Sipas Yale dhe Oxford, është diçka tjetër që na bën më të lumtur se paratë


Çfarë e bën më të rëndësishëm aktivitetin fizik se statusi ekonomik?

Në një studim nga Yale dhe Oxford, shkencëtarët mblodhën të dhëna rreth sjelljes fizike dhe gjendjes mendore të rreth 1.2 milionë amerikanëve.

Pjesëmarrësve iu kërkua t’i përgjigjen kësaj pyetjeje: “Sa herë keni ndjerë luhajte emocionale në 30 ditët e fundit, për shembull, stres, depresion apo probleme emocionale?

Pjesëmarrësve gjithashtu iu kërkua të përgjigjen për të ardhurat e tyre dhe aktivitetin fizik. Ata duhet të zgjidhnin nga 75 lloje aktivitetesh, nga kujdesi për fëmijët, punët e shtëpisë dhe deri të ngritja e peshave, çiklizmi dhe vrapi.

Ata që janë më aktivë janë më të lumtur

Shkencëtarët zbuluan se, ata që ushtroheshin rregullisht ndiheshin keq rreth 35 ditë në vit, pjesëmarrësit joaktiv ndiheshin keq vetëm 18 ditë më shumë mesatarisht.

Hulumtuesit zbuluan se njerëzit aktiv ndihen njësoj si ata që nuk merren me sporte, por fitojnë rreth 25,000 dollarë më shumë në vit.

Duhet të fitosh më shumë që të ardhurat e tua të të japin të njëjtën lumturi si sporti. Por, kjo nuk do të thotë se sa më shumë të merresh me sport aq më i lumtur do të jesh.

Idealja, për të qenë të shëndetshëm dhe të lumtur, është stërvitja me 3-5 seanca në javë, secila 30 deri në 60 minuta.

Më shumë se kaq mund të sjellë një efekt të kundërt. Në fakt, shëndeti mendor i pjesëmarrësve që ushtrohen për më shumë se tre orë në ditë vuajnë më shumë se ata që nuk janë aktiv fizikisht.

Shkencëtarët gjithashtu kuptuan se disa sporte të caktuara që përfshijnë socializimin, mund të kenë një efekt më pozitiv në shëndetin tuaj mendor.

/WeForum

Must watch
Business Mag Nr. #22 - Dhjetor 2019

Kemi ndjekur me vëmendje zhvillimet në ekonomi, e në veçanti ata që ne i quajmë gjeneratorët e kësaj ekonomie, sipërmarrësit privatë. Padyshim që sfidat janë të mëdha. Tregje të pa konsoliduara, konkurrencë e pandershme në shumë sektorë, pak mundësi për financim dhe investime në projekte të reja, Por ne kemi vërejtur gjithashtu një dinamikë e dëshirë të madhe për të ecur përpara.

Në Numrin 22 të Revistës së Businessmag, ju do të gjeni sipërmarrës të dhjetëvjeçarit të fundit, të cilët po shënojnë historinë e tyre të suksesit pa u ndier. Aktivë, energjikë, vizionarë dhe shumë të thjeshtë, ata mund të jenë një model shumë i mirë për t’u ndjekur. I tillë është Urani. Pasioni për perfeksionizëm e siguri nuk ia ul ritmin marramendës të ngritjes dhe zhvillimit të një biznesi. Ai sot ka ngritur një rrjet biznesesh të tija dhe administron edhe sipërmarrje të tjera.

Në brendësi të revistës do të gjeni edhe sipërmarrës të tjerë, nga Shqipëria dhe Kosova.

Ky numër u është dedikuar personazheve të suksesshshëm dhe zhvillimit të aftësive në shërbim të tregut. Ndaj i kemi dedkuar një paketë speciale artikujsh kapitalit njerëzor, rëndësisë së tij, sfidave dhe projekteve të vitit të arshshëm, të prezantuara në Shkollën Verore organizuar nga projekti zviceran “Aftësi për Punë”.

Mes personazheve ju sjellim Brizida Delvina, administratore e një hoteli në Tiranë, Ajo ka zhvilluar një karrierë ideale në fushën e hoteleri-turizmit. Edhe pse Brizida pëlqen të rrijë larg vëmendjes, ajo është një model frymëzues dhe një mentore e mundshme, tashmë edhe për ju që do …

Shiko më shumë
Na ndiqni në rrjetet sociale