Suedia mund të bëhet vendi i parë që do të përdorë një monedhë dixhitale kombëtare » Business Magazine Albania – Media Dixhitale dedikuar Sipërmarrjes
Përditësuar së fundmi: 21/11/2016

Suedia mund të bëhet vendi i parë që do të përdorë një monedhë dixhitale kombëtare

Share
nga Fiorela Jaupi
Nën 21, 2016
Studied at Faculty of Economy, Master of Science in Marketing. Content Editor at Business Magazine Albania
lexo me teper >

Suedia do të vendosë nëse do të përdorë një monedhë dixhitale të quajtur “ekrona” brenda dy viteve, sipas një raporti të Financial Times.

Cecilia Skingsley, zëvendës guvernatore e bankës qendrore “Riksbank” të Suedisë , tha në një intervistë për Financial Times se banka është duke shqyrtuar këtë lëvizje pas një rënie dramatike në përdorimin e parave cash. Sasia e kartëmonedhave dhe monedhave në qarkullim ka rënë me 40% që nga viti 2009, me një rritje të blerjeve online dhe pagesave me kartë .

Në qoftë se Suedia zgjedh të prezantojë “ekrona” kjo do të jetë hera e parë që një shtet në botë do t’i japë konsumatorëve qasje të drejtpërdrejtë në para virtuale të lëshuara nga një bankë qendrore. (Riksbank ishte banka e parë qendrore në botë që ka nxjerrë paratë letër, në vitin 1660.)

Skingsley thotë se banka qendrore është në fazat e hershme të eksplorimit të idesë dhe është duke filluar një projekt për të shqyrtuar mundësitë e ndryshme. Çështje të tilla si gjurmimi, metoda e dorëzimit dhe interesi i parasë elektronike do të shqyrtohen. Ajo gjithashtu theksoi se çdo “ekrona” do qëndrojë së bashku me monedhat dhe kartëmonedhat, në vend që t’i zëvendësojë ato.

Bitcoin, monedha më e famshme dixhitale, është ndërtuar mbi bazën e një protokolli të dhënash të njohura si “blockchain”, që është bërë pjesa më e dashur e bankave komerciale në mbarë botën vitin e kaluar.

Burimi: businessinsider.com