Tirana, Kryeqyteti i të rinjve të Europës » Business Magazine Albania – Media Dixhitale dedikuar Sipërmarrjes
Përditësuar së fundmi: 25/11/2019

Tirana, Kryeqyteti i të rinjve të Europës

Share
nga Admin
Nën 25, 2019
Business Magazine Albania constitutes an online periodical publication of business related articles. It is the first of
lexo me teper >

Kryeqyteti i Shqipërisë, Tirana është shpallur fitues i çmimit “European Youth Capital 2022”. Aplikimi për këtë çmim u bë nga organizatat me fokus rininë në Tiranë, me drejtimin e Kongresit Rinor Kombëtar dhe mbështetjen e Bashkisë Tiranë. Ky çmim jepet nga Forumi Rinor Europian, i cili mes 5 qyteteve zgjodhi Tiranën si kryeqendrën e të rinjve për vitin 2022.

Kryeqyteti Europian  i Rinisë, është një titull që synon Të fuqizojë të rinjtë, rritjen e pjesëmarrjes së tyre në vendimmarrje dhe forcimin e identitetit europian. Ky titull i jep mundësi qytetit të Tiranës të shfaqë idetë, projektet dhe aktivitetet e tij inovative që synojnë të fuqizojnë zëra dhe të sjellin një perspektivë të re të të rinjve në të gjitha aspektet e jetës së qytetit.

Programi i Tiranës si Kryeqyteti Evropian i Rinisë me slloganin “Activate” synon të vendosë vëmendjen në përfshirjen e vazhdueshme të të rinjve në vendimmarrje, të nxisë shpirtin e aktivizmit tek të rinjtë dhe të ushqejë potencialin rinor të qytetit.

Forumi Rinor Europian, i cili jep këtë çmim, përfaqëson një rrjet organizatash në nivel europian e mbështetur drejtëpërdrejt nga Komisioni Europian. Qyteti fitues përgjatë një viti mban evente dhe projekte të ideuara për të demonstruar rolin aktiv, thelbësor që luajnë të rinjtë dhe organizatat rinore në shoqëri. Kjo nënkupton për Tiranën një përqëndrim të ndjeshëm të aktiviteteve, projekteve dhe progameve me fokus rininë, si dhe rritje të investimeve dhe shërbimeve për këtë kategori.

Ceremonia e shpalljes se çmimit u zhvillua në Amiens të Francës, qyteti që mban këtë titull për vitin 2020. Fituesi u zgjodh nga juria që përbëhej nga përfaqësues të institucioneve dhe organizatave të mëposhtme: Parlamenti Europian, Komiteti i Rajoneve, Kongresi i Autoriteteve Lokale dhe Rajonale të Këshillit të Evropës, Komiteti Ekonomik dhe Social Europian, Këshilli i Komunave dhe Rajoneve Europiane, Këshilli Këshillimor i Rinisë i Këshillit të Evropës, Zyra e OSBE-së për Institucionet Demokratike dhe të Drejtat e Njeriut, Fondacioni Schwarzkopf Evropa e Re, Nisma e Shoqërisë së Hapur për Evropën, IDEA Ndërkombëtare, EurActiv, Lëvizja Evropiane Ndërkombëtare, Eurodesk dhe Forumi Rinor Europian.