Studim: Përdorimi i mediave sociale mund të dëmtojë shëndetin mendor të adoleshentëve


Përdorimi i mediave sociale lidhet me depresionin, veçanërisht tek vajzat adoleshente. Por një studim i ri argumenton se çështja mund të jetë më komplekse nga sa mendojnë ekspertët. Hulumtimi, i botuar në revistën The Lancet Child & Adolescent Health, përfshiu intervista me gati 10,000 adoleshentë të moshës 13 dhe 16 vjeç në Angli. Studiuesit zbuluan se mediat sociale mund të dëmtojë shëndetin mendor të vajzave, duke rritur ekspozimin e tyre ndaj ngacmimit dhe duke zvogëluar gjumin dhe ushtrimet fizike.

“Rezultatet tona sugjerojnë që media sociale në vetvete nuk shkakton dëm, por përdorimi i shpeshtë mund të pengojë aktivitetet që kanë një ndikim pozitiv në shëndetin mendor, siç janë gjumi dhe ushtrimet. Gjithashtu rrit ekspozimin e të rinjve ndaj përmbajtjes së dëmshme, veçanërisht përvojën negative të ngacmimit në internet ”, tha bashkë-autori i studimit Russell Viner.

Media sociale nuk mund të jetë “fajtore” për çështjet e shëndetit mendor, përkundrazi, largon vajzat nga gjumi cilësor dhe stërvitja e rregullt. Kjo është ajo që çon në mirëqenie më të ulët dhe probleme me shëndetin mendor.

“Ndërtimi i strategjive për të rritur rezistencën ndaj sulmit në internet dhe që promovojnë sjellje më të mira të gjumit dhe ushtrimeve mund të jenë faktorët e nevojshëm për të zvogëluar dëmet fizike dhe psikologjike,” tha Patton, pedagog psikologjie në Universitetin e Surrey.

Për djemtë, ndikimi në shëndetin e tyre mendor duket të jetë për arsye të tjera, kështu që nevojiten hulumtime të mëtejshme, thanë autorët.

Dallimi midis djemve dhe vajzave

Hulumtimi u zhvillua duke intervistuar adoleshentët. Ata do të raportonin kohën që e kalonin në mediat sociale si Facebook, Instagram, WhatsApp, Twitter dhe Snapchat.

Lexo: Si t’a ndërtoni biznesin tuaj pa media sociale

Studiuesit zbuluan se, në të dy gjinitë, përdorimi shumë i shpeshtë i mediave sociale shoqërohej me shqetësime më të mëdha psikologjike. Efekti ishte veçanërisht i qartë tek vajzat: Sa më shpesh ato kontrollonin mediat sociale, aq më i madh ishte shqetësimi i tyre psikologjik.

Si të ndihmoni adoleshentët

Media sociale është e lidhur me shëndetin mendor. Studimet jashtë Kanadasë treguan se nivelet e larta të përdorimit të mediave sociale kishin lidhje me rritjen e simptomave depresive tek adoleshentët.

Me këtë studim, problemi vihet në një kontekst më të mirë. Nuk është domosdoshmërisht media sociale që po i shkakton këto dukuri negative. Ka më shumë të ngjarë që prania e tyre të ekspozojë të rinjtë në një gjumë jo të shëndetshëm dhe në mos bërjen e ushtrimeve fizike.

“Nëse mund të zvogëlohen përkeqësimi i jetesës së shëndetshme dhe sulmet kibernetike , efektet pozitive të përdorimit të mediave sociale, siç janë inkurajimi i ndërveprimeve sociale, mund të mbështeten më shumë,” tha Ann DeSmet, profesoreshë në Universitetin Ghent të Belgjikës, e cila nuk ishte i përfshirë në hulumtim.

CNN

Must watch
Business Mag Nr. #22 - Dhjetor 2019

Kemi ndjekur me vëmendje zhvillimet në ekonomi, e në veçanti ata që ne i quajmë gjeneratorët e kësaj ekonomie, sipërmarrësit privatë. Padyshim që sfidat janë të mëdha. Tregje të pa konsoliduara, konkurrencë e pandershme në shumë sektorë, pak mundësi për financim dhe investime në projekte të reja, Por ne kemi vërejtur gjithashtu një dinamikë e dëshirë të madhe për të ecur përpara.

Në Numrin 22 të Revistës së Businessmag, ju do të gjeni sipërmarrës të dhjetëvjeçarit të fundit, të cilët po shënojnë historinë e tyre të suksesit pa u ndier. Aktivë, energjikë, vizionarë dhe shumë të thjeshtë, ata mund të jenë një model shumë i mirë për t’u ndjekur. I tillë është Urani. Pasioni për perfeksionizëm e siguri nuk ia ul ritmin marramendës të ngritjes dhe zhvillimit të një biznesi. Ai sot ka ngritur një rrjet biznesesh të tija dhe administron edhe sipërmarrje të tjera.

Në brendësi të revistës do të gjeni edhe sipërmarrës të tjerë, nga Shqipëria dhe Kosova.

Ky numër u është dedikuar personazheve të suksesshshëm dhe zhvillimit të aftësive në shërbim të tregut. Ndaj i kemi dedkuar një paketë speciale artikujsh kapitalit njerëzor, rëndësisë së tij, sfidave dhe projekteve të vitit të arshshëm, të prezantuara në Shkollën Verore organizuar nga projekti zviceran “Aftësi për Punë”.

Mes personazheve ju sjellim Brizida Delvina, administratore e një hoteli në Tiranë, Ajo ka zhvilluar një karrierë ideale në fushën e hoteleri-turizmit. Edhe pse Brizida pëlqen të rrijë larg vëmendjes, ajo është një model frymëzues dhe një mentore e mundshme, tashmë edhe për ju që do …

Shiko më shumë
Na ndiqni në rrjetet sociale