Sipërmarrësit e huaj, investime në teknologji për agrobiznesin


Sipërmarrës italianë dhe izraelitë, po ndërmarrin investime konkrete për agrobiznesin shqiptar, në drejtim të implementimit të teknologjive të reja moderne për përpunimin e produkteve bujqësore.

Risi teknologjike në përpunimin e produkteve bujqësore u bënë publike në një konferencë kombëtare në Tiranë të organizuar nga Ministria e Bujqësisë dhe Ushqimit, Këshilli i AgrobiZnesit Shqiptar, Universiteti Bujqësor, ku merrnin pjesë edhe fermerë të interesuar nga i gjithë vendi.

Sipërmarrësi italian Angelo Amato, organizator i konferencës, u shpreh se tregu shqiptar po ofron për investitorët e huaj, gjithnjë e më shumë mundësi dhe klimë të lehtësuar për të bërë biznes. Në këto kushte, vijoi ai, po prezantojmë teknologjitë inovative italiane për të bashkëpunuar me agrobiznesin shqiptar, në përpunimin e produkteve bujqësore, me destinacion tregun e huaj.

“ Makineritë e teknologjitë e prezantuara të prodhuara nga kompanitë e pranishme, përmbushin të gjitha kërkesat në drejtim të cilësisë së produkteve, reduktimin e konsumit të ujit, energjisë dhe të uljes së kostos së prodhimit, si dhe reduktimin e ndikimit në mjedis dhe uljen e ndotjes”, tha ai.

Avner Galili, përfaqësues i kompanisë izraelite “JURAN”, prezantoi makinerinë bashkëkohore të përpunimit të shegës, e cila sipas tij është unikale në llojin e vet. Teknologjitë izraelite, tha ai, po gjejnë një shtrirje të gjerë në sektorin e agrobiznesit shqiptar, duke dhënë një kontribut të madh në rritjen e efiçencës dhe cilësinë e prodhimit.

Një prej makinerive që tërhoqi vëmendjen e të pranishmëve ishte ajo për përpunimin e qumështit. “Makineritë që do te vihen në dispozicion shërbejnë për fermat e vogla e të mesme, dhe ofrojnë cilësi të lartë përpunimi te produkteve vendase. Makineritë “CASARO”, për përpunimin e qumështit, funksionimi i të cilave bazohet në filozofinë “Të gjitha në një”, ofrojnë një rendiment mbi 65%” tha përfaqësuesja Ivana Cerri.

Ndërsa Kreu i Këshillit të Agrobiznesit Shqiptar, Agim Rrapaj, vuri ne dukje se së shpejti nis programi 2017-2020, ku do të financohen rreth 2500 projekte në të gjithë vendin me një fond që arrin në 96 milionë euro, prej të cilave 25% janë të Qeverisë Shqiptare.

Burimi: Shkruar nga Etleva Xhajanka dhe publikuar në ata.gov.al

Must watch
Business Mag Nr. #24 - Tetor 2020

Numri 24 i revistës Businessmag.al sjell një panoramë të zhvillimeve, përshtatjeve dhe ecurisë në sektorë të ndryshëm të ekonomisë. Në të njëjtën kohë, shohim zhvillime relativisht të kënaqshme.  Organizime të reja si Dhoma Ekonomike e Gruas, duket si një shpresë për më shumë zë, lobim dhe mbështetje për gratë sipërmarrëse dhe sipërmarrjet e reja.

Gjatë kësaj periudhe angazhime si programi “Ringrihu më i fortë”, ishin një lloj kundërpërgjigje ndaj dëmeve ekonomike që po shkakton pandemia.

Influencerat vijojnë të rrisin hapësirat e tyre dhe janë bërë një instrument i rëndësishëm marketimi. Në brendësi të revistës do të gjeni renditjen e top 100 influencerave më të mëdhenj në vend.

Gjatë kësaj vere ndërkohë, vetë Businessmag pati një fushatë të suksesshme të promovimit të turizmit shqiptar. Qindra të rinj u angazhuan të dërgojnë foto dhe përshkrimet e vendeve të ndryshme të Shqipërisë.

Shiko më shumë
Na ndiqni në rrjetet sociale