StartUp Irlanda – Të kesh një startup tëndin në Irlandë është e modës


Shoqëria irlandeze ka projektuar më së miri ndërtimin e një ekosistemi modern të sipërmarrjeve të reja . Të kesh një startup tëndin në Irlandë është e modës. Të bërit biznes në qytetin më të populluar, Dublinin , është thjeshtëzuar për shkak të mungesës së barrierave që burokracia krijon aq lehtë. Sipërmarrësit aventurierë kanë gjetur një vend të ri, ku mund të besojnë se bota nuk ka limite, por ato krijohen nga mendjengushtësia e trishtimit njerëzor.

Projekti i suksesshëm Irlandez mbështetet nga çdo hallkë e kësaj shoqërie duke filluar nga:

Universitetet.

Institucionet arsimore janë vënë në shërbim të të rinjve dhe komunitetit të sipërmarrësve. Universitetet më të njohura të Irlandës si ai i Dublin City University apo Trinity College Dublin kanë krijuar programe të veçanta për studentët që në të ardhmen kanë qëllim për t’u bërë sipërmarrës. Irlanda, ashtu si Shqipëria është pjesë e shteteve me popullsinë më të re në Europë. Pasi lënë sallat e leksioneve këta të rinj janë shumë të kërkuar nga kompani si Google apo Facebook të cilat kanë zyrat e tyre edhe në Irlandë.

Investitorët .

Studentët sipërmarrës gjejnë një ambjent të ngrohtë për sa i përket  mbështetjes së ideve të tyre nga investitorët engjëj apo kompanive të cilat besojnë tek aftësitë e tyre. Vetëm në vitin 2014, investimet në kompanitë e reja kanë qenë $448 milion. Irlanda renditet e pesta në Europë për sa i përket investimeve në raport me GDP-në.

Qeveria.

Irlanda renditet në vendin e 17 -të për sa i përket  të bërit biznes, Doing Business 2016 . Banka Botërore e ka renditur  Irlandën në listën e shteteve më të mira që mund të bëhet biznes , për shkak të proçedurave të thjeshta dhe krijimit të një ambjenti sa më pak burokrat për sipërmarrjen. Kompanitë paguajnë një taksë fikse prej 12.5 %.

Ekosistemi i Sipërmarrjes.

Për të  hedhur hapa të sigurt drejt zhvillimit të qëndrueshëm një shoqëri moderne duhet të ketë një Ekosistem Sipërmarrjeje të mirëorganizuar dhe të lidhur ngushtë me lojtarët e tjerë të zhvillimit si: qeveria, investitorët apo qendrat e edukimit.  Irlanda ka një rrugë të shndritshme për sa i përket zhvillimit socio-ekonomik. Ajo ka arritur t’i konkretizojë qëllimet e saja për krijimin e një ekosistemi të sipërmarrjes duke krijuar hapësira për kompani gjigande si Google , Facebook apo Twitter. Ky shtet sipërmarrës nuk ka ngurruar të investojë në qendra alternative të edukimit që janë të specializuara në trajnimin e sipërmarrësve studentë . Në këto qendra ka hapësira për kompanitë e reja për t’u financuar dhe drejtuar në rrugën e duhur të suksesit.

 

 

Must watch
Business Mag Nr. #24 - Tetor 2020

Numri 24 i revistës Businessmag.al sjell një panoramë të zhvillimeve, përshtatjeve dhe ecurisë në sektorë të ndryshëm të ekonomisë. Në të njëjtën kohë, shohim zhvillime relativisht të kënaqshme.  Organizime të reja si Dhoma Ekonomike e Gruas, duket si një shpresë për më shumë zë, lobim dhe mbështetje për gratë sipërmarrëse dhe sipërmarrjet e reja.

Gjatë kësaj periudhe angazhime si programi “Ringrihu më i fortë”, ishin një lloj kundërpërgjigje ndaj dëmeve ekonomike që po shkakton pandemia.

Influencerat vijojnë të rrisin hapësirat e tyre dhe janë bërë një instrument i rëndësishëm marketimi. Në brendësi të revistës do të gjeni renditjen e top 100 influencerave më të mëdhenj në vend.

Gjatë kësaj vere ndërkohë, vetë Businessmag pati një fushatë të suksesshme të promovimit të turizmit shqiptar. Qindra të rinj u angazhuan të dërgojnë foto dhe përshkrimet e vendeve të ndryshme të Shqipërisë.

Shiko më shumë
Na ndiqni në rrjetet sociale