11 libra për të ardhmen e njerëzimit që të gjithë duhet të lexojnë
Përditësuar së fundmi: 25/07/2018

11 libra për të ardhmen e njerëzimit që të gjithë duhet të lexojnë

Share
nga Albana Mucaj
Kor 25, 2018

Askush nuk e di me siguri si do të jetë dekada, shekulli apo mijëvjeçari i ardhshëm.

Por, shumë shkrimtarë kanë shkruar se si do të jetë e ardhmja sipas imagjinatës s tyre, duke na ftuar të udhëtojmë në kohë.

Lynn Lobash, drejtor i Departamentit të Shërbimeve të Lexuesve të Bibliotekës Publike të Nju Jorkut, rekomandon librat për të ardhmen, që të gjithë duhet të lexojnë.

Ja 11 prej tyre:

“Fëmijët e Botës së Re: Tregime” nga Alexander Weinstein

Ky roman përmban 13 tregime të shkurtra që tregojnë se si mund të duket e ardhmja.

Njësoj si seritë Netflix “Black Mirror”, tregimet janë paksa shqetësuese dhe përfshijnë implantet e medias sociale, prodhuesit e kujtesës, lojërat e realitetit virtual dhe robotët e ngjashëm me njeriun.

“Historia e Shërbeses” nga Margaret Atwood

“Historia e shërbesës” është vendosur në një të ardhme dystopiane, ku një organizatë shtypëse dhe fetare merr përsipër qeverinë amerikane. Gratë e reja rrëmbehen, largohen nga identitetet e tyre dhe u marrin femijet.

Historia, botuar në vitin 1985, prek temat moderne, si feminizmi, relativizmi moral, seksualiteti dhe manipulimi i pushtetit. Gjithashtu u adaptua kohët e fundit në një shfaqje popullore Hulu.

“Zhdukja e Gjashtë: Një historia e pa natyrshme” nga Elizabeth Kolbert

Duke kombinuar shkencën dhe historinë, Kolbert thekson ndikimin e njerëzve në mjedis në këtë libër fitues të çmimit Pulitzer të botuar në 2014. Duke djegur fosile, ne po ndikojmë në atmosferë, oqeane dhe klimë, duke detyruar miliona specie të zhduken, thotë ajo. Kolbert kombinon përshkrime të gjalla të mrekullive natyrore dhe përvojat e egra, si për shembull në një shpellë, për të shpjeguar të ardhmen e tanishme dhe të mundshme të Tokës.

“Kjo ndryshon gjithçka: Kapitalizmi kundrejt klimës” nga Naomi Klein Klein

Sfidon lexuesit për të braktisur kapitalizmin dhe për të ristrukturuar ekonominë globale dhe sistemin tonë politik për të lëvizur drejt një të ardhmeje më të gjelbër. Ajo shprehet që largimi nga kapitalizmi jo vetëm që do të zvogëlojë emetimet e CO2, por gjithashtu do të ndihmojë në mbylljen e boshllëqeve të pabarazisë dhe në ndërtimin e një demokracie më të mirë. Ne ose mund të përqafojmë ndryshime rrënjësore ose Toka do të ndryshojë rrënjësisht, argumenton ajo në librin e vitit 2014. Qëndrimi neutral në debatin për klimën nuk është më një opsion.

“Në 100 Vite: Ekonomistët kryesorë parashikojnë të ardhmen”, redaktuar nga Ignacio Palacios-Huerta.

Në këtë libër të vitit 2015, 10 ekonomistë të shquar, duke përfshirë disa laureatë të çmimit Nobel, ofrojnë mundësitë e tyre në atë që bota mund të duket si në shekullin e njëzetë e dytë. Këta mendimtarë flasin për të ardhmen e punës, pagat, barazinë, teknologjinë dhe ndryshimin e klimës.

“Fizika e së Ardhmes: Si shkencëtarët do të formojnë fatin e njeriut dhe jetët tona në viti 2100” nga Michio Kaku.

Në librin e tij 2011, fizikanti Michio Kaku diskuton zhvillimet në teknologji, mjekësi dhe udhëtime dhe parashikon shpikje që bota mund të ketë sot njëqind vjet më pas. Midis të tjerash ai parashikon që në të ardhmen do të ketë: ashensorë hapësinorë, lente kontakti të internetit dhe makina fluturuese.

 “E ardhmja ekstreme: tendencat kryesore që do të riformësojnë botën në 5, 10 dhe 20 vitet e ardhshme” nga James Canton Kantoni

Një këshilltar i tre presidentëve që përfshin tre dekada, parashikon prirjet e ardhshme në biznes, teknologji, terrorizëm, mjedis dhe mjekësi. Publikuar në vitin 2007, është shpalosur nga NYPL si doracak i parashikimit esencial për 20 vitet e ardhshme.

 “1984” nga George Orwell

Botuar në vitin 1948, ky roman i stortopian George Orwell tregon se si do të jetë jeta në vitin 1984. Në një të ardhme të zymtë, qytetarët vazhdimisht monitorohen dhe kontrollohen nga Big Brother dhe Policia e Mendimit. Ai pikturon një pikëpamje të bezdisshme të botës dhe paralajmëron për rreziqet e totalitarizmit në një tablo që është ende e rëndësishme sot.


“Fahrenheit 451” nga Ray Bradbury.

Në këtë roman të 1953, protagonisti Guy Montag është një zjarrfikës në një botë ku televizioni ndyshon gjithçka. Letërsia është drejt zhdukjes dhe detyra e Montag-ut është të djege librat. Ashtu si në vitin 1984, ajo thekson rreziqet e kontrollit të mendjes dhe një shtet totalitar.

“Bota e re e zgjuar” nga Aldous Huxley.

Në të ardhmen e Huxley, foshnjat lindin në laboratorë dhe shoqëria dekurajon veprimin dhe mendimin individual. Edhe pse bota është e qetë, protagonisti, Bernard Marx, pyet veten nëse ka diçka më shumë se kaq. “Bota e re e zgjuar”, botuar në vitin 1932, parashikon zhvillimet në teknologjinë riprodhuese, mësimin e gjumit dhe psikologjinë.

“2001: Një Odise Hapsinore” nga Arthur C. Clarke.

Në këtë roman të vitit 1968 (i zhvilluar në bashkëpunim me filmin e Stanley Kubrick), inteligjenca artificiale merr përsipër një zanat hapësinor, me shpresën e marrjes së universit. I quajtur HAL 9000, sistemi kompjuterik është aq i avancuar saqë është i aftë të plotësojë nevojat, madje edhe të kryejë vrasje. Ai kontrollon zanatin hapësinor, kështu që ekuipazhi përpiqet ta rrëzojë atë.

Përktheu: Adela Saliaj

Burimi: Inc.com