Urimi 2016, për sipërmarrësit shqiptarë

Urimi 2016, për sipërmarrësit shqiptarë


*Rudina Xhunga

Alfredi i Rapsodisë u nderua me çmimin “Bleta e Artë”, vitin që shkoi. Një çmim simbolik nuk është asgjë për të vlerësuar rapsodinë e shijeve të një djali duarartë, që e ka kthyer restorantin e tij në Shëngjin në ndalesën e ushqimit të bukur. Nëse dua ta njoh dikë me gatimin e një shqiptari, e çoj te “Rapsodia” dhe ndihem e lumtur, kur e prezantoj me pjatat e pazakonta, gjithë ngjyra dhe erë të mirë të mjeshtrit.

Alfredi është njeriu që dua t’i uroj këtë fillim viti, një restorant plot dhe mijëra si unë që e çmojnë dhe marrin kënaqësi, prej tij dhe ideve që e shndërruan, nga njëri prej atyre që emigruan, në mjeshtrin e padytë të ushqimit.

Luca është një mik që unë nuk di kush s’e ka mik, në këtë qytet. Ai që nuk ka provuar pjatat e peshkut të Rozafës, ka privuar veten nga ca ndjesi aq të mira, sa tregohen me fjalë. Nëse ke njerëz për darkë dhe nuk telefonon Rozafën të të sjellë darkën gati, nuk di ç’ke humbur. Nëse do të hash një drekë familjare, dhe do të shkosh diku, ku ndihesh në shtëpi, shko te Rozafa, përballë ish-Zërit të Popullit, afër ish-stacionit të trenit. Koha, gjërat i bën ish, por Rozafa ishte dhe është, siç ishte Ndrek Luca dhe është i biri, Gjergji.

Ndërsa, po nuk do të hash në restorant, por në shtëpi, nuk besoj se ka gjë që të mungon dhe nuk e gjen te Neranxi. Ata të dy, burrë e grua e provuan, si shumëkush, ta lënë këtë vend. Po ky vend nuk të lë. E nisën me piper. Tani janë piperi i çdo tavoline, janë sheqeri i çdo ëmbëlsire, janë spirulinë, nëse të duhet.

Kur mendoj për shtëpinë, shtëpia për mua është Ardeno. Është tavolina ku mbledh miqtë dhe familjen, janë karriget e bukura, divani i madh, gjithçka me dru dhe pasion, që ka emrin e Toninit dhe së shoqes, atij çifti, që kush po më lexon dhe i njeh, e di mirë se nuk shtoj asgjë, kur tregoj për duart e mençura dhe zemrën e bardhë të tyre.

E për të mos ikur nga shtëpia, nuk ke shtëpinë e ëndrrës, po qe se nuk hyn Gëzimi në shtëpinë tënde. Artisti i hekurit, një shtëpie të zakonshme, i shton ca shkallë, këmbë tryeze, mbajtëse çelësash, këmbë pasqyre, krevate dhe ca çudira të vogla, që e bëjnë të madhe shtëpinë tënde dhe pastaj, kur ai ikën, ke nevoje për hudhër në shtëpi.

Hudhrat bliji ku të duash, por gjitha të tjerat, që i duhen frigoriferit dhe stomakut tënd, bliji te EHW. Sepse nuk ka ushqim, pa besim. Nuk ka biznes, pa besuar. Dhe kush e njeh Luanin e kupton, pse duhet blerë EHW.

Këta njerëz dhe të tjerë si ata, si Neli dhe Beni i këmishave të shkëlqyera, Genti i Kodrës së Diellit e Ullinjve, Jonida e Farmës Sotira, Marku i Valbonës, Meti i parajsës buzëdetit, ne Sarandë, Diella e Vainit, Gazi i Beratit, Paulini i Thethit, Frani i verës “Arbër”, e sa të tjerë që njoh dhe s’njoh, janë Blej Shqip, bërë në Shqipëri, janë marka, vula jonë e prodhimit shqiptar. Që një zot e di sa të vështirë e ka t’ia dalë në një vend ku njeriu nuk i gëzohen tjetrit.

Me probleme, pa plan, pa ide, me llafe e llogje në blogje, me ligësi burokratike, pamundësi, gjoba, sipërmarrësit shqiptarë, ata që nuk marrin kredi për të blerë të kaluarën, por të ardhmen, janë njerëzit më të bekuar të këtij vendi, janë mundësia jonë e vetme, për t’u zhvilluar. Janë ata qe dua t’u them gëzuar në fillim vit, paçi një vi të mbare, se mbarë për ju, mbarë për të gjithë. Pa ta nuk do ketë Shqipëri të re. Është pa zemër, kujt nuk i vjen keq për Shqipërinë e vjetër, të çuar dëm, për mundin e mijëra njerëzve, që panë t’u shembej, brenda ditës; Azotiku, Metalurgjiku, Fabrika e Llambave, Kombinati Tekstil, vetëm pse çmenduria kolektive besoi te çeku i bardhë. E pra , koha tregoi që çek të bardhë nuk pati. 25 vjet ikën si ikën. Që 25 të tjerë, të mos ikin kot, që të bëhet ky vend, që ta mbajmë dhe të na mbajë, të parët, lokomotiva, qofshin sipërmarrësit tanë, prodhimi ynë, shqiptarët që provuan të prodhojnë Made in Albania.

U shtofshin dhe përmirësofshin! Ky është urimi im 2016./Mapo/

Për artikuj të ngjashëm mund të lexoni edhe: “Bleta e artë 2015,” eventi gala i sipërmarrësve më të mirë të vitit.

Që nga viti 2015 nxisim shpirtin sipërmarrës, inovacionin dhe rritjen personale duke ndikuar në zhvillimin e një mjedisi motivues dhe pozitiv tek lexuesit tanë. Kjo punë që e bëjmë me shumë dashuri nuk ka të paguar. Ne jemi platforma e vetme e cila promovon modelin pozitiv të sipërmarrjes së lirë. Përmes kësaj platforme mbështesim edukimin gjatë gjithë jetës si mjet për zhvillimin personal dhe profesional të brezave. Kontributi juaj do të na ndihmojë në vazhdimin e këtij misioni në gjithë trevat shqipfolëse.

Mund të kontribuoni KETU. Falemnderit.

Must watch
Business Mag Nr. #34 - Mars 2024

Për një vit të mbarë!

Viti 2024 ka nisur me sfidat dhe mundësitë e tij. Ndërsa kompanitë do të duhet të përballen me disa ndryshime ligjore dhe njëkohësisht trendet e tregjeve: si rritje çmimesh dhe rritje e kostos së fuqisë punëtore, startupet janë para mundësive dhe një klime favorizuese. Thirrje të shumta janë hapur në fushën e biznesit, kulturës dhe ideve të gjelbërta. Ndër më të rëndësishmit, programi i qeverisë për financimin e 80 startupeve në tre faza zhvillimi të tyre

Për të kuptuar rëndësinë e bizneseve të reja, veçanërisht në teknologji, mjafton të shohim që edhe sipërmarrje të konsoliduara vendase, si një grup kompanish si Balfin, kanë një vëmendje të theksuar tek startupet. Z. Samir Mane, President i këtij grupi, prej kohësh ka treguar interes, duke i mbështetur, por edhe duke investuar në një prej startupeve që pritet të sjellë revolucion në bio-inxhinieri. Vëmendja tek risia dhe inovacioni vlerësohet të jetë një nga arsyet kryesore, përse audienca jonë e zgjodhi në kompeticionin tonë të dhjetorit si Sipërmarrësi i Vitit. Në një intervistë ekskluzive, z. Mane tregon për ne copëza domethënëse nga …

Shiko më shumë
Na ndiqni në rrjetet sociale
0