Zbulohet një proces i ri kimik për projektimin e veturave me hidrogjen » Business Magazine Albania – Media Dixhitale dedikuar Sipërmarrjes
Përditësuar së fundmi: 22/11/2018

Zbulohet një proces i ri kimik për projektimin e veturave me hidrogjen

Share
nga Albana Mucaj
Nën 22, 2018

Hulumtuesit në Universitetin Ben-Gurion të Negevit dhe Technion të Haifës pohojnë se kanë gjetur një lidhje themelore, të humbur, në një proces kimik që përfshin energjinë diellore.

Një ekip hulumtues izraelit ka ndërmarrë hapin e  rëndësishëm drejt krijimit të makinave me hidrogjen.

Nxjerrja e energjisë nga hidrogjeni është një proces neutral në krahasim me karbonin dhe për këtë arsye ekologjikisht miqësor, por gazi hidrogjen i pastër është pothuajse i pamundur të gjendet në Tokë.

Për disa kohë, prodhuesit e makinave kanë tentuar të zhvillojnë automjete hidrogjeni që konsiderohen efikase dhe miqësore me mjedisin dhe që për dallim nga automjetet elektrike, lejojnë furnizim të shpejtë me karburante dhe kilometrazh të zgjeruar.

Hulumtuesit në Universitetin Ben-Gurion të Negevit dhe Technion të Haifës pohojnë se kanë gjetur një lidhje themelore të humbur në një proces kimik që përfshin energjinë diellore.

Procesi mund të lejojë konvertimin automatik dhe të vazhdueshëm të ujit në karburant hidrogjeni për të mundësuar prodhimin në shkallë të gjerë të automjeteve me fuqi të hidrogjenit të karburantit.

Këto automjete është më e lehtë për t’u furnizuar me benzinë krahasuar me bateritë elektrike dhe lejojnë një pavarësi shumë më të gjatë krahasuar me bateritë elektrike.

Pas një faze të gjatë të eksperimenteve kërkuese, studiuesit izraelitë të udhëhequr nga dr. Arik Yochelis dhe Dr. Iris Visoly-Fisher thanë se kishin zbuluar një mekanizëm kimik me të cilin peroksid hidrogjeni (H2O2) ndahej fotokimikisht në fotoelektroda oksid hekuri.

Procesi bazohet në energjinë diellore dhe jo në injektimin e sasive të mëdha të energjisë artificiale në reagim, siç kërkojnë metodat aktuale.

Izraelisot.com