Sipas raportit: Gratë punojnë 39 ditë në vit më shumë se meshkujt


Gratë punojnë mesatarisht 50 minuta më shumë në ditë se meshkujt, të dhëna këto nga raporti Global i WEF për barazinë gjinore.

Raporti thotë se përhapja e punës së papaguar ose ndryshe asaj në të zezë rëndon gratë dhe vlerëson se pabarazitë ekonomike mes gjinive mund të duan 170 vjet për t’u mbyllur.

Hendeku në mundësitë ekonomike, thotë WEF, është tani më i madh se në çdo moment tjetër që nga viti 2008.

Gati një e katërta e një miliardë grave kanë hyrë në fuqinë punëtore globale gjatë dekadës së kaluar, thotë raporti.

Edhe pse meshkujt paguhen 34% më shumë se femrat, ato ende shpenzojnë pjesën më të madhe të kohës së tyre për punë të papaguara të tilla si punët e shtëpisë, kujdesi për fëmijët dhe kujdesi për të moshuarit.

Nëse mund t’a përmbledhim, WEF llogarit se gratë punojnë një muaj më shumë në krahasim me meshkujt në vit.

sipas-raportit-grate-punojne-39-dite-ne-vit-me-shume-se-meshkujt-business-mag

Indi, Portugali dhe Estoni, kjo barazohet me 50 ditë më shumë punë për gratë se burrat në vit.

Mbretërinë e Bashkuar gratë punojnë rreth 12 ditë më shumë se meshkujt.

Në vetëm gjashtë vende meshkujt punojnë më shumë orë se sa femrat, por tre prej këtyre vendetve janë ato nordike ku leja prindërore mund të ndahet relativisht në mënyrë të barabartë midis burrave dhe grave.

Pushimi i përbashkët prindëror është i lidhur fort me pjesëmarrjen ekonomike të grave, në shumë pjesë të botës.

Veselina Ratcheva, një analiste e të dhënave në WEF, tha për BBC: “Leja e përbashkët prindërore mund të jetë e mirë, sepse ajo i lejon familjet të planifikojnë jetën, që të përshtaten me karrierën e tyre duke pasur fëmijët dhe për të ndarë përgjegjësitë.”

Pagesa për pushim për nënat tejkalon në masë të madhe pagesat për pushim për etër dhe të gjitha qeveritë kanë më shumë gjasa të mbështesin kostot e pushimit të nënave sesa atë të etërve.

Por ka një limit për efektet pozitive të pushimit shtesë prindëror.

Në vendet ku pushimi prindëror e tejkalon dy vjet, siç ndodh në shumë vende të Evropës Lindore, gratë kanë më pak gjasa për të marrë pjesë në fuqinë punëtore.

sipas-raportit-grate-punojne-39-dite-ne-vit-me-shume-se-meshkujt-business-mag

Disa ekonomistë sugjerojnë se duke investuar në punëtorët aktualisht të papaguar ose ndryshe ata që punojnë në të zezë mund të kontribuojë në rritjen ekonomike.

Konfederata e Sindikatave Ndërkombëtare vlerëson se nëqoftëse 2% e GDP-së së një vendi është investuar në sektorin e kujdesit të saj, punësimi do të rritet nga 2.4% në 6.1%, në varësi të vendit.

Kjo do të vendosë shenjën e barazimit për rreth 13 milionë vende të reja pune në Shtetet e Bashkuara, 3.5 milionë në Japoni dhe 1.5 milionë në Mbretërinë e Bashkuar.

Burimi: bbc.com

Must watch
Business Mag Nr. #23 - Qershor 2020

Të gjitha planet tuaja për këtë vit, si individë apo sipërmarrës mund të jenë përmbysur. Mbërritja e Coronavirusit në Shqipëri paralizoi gjithçka, ashtu si kudo. Në mënyrë të papritur na vuri në kushte tërësisht të tjera pune, na shtoi pasigurinë e shqetësimin për të ardhmen.

Sipërmarrjet, kryesisht në fushën e IT u përshtatën më shpejt, duke angazhuar punonjësit nga shtëpia. Ato zhvilluan dhe më tej mundësitë për të punuar në distancë, ndërkohë që shumë kompani të tjera u mbyllën plotësisht.

Kjo është një periudhë sprove, për individin, drejtuesit dhe liderin. Kjo është lufta që po zhvillohet në spitale dhe fronti i parë i saj janë mjekë, infermierë e sanitarë. Historia e ekonomisë k a treguar se gjithmonë pas një situatë të vështirë ka një ringritje. Dhe ne besojmë se kështu do të jetë.

Deri atëhërë ajo çka na mbetet të bëjmë është respektimi i rregullave të kërkuara, marrja e përgjegjësive ndaj të tretëve për aq sa mundemi, e të interesohemi për të pamundurit, të ndajmë diçka për ta.

Solidariteti nuk ka munguar e nuk do të na mungojë as kësaj radhe. Ajo çfarë doli në pah krahas solidaritetit ishte varfëria: e shtetit, e kompanive dhe e vetë individëve.

Një ditë pas dërgimit të 30 bluzave të bardha në Itali, The Guardian na vlerësoi në artikullin e saj si zemërgjerë edhe pse Ky numër ishte planifikuar të botohej në Prill 2020, por procesi u shty për shkak të masave të ndërmarra si pasojë e shpërthimit të Covid-19. Edhe pse në kohë vështirësish, jemi …

Shiko më shumë
Na ndiqni në rrjetet sociale