Top 10 qytetet me ekuilibrin më të mirë punë-jetë në vitin 2019 » Business Magazine Albania – Media Dixhitale dedikuar Sipërmarrjes
Përditësuar së fundmi: 04/11/2019

Top 10 qytetet me ekuilibrin më të mirë punë-jetë në vitin 2019

Share
nga Anerola Torollari
Nën 04, 2019
Studied at Faculty of Science, Content Editor Biznesi at Business Magazine
lexo me teper >

Të gjesh mundësi për “kohë me veten” gjatë një jave stresuese pune nuk është detyrë e thjeshtë. Por në disa vende është më lehtë se në të tjerat, sipas një studimi të fundit.

Kompania e sigurisë Kisi anketoi 40 qytete në të gjithë botën për të zbuluar se ku banorët kanë balancën më të mirë të punës dhe jetës, në bazë të faktorëve të punësimit, të tillë si koha mesatare e udhëtimit, orari i punës dhe koha e pushimeve, së bashku me mirëqenien dhe të drejtat qytetare.

Lexoni: Ekuilibri jetë-punë, ku duhet t’i mbani fëmijët?! 

  1. Helsinki, Finlandë

Banorët e Helsinkit gëzojnë ekuilibrin më të mirë në botë të punës dhe jetës, me një javë relativisht të shkurtër pune 40-orëshe dhe një mesatare të ulët të udhëtimit prej 26 minutash.

Koha minimale për pushime është 30 ditë, duke e cilësuar një nga më të lartat e çdo vendi në studim. Helsinki gjithashtu ofron lejë prindërore të paguar, e cila është 1,127 ditë, shumë më tepër se vendet e tjera, me përjashtim të Hungarisë.

  1. Mynih, Gjermani

E para nga tre qytetet gjermane në top 10 vendet e para. Mynihu është qyteti me stresin më të ulët në listë. Java e punës mesatare është më e gjatë se ajo e Helsinkit me vetëm një orë dhe koha e udhëtimit është më e gjatë për vetëm një minutë.

Ekzistojnë disa dallime të theksuara midis dy qyteteve më të mira. Në kryeqytetin bavarez, koha minimale e pushimeve është vetëm 20 ditë, megjithëse shumica e punonjësve marrin mesatarisht pothuajse 30 ditë. Prindërit mund të marrin 406 ditë pushim të paguar, rreth një të tretën që ata mund të marrin në Helsinki.

  1. Oslo, Norvegji

Nga qytetet e anketuara, banorët e Oslo punojnë për vetëm 38.9 orë në javë dhe vetëm një përqindje e vogël e njerëzve punojnë më shumë se 48 orë.

Qyteti siguron leje të paguar bujare për prindërit dhe ka rezultatin më të lartë të barazisë gjinore për të gjitha qytetet e anketuara, e ndjekur nga Stokholmi dhe Helsinki. Ajo gjithashtu kryeson në shërbimet e shëndetit mendor.

  1. Hamburg, Gjermani

Ashtu si Mynihu, edhe Hamburgu ka një javë pune 41-orëshe dhe është vend me stres relativisht të ulët për të jetuar e punuar, megjithëse nuk është aq i sigurtë.

Gjermania është i vetmi vend me më shumë se një qytet në top 10. Të tre qytetet kanë javë të shkurtra pune të ekuilibruar me politika miqësore/familjare. Koha e lirë luan një rol të rëndësishëm në jetën e gjermanëve.

  1. Stokholmi, Suedi

Qeveria e Suedisë ka ndërmarrë hapa për të ndihmuar popullsinë të balancojë angazhimet e punës me jetën në shtëpi.

Stokholmi shënoi 76.9 pikë për barazinë gjinore, e dyta më e lartë në sondazh. Kjo është pjesërisht për shkak të orarit fleksibël të punës dhe strukturës së lejes prindërore. Barazia sociale është e lartë në të gjithë qytetin, me barazinë LGBT + që arrin 100%.

  1. Berlini, Gjermani

Punonjësit në Berlin mbërrijnë në punë mesatarisht rreth orës 10 të mëngjesit, më vonë se qytetet e tjera gjermane në listë, por ende përpara shumë vendeve të tjera të listës. Transporti mesatar është pak më i gjatë, por nivelet e stresit në Berlin janë më shumë se dyfishi i atyre të Hamburg dhe më shumë se tre herë më i lartë se në Mynih.

  1. Zyrih, Zvicër

Në Zyrih, njerëzit punojnë me oraret më të gjata të çdo qyteti në 10 vendet e para dhe përjetojnë disa nga udhëtimet më të gjata.

Në lidhje me aksesin në shërbimet e shëndetit mendor është e dyta dhe qyteti gëzon një nga nivelet më të ulta të stresit, kryesuar nga Mynihu.

Qyteti më i populluar i Zvicrës ka ndotje të ulët të ajrit dhe udhëheq studimin për sa i përket mirëqenies dhe përshtatshmërisë së banorëve të saj.

Lexoni: Si të krijoni balanca midis jetës personale dhe profesionale?

  1. Barcelona, Spanjë

Ka presion për të hequr dorë nga tradita e drekave të gjata dhe pasditeve të pafundme. Në Barcelonë, punonjësit punojnë pothuajse 41 orë çdo javë, që është shumë e njëjtë me vendet e tjera në 10 vendet e para.

Kur ata nuk punojnë, banorët e qytetit bëjnë më shumë pushime sesa ato në qytete të tjera, me një mesatare prej 30.5 ditësh, më të lartë se minimumi i kërkuar prej 22 ditësh.

  1. Paris, Francë

Punonjësit në kryeqytetin francez kanë kohën e udhëtimit më të gjatë midis 10 kryesuesve, me një mesatare prej 44 minutash, krahasuar me 26 minutat në Helsinki. Por të dy qytetet ndajnë një shtesë bujare pushimesh prej 30 ditësh.

Legjislacioni kërkon që Franca të promovojë në mënyrë aktive një ekuilibër të shëndetshëm të punës dhe jetës. Java e punës mbyllet në 35 orë dhe punonjësit mund të zgjedhin të mos dërgojnë ose të marrin email-e pune pas orarit.

  1. Vankuver, Kanada

Vankuver është qyteti i vetëm jashtë Europës në top 10. Për shumicën e banorëve, rruga për në punë zgjat pak më shumë se gjysëm ore dhe java e punës është rreth 40 orë – e ngjashme me shumicën e 10 vendeve të para.

Sidoqoftë, si fqinji i tyre Shtetet e Bashkuara, kanadezët kanë kohë të kufizuar për pushime – banorët e Vankuverit kanë vetëm 10 ditë pushim të paguar, megjithëse ata marrin mesatarisht më shumë se 15.

burimi: WeForum