, “Metoda e kërkimit shkencor në edukim” dhe “Zhvillimi i të menduarit kritik, “Pedagogji familjare”, “Drejtimi dhe Administrimi në Arsim”, “Politika arsimore”, “Legjislacioni në edukim”, etj dhe ka një lidhje të gjerë me revista në shqip të shtrira në dhjetëra shtete.

Gjëja më e bukur në profesionin e mësimdhënies është ballafaqimi me brezat sipas saj, duke theksuar se, “përjetimi që studentët shijojnë të qenurit të tillë, më kthen shpesh në kujtime të bukura të kohës studentore”.

Ajo ndan këtë mesazh me të rinjtë:

Në disa botëkuptime filozofike, rinia konceptohet si vetë jeta, pra jeta është vetëm rinia, ku jo më kot dëgjojmë dhe shpesh shprehjen “jetoje jetën sa je i ri”. Por në të vërtetë, rinia është pjesë përbërëse e jetës, ku i veçantë është qëllimi, roli dhe personaliteti i saj. Qëllimi ndoshta është një nga elementët më të rëndësishëm në jetën e njeriut, ashtu siç është i rëndësishëm ajri, uji dhe ushqimi. Vetë qëllimi që i vendosim vetes, na mundëson më pas përzgjedhjen e rrugës, për të arritur tek ai dhe në mënyrë indirekte, kjo ndikon në jetën tonë, pasi reflekton vlerat e rrugës së përzgjedhur, në ndërtimin e personalitetit tonë.

Një njeri pa një qëllim, është objekt gjykimi nga njerëzit e tjerë, të cilët i kanë vendosur vetes një objektiv. E njëjta gjë vlen edhe për shoqëritë.

Rinia shqiptare duhet të kujdeset për formimin e personalitetit të saj, t’i kontribuojë rrethit dhe shoqërisë, por në veçanti vetes. Duhet të edukohen, arsimohen, të kenë ideale, vlera, vizion për të ardhmen, e të kuptojnë se ata kanë një mision të rëndësishëm në këtë jetë.

Rina shqiptare është ajo që mund të sigurojë një të ardhme të shëndoshë dhe mirëqenien e merituar, pra duhet të fillojë puna nga sot, pasi duke u inkuadruar në të tashmen, bëhet e ardhmja e vendit.