Si të shmangni punësimin e narcistëve simpatikë

narcist

Mblidhni një grup të panjohurish dhe u kërkoni atyre të zgjedhin një udhëheqës dhe një përqindje e lartë do të zgjedhin anëtarin më narcizist të grupit. “Duhet të ketë 20 ose 30 studime që e demonstrojnë këtë,” sipas Charles O’Reilly të Stanford Business School.

Kjo sepse besimi dhe karizma që narcizistët shfaqin fillimisht, keqkuptohen lehtësisht nga lidershipi. Në fakt, ato ndonjëherë mbivlerësohen. A janë narcizistë apo vizionarë Steve Jobs dhe Elon Musk? Ndoshta pak nga të dyja.

Por, ndërsa udhëheqësit e mëdhenj dhe narcizistët e tërbuar mund të duken të ngjashëm në fillim, rezultatet e punësimit të një narcizisti të vërtetë janë të zymta. Një sërë studimesh tregojnë se me kalimin e kohës, mungesa e integritetit dhe vetëbesimi i tepruar mashtrues çojnë në një kulturë toksike, performancë më të ulët dhe më shumë procese gjyqësore.

E gjithë kjo do të thotë se është edhe e lehtë të bëhesh pre e sharmit të një narcizisti dhe që dëshiron ta shmangësh duke e bërë atë me çdo kusht. Si mund të arrish ta ndalosh veten të joshesh nga egomaniakë? Në Universiteti e Kalifornisë, Berkeley, profesoresha Jennifer Chatman, e cila studion udhëheqësit narcisistë, kohët e fundit ofroi këshilla të dobishme.

Lexo:Pesë fazat e ciklit të jetës së biznesit: Në cilën fazë jeni?

Si të shmangni punësimin e narcistëve simpatikë

Mos e merrni fjalën e tyre të mirëqenë

Narcizistët mund të jenë karizmatikë në fillim, por mungesa e shqetësimit të tyre për të tjerët do të thotë që ata të tjetërsojnë kolegët e tyre në planin afatgjatë. Një nga mënyrat më të mira për të nuhatur një narcizist atëherë është të flisni me ata që kanë punuar me të më parë. Dhe jo vetëm disa të zgjedhur me dorë që një punësim i mundshëm ofron si referenca.

Në mënyrë të ngjashme, një rishikim 360 gradë me raportet e drejtpërdrejta të një udhëheqësi për promovim mund të jetë zbulues.

“Të zbulosh se cili është historiku i vërtetë i kandidatit për sa i përket zhvillimit të njerëzve dhe dhënies së kredisë për arritjet është thelbësore. Narcizistët nuk japin dhe ka shumë më pak të ngjarë të ndihmojnë njerëzit e tjerë të zhvillohen si udhëheqës”, tha Chatman kohët e fundit për Quartz.

Narcisistët shpesh janë tregimtarë tërheqës, duke shitur vizione të mëdha për të ardhmen pa u shqetësuar aspak se sa janë të realizueshme në të vërtetë. Mos u befasoni nga planet e mëdha, të shitur me entuziazëm. Kërkoni detaje dhe jini këmbëngulës.

“Kontrolloni supozimet, kontrolloni parashikimet, kontrolloni investimin e kërkuar”, këshillon Chatman. “Të gjitha aspektet e planit duhet t’i nënshtrohen një analize shumë rigoroze”.

Të dyja këto rekomandime përfshijnë të qenit të vetëdijshëm se sa tërheqës mund të jetë narcisti fillimisht dhe ta lidhni veten tuaj me realitetit për të mos u joshur. Me fjalë të tjera, vetëm sepse udhëheqësit e ardhshëm flasin mirë, mos e merrni fjalën e tyre të mirëqenë. Kontrolloni për t’u siguruar që ata me të vërtet janë po aq të suksesshëm dhe të dashur sa bëjnë vetë dhe këmbëngulni për të vendosur specifikat për çdo plan në të ardhmen.

Kjo mund të tingëllojë e tepërt, por dhjetëra studime tregojnë se sa shpesh jemi magjepsur nga narcizistët. Ndaj përsëritet kjo këshillë. Herën tjetër kur të punësoni për një rol drejtues, verifikoni gjithçka ose mund të zbuloni se keni lejuar një narcizist toksik në mesin tuaj.

INC

Must watch
Business Mag Nr. #24 - Tetor 2020

Numri 24 i revistës Businessmag.al sjell një panoramë të zhvillimeve, përshtatjeve dhe ecurisë në sektorë të ndryshëm të ekonomisë. Në të njëjtën kohë, shohim zhvillime relativisht të kënaqshme.  Organizime të reja si Dhoma Ekonomike e Gruas, duket si një shpresë për më shumë zë, lobim dhe mbështetje për gratë sipërmarrëse dhe sipërmarrjet e reja.

Gjatë kësaj periudhe angazhime si programi “Ringrihu më i fortë”, ishin një lloj kundërpërgjigje ndaj dëmeve ekonomike që po shkakton pandemia.

Influencerat vijojnë të rrisin hapësirat e tyre dhe janë bërë një instrument i rëndësishëm marketimi. Në brendësi të revistës do të gjeni renditjen e top 100 influencerave më të mëdhenj në vend.

Gjatë kësaj vere ndërkohë, vetë Businessmag pati një fushatë të suksesshme të promovimit të turizmit shqiptar. Qindra të rinj u angazhuan të dërgojnë foto dhe përshkrimet e vendeve të ndryshme të Shqipërisë.

Shiko më shumë
Na ndiqni në rrjetet sociale