Imagjinoni një botë në të cilën raftet e supermarketeve nuk do të kenë produkte me bazë misri, ndërsa drithërat si orizi dhe elbi do të jenë më të shtrenjta dhe përzgjedhja më e vogël. Një e ardhme e tillë mund të jetë afër për shkak të ndryshimit të klimës, i cili do t’i bëjë disa të korra më të pakta dhe të tjera më të bollshme, që do të thotë se dieta njerëzore dhe zakonet tuaja personale të konsumit të ushqimit do të ndryshojnë në mënyrë drastike.
Ky është përfundimi i një studimi të fundit të publikuar në revistën shkencore Nature Food. Studiues nga një numër universitetesh arritën në përfundimin se bazuar në parashikimet më të fundit klimatike dhe modelet moderne të të korrave ndryshimi i modeleve të reshjeve, rritja e temperaturave dhe rritja e sasive të dioksidit të karbonit në ajër do të shkaktojë ndërprerje drastike në prodhimin në mbarë botën. Pyetja nuk është “nëse”, por “sa” dhe “kur”.
“Në përgjithësi, ndryshimet klimatike do të kenë ndikimet më të mëdha negative në rajonet e vendosura në gjerësi më të ulët, vendet tropikale dhe subtropikale pasi temperaturat më të larta do t’i shtyjnë të mbjellat më afër ose përtej pragut të tyre të temperaturës,” tha Jonas Jaegermeyr, autori kryesor dhe një modelues kulturash dhe shkencëtar klimatik në NASA. “Në gjerësi më të larta, të themi Kanada, Europën veriore dhe Rusinë, temperaturat më të larta mund të jenë të dobishme për rritjen e të korrave, veçanërisht për grurin, i cili rritet kryesisht në këto rajone.”
Lexoni: OKB: Ndryshimet klimatike kërcënojnë të drejtat e njeriut dhe planetin
Ai shtoi si shembull, “Misri në përgjithësi përballet me humbje shumë më të mëdha se gruri. Një aspekt është se aktualisht rritet në gjerësi më të ulëta se gruri. Faktori tjetër i rëndësishëm është se ai nuk mund të përfitojë aq shumë nga përqëndrimet e larta të CO2 sa mundet gruri.”
Sektorët bujqësorë në vendet më të varfra duket se do të përjetojnë rëniet më të ndjeshme në të korrat e tyre kryesore, bazuar në modelet aktuale, krahasuar me homologët e tyre më të pasur. Kjo do të thotë se njerëzit në ato vende kanë më shumë gjasa të vuajnë nga pasiguria ushqimore si rezultat i ndryshimeve klimatike. Në mënyrë të ngjashme, studimi parashikon që fermerët me sasi më të vogël toke do të jenë më të prekshëm ndaj pasigurisë ushqimore sapo të ndodhë ndryshimi i klimës.
Asgjë nga këto nuk duhet të jetë lajm për ata që punojnë në bujqësi. Në fakt, disa thonë se ndryshime të tilla janë tashmë të dukshme.
“Ne po përjetojmë tashmë ndikimin negativ të ndryshimit të klimës në bujqësi në përgjithësi dhe në prodhimin e ushqimit në veçanti,” shkroi Shahram Azhar, asistent profesor i ekonomisë në Universitetin Bucknell. “Çështja qendrore shqetësuese nga pikëpamja humanitare është marrëdhënia midis rendimenteve të të korrave dhe konsumit të kalorive. Kjo ka të bëjë me ndikimin e ndryshimit të klimës në urinë dhe urinë nëpërmjet ndikimit të tij në prodhimin bujqësor. Sinqerisht, provat janë mjaft të mjera në këtë front.”
Azhar vuri në dukje një studim të vitit 2019 të udhëhequr nga studiues në Universitetin e Minesotës mbi rendimentet e dhjetë kulturave kryesore në botë për sa i përket marrjes së kalorive (“elbi, kasava, misri, vaji i palmës, fara e rapit, orizi, melekuqe, sojë, kallam sheqeri dhe gruri”) dhe zbuloi se ndryshimi i klimës çon në rendimente më të ulëta të ushqimit me kalimin e kohës. Në përgjithësi, ndryshimi i klimës po bën që numri i kalorive ushqimore të disponueshme të bjerë me afërsisht 1% për çdo vit. Përveç vendeve më të varfra, ka të ngjarë të ndikohen edhe individët në disavantazh në vendet më të pasura.
“Për më tepër, shkalla e humbjeve të kalorive ushqimore të shkaktuara nga ndryshimet klimatike mund të përshpejtohet në dekadat e ardhshme,” shpjegoi Azhar. “Për ta parë këtë, ne duhet të kuptojmë provat empirike që krahasojnë dy tendenca të ndërlidhura, por konceptualisht të ndryshme: 1) kërkesën në rritje për ushqim (për shkak të presioneve të popullsisë) dhe 2) tkurrjen e rendimenteve (për shkak të ndryshimeve klimatike) të kulturave ushqimore.”
* * *
Statistikat janë të këqija, për arsye të dukshme, domethënë, nëse kaloritë e disponueshme ushqimore po bien me afërsisht 1% për çdo vit, a do të thotë kjo se njerëzimi rrezikon të vdesë nga uria? Autorët e punimit argumentojnë se politikëbërësit mund të ndërmarrin hapa për të adresuar këtë problem paraprakisht.
“Ka masa të rëndësishme në dispozicion për fermerët për t’u përshtatur me realitetet e reja klimatike dhe në studimet vijuese ne do të studiojmë në mënyrë sasiore disa prej tyre, duke përfshirë ndryshimin e datave të mbjelljes, përdorimin e kulturave të përshtatura më mirë me kushtet më të ngrohta, kalimin në kultura të reja, zgjerimi i ujitjes, etj”, shpjegoi Jaegermeyr. “Por ky studim thekson se niveli dhe shtrirja e ndikimeve të ndryshimeve klimatike janë aq thelbësore sa politikat e synuara të përshtatjes bëhen kritike për bujqësinë globale brenda dekadës së ardhshme.”
Lexoni: Ja cilat janë vendet që do të zhduken nga ndryshimet klimatike
“Fermerët po bëjnë më të mirën duke pasur parasysh teknologjitë në të cilat kanë akses”, shkroi Ortiz-Bobea. “Ajo që është e rëndësishme të njihet është se inovacioni bujqësor, krijimi i varieteteve të reja të farave, makinerive, proceseve për të prodhuar më shumë ushqime me më pak inpute, bëhet kryesisht “jashtë fermës” në kompani private ose në laboratorë të universiteteve dhe organizatave ndërkombëtare. Gjithashtu investimet në kërkim dhe zhvillim sot do të japin fryte shumë vite më vonë”.
Që nga viti 2015 nxisim shpirtin sipërmarrës, inovacionin dhe rritjen personale duke ndikuar në zhvillimin e një mjedisi motivues dhe pozitiv tek lexuesit tanë. Kjo punë që e bëjmë me shumë dashuri nuk ka të paguar. Ne jemi platforma e vetme e cila promovon modelin pozitiv të sipërmarrjes së lirë. Përmes kësaj platforme mbështesim edukimin gjatë gjithë jetës si mjet për zhvillimin personal dhe profesional të brezave. Kontributi juaj do të na ndihmojë në vazhdimin e këtij misioni në gjithë trevat shqipfolëse.
Mund të kontribuoni KETU. Falemnderit.