Zhvillohet takimi i parë teknik i projektit “Interact 4.0”


Bashkimi i Dhomave të Tregtisë dhe Industrisë së Shqipërisë është përfitues financiar dhe partner udhëheqës për  projektin “Interact 4.0”, në kuadër të të cilit organizon takimin e parë teknik, që do të mbahet sot, më 12 Korrik në Tiranë.

InTERaCT 4.0 është një projekt që po zbatohet nga gjashtë partnerë: Bashkimi i Dhomave të Tregtisë dhe Industrisë së Shqiperisë, Qendra e Promovimit të Biznesit dhe Ekonomisë, Dhoma e Tregtisë, Industrisë, Artizanatit dhe Bujqësisë, Universiteti i Salentos, Dhoma Ekonomike e Malit të Zi, Universiteti Mesdhetar i Malit te Zi. Projekti financohet nga Programi Interreg IPA CBC Itali-Shqipëri-Mal i Zi.

Rajoni i Puglias, Shqipëria dhe Mali i Zi janë të lidhura me marrëdhënie të mira ekonomike, të cilat vazhdojnë të forcohen nëpërmjet procesit të përshtatjes ndaj standardeve evropiane që Shqipëria dhe Mali i Zi duhet të përmbushin në  kuadër të antarësimit në Bashkimin Evropian. Rajoni sot përballet me sfidën e inovacionit, përmes modelit të fabrikës inteligjente, të pajisur me pajisje vetë-kontrolluese në linjat e prodhimit, përshkallëzim të procesit digjital në kompanitë dhe lidhje të ngushtë ndërkufitare. INTERACT 4.0 do të nxisë zhvillimin e këtij modeli rritjeje, nëpërmjet katër aksioneve kyçe:

1. Analiza, bazuar në hulumtimet dhe anketat metodologjike, të nevojave të ndërmarrjeve në sektorin e prodhimit artizanal.

2. Përkufizimi dhe krijimi i Qendrës së Inovacionit të Mesdheut (MIH), një instrument i përbashkët për të tre vendet, për të promovuar dhe mbështetur qasjen e gjerë të inovacionit. Në nivel operacional, MIH synon:

  • Ndërtimin e një ambienti që mbledh shoqatat industriale, qendrat kërkimore dhe ndërmarrjet rreth një modeli të zgjuar;
  • Zhvillimin e zyrës që ofron mbështetje teknike për kërkimin dhe inovacionin dhe ndërmarrja e masave ekonomike për t’i mbështetur ato;
  • Zhvillimi i një “Smart Showcase”, një seminar trajnimi eksperimental për të ndarë së bashku zgjidhje digjitale për proceset e kompanisë.

3. Themelimi i një sistemi ekonomikisht të qëndrueshëm me kalimin e kohës, për të trajnuar dhe përditësuar kapitalin njerëzor që do të mbështesë përmirësimin e ndërmarrjeve, në aspektin e organizimit dhe prodhimit.

4. Krijimi i:

  • Platformës së Teknologjisë së Informacionit dhe Komunikimit (TIK);
  • Platformës së Grupimit sipas aftësive;
  • Platformës së serviseve teknike, për të ndarë dhe përfituar nga shkëmbimi i aftësive të secilës kompani, udhëzimeve dhe dokumenteve të politikave për transformimin e proceseve brenda sektorit të prodhimit artizanal.

Must watch
Business Mag Nr. #22 - Dhjetor 2019

Kemi ndjekur me vëmendje zhvillimet në ekonomi, e në veçanti ata që ne i quajmë gjeneratorët e kësaj ekonomie, sipërmarrësit privatë. Padyshim që sfidat janë të mëdha. Tregje të pa konsoliduara, konkurrencë e pandershme në shumë sektorë, pak mundësi për financim dhe investime në projekte të reja, Por ne kemi vërejtur gjithashtu një dinamikë e dëshirë të madhe për të ecur përpara.

Në Numrin 22 të Revistës së Businessmag, ju do të gjeni sipërmarrës të dhjetëvjeçarit të fundit, të cilët po shënojnë historinë e tyre të suksesit pa u ndier. Aktivë, energjikë, vizionarë dhe shumë të thjeshtë, ata mund të jenë një model shumë i mirë për t’u ndjekur. I tillë është Urani. Pasioni për perfeksionizëm e siguri nuk ia ul ritmin marramendës të ngritjes dhe zhvillimit të një biznesi. Ai sot ka ngritur një rrjet biznesesh të tija dhe administron edhe sipërmarrje të tjera.

Në brendësi të revistës do të gjeni edhe sipërmarrës të tjerë, nga Shqipëria dhe Kosova.

Ky numër u është dedikuar personazheve të suksesshshëm dhe zhvillimit të aftësive në shërbim të tregut. Ndaj i kemi dedkuar një paketë speciale artikujsh kapitalit njerëzor, rëndësisë së tij, sfidave dhe projekteve të vitit të arshshëm, të prezantuara në Shkollën Verore organizuar nga projekti zviceran “Aftësi për Punë”.

Mes personazheve ju sjellim Brizida Delvina, administratore e një hoteli në Tiranë, Ajo ka zhvilluar një karrierë ideale në fushën e hoteleri-turizmit. Edhe pse Brizida pëlqen të rrijë larg vëmendjes, ajo është një model frymëzues dhe një mentore e mundshme, tashmë edhe për ju që do …

Shiko më shumë
Na ndiqni në rrjetet sociale