A do të jetë e detyrueshme vaksina anti-Covid në Europë?

Sipas një sondazhi të kryer në tetor nga Euronews, vetëm rreth një e treta e francezëve kanë deklaruar se do të vaksinoheshin kundër Covid. 63% e britanikëve thanë se do të vaksinoheshin, ndjekur nga 57% e gjermanëve dhe 55% e italianëve. Ndërkohë, më shumë se 40% e spanjollëve do të preferonin të mos vaksinoheshin, sipas një sondazhi tjetër nga Qendra për Kërkime Sociale në Spanjë.

Kjo ngre një dilemë për qeveritë: Duke pasur parasysh faktin se efektiviteti i një vaksine varet nga një përqindje e lartë e njerëzve që e bëjnë atë, çfarë ndodh nëse një numër i madh i popullsisë refuzon të vaksinohet?

Miquel Morales Sabalete, një partner në firmën ligjore AGM Abogados në Spanjë, tha për Euronews se është e mundur t’i detyrosh njerëzit të bëjnë vaksinën, edhe pse trajtimi ose ekzaminimi i detyrueshëm mjekësor mund të ndikojë te të drejtat themelore të përcaktuara në kushtetutën e vendit.

Vaksina mund të bëhet e detyrueshme sipas Ligjit Organik për Shëndetin Publik, që përcakton se autoritetet shëndetësore “do të jenë në gjendje të miratojnë masa për ekzaminimin, trajtimin, shtrimin në spital ose kontrollin kur ka prova të ekzistencës së një rreziku për shëndetin e popullatës për shkak të gjendjes shëndetësore të një personi ose një grupi njerëzish, ose nga aktivitetet e kryera”. Pra, nëse autoritetet shëndetësore thonë se pandemia e justifikon atë, nuk duket të ketë ndonjë pengesë ligjore për ta bërë vaksinën të detyrueshme.

LEXO: Pfizer: Nuk dihet nëse vaksina ndalon përhapjen e infeksionit

Italia nuk ka vendosur ende nëse do ta bëjë vaksinën të detyrueshme. “Nuk ka asnjë udhëzim për ta bërë vaksinën të detyrueshme, por ne e rekomandojmë atë,” tha kryeministri Guiseppe Conte. Ministri i Shëndetësisë, Roberto Speranza, shtoi: “Unë mendoj se me bindje dhe me një fushatë të vërtetë ne mund të arrijmë imunitetin e tufës pa detyrim, por është e qartë se duhet të arrijmë imunitetin.”

Në Francë, presidenti Emmanuel Macron ka qenë i prerë se vaksina nuk do të jetë e detyrueshme. “Imuniteti duhet të arrihet në mënyrë të qartë dhe transparente, duke ndarë të gjithë informacionin në secilin hap – çfarë dimë dhe çfarë nuk dimë. Gjithashtu, dua të jem i qartë. Nuk do të ketë vaksinim të detyrueshëm,” tha ai.

Kancelaria gjermane Angela Merkel tha: “Askush nuk do të jetë i detyruar të bëjë vaksinën, është një vendim vullnetar.” Kryeministri britanik Boris Johnson tha se megjithëse ai “i nxit me forcë njerëzit” të vaksinohen, “nuk do të ketë vaksinim të detyrueshëm, kjo nuk është mënyra se si ne i bëjmë gjërat në këtë vend”.

A mund t’i detyrojnë bizneset private njerëzit që të vaksinohen para se të përdorin shërbimet e tyre?

EURONEWS

Must watch
Business Mag Nr. #24 - Tetor 2020

Numri 24 i revistës Businessmag.al sjell një panoramë të zhvillimeve, përshtatjeve dhe ecurisë në sektorë të ndryshëm të ekonomisë. Në të njëjtën kohë, shohim zhvillime relativisht të kënaqshme.  Organizime të reja si Dhoma Ekonomike e Gruas, duket si një shpresë për më shumë zë, lobim dhe mbështetje për gratë sipërmarrëse dhe sipërmarrjet e reja.

Gjatë kësaj periudhe angazhime si programi “Ringrihu më i fortë”, ishin një lloj kundërpërgjigje ndaj dëmeve ekonomike që po shkakton pandemia.

Influencerat vijojnë të rrisin hapësirat e tyre dhe janë bërë një instrument i rëndësishëm marketimi. Në brendësi të revistës do të gjeni renditjen e top 100 influencerave më të mëdhenj në vend.

Gjatë kësaj vere ndërkohë, vetë Businessmag pati një fushatë të suksesshme të promovimit të turizmit shqiptar. Qindra të rinj u angazhuan të dërgojnë foto dhe përshkrimet e vendeve të ndryshme të Shqipërisë.

Shiko më shumë
Na ndiqni në rrjetet sociale