Shqipëria në recesion. Ekonomia bie 5-7% sipas Bankës Botërore


Institucionet ndërkombëtare financiare, si Banka Botërore por edhe FMN parashikojnë që ekonomia shqiptare këtë vit të ketë një rënie 5-7%. Banka Botërore ka theksuar në raportin e saj të fundit se Shqipëria pati dy goditje të njëpasnjëshme me pasoja shkatërruese.

Raporti i Rregullt ekonomik për vendet e Ballkanit Perendimor u prezantua online. Kryefjalë e tij ishte ndikimi ekonomik i pandemisë.

Sipas ekspertëve të Bankës Botërore, rajoni i Ballkanit Perëndimor pritet të bjerë në recesion këtë vit. Sipas të dhënave, të gjitha vendet Ballkanike do të preken nga recesioni.

Skenari bazë parashikon rënie 5%, por nëse kriza aktuale zgjat edhe në gjysmën e dytë të vitit, rënia e ekonomisë pritet të jetë 7%.

Shqetësim për Shqipërinë, sipas ekspertëve mbeten efektet sociale që sjell tregu informal i punës. Raporti thekson se 61% e të punësuarve janë informalë.

Lexo: ALBtelecom ofron akses të mësimeve në distancë përmes platformës School Me

Ja mesazhet kryesore të raportit për Shqipërinë:

-Dy goditje të njëpasnjëshme me pasoja shkatërruese: tërmeti i Nëntorit 2019 dhe pandemia COVID-19 kanë ngrirë një pjesë të madhe të ekonomisë. Nëse shumica e aktiviteteve ekonomike mund të rinisin në fillim të verës, rritja vjetore e PBB-së pritet të tkurret me 5 përqind për vitin 2020.

-Qeveria shqiptare ka ndërmarrë një seri masash për të mbështetur ekonominë dhe zbutur pasojat e saj në jetën e njerëzve. Një zbatim i shpejtë dhe i mirëmenduar do të rriste efektivitetin e këtyre masave.

-Pasi të tejkalohet kriza, normalizimi i aktivitetit ekonomik dhe procesi i rindërtimit për zbutjen e pasojave të tërmetit pritet të mbështesin një rritje të shpejtë, por në planin afatmesëm nevojitet vazhdimi i  reformave strukturore.

Must watch
Business Mag Nr. #22 - Dhjetor 2019

Kemi ndjekur me vëmendje zhvillimet në ekonomi, e në veçanti ata që ne i quajmë gjeneratorët e kësaj ekonomie, sipërmarrësit privatë. Padyshim që sfidat janë të mëdha. Tregje të pa konsoliduara, konkurrencë e pandershme në shumë sektorë, pak mundësi për financim dhe investime në projekte të reja, Por ne kemi vërejtur gjithashtu një dinamikë e dëshirë të madhe për të ecur përpara.

Në Numrin 22 të Revistës së Businessmag, ju do të gjeni sipërmarrës të dhjetëvjeçarit të fundit, të cilët po shënojnë historinë e tyre të suksesit pa u ndier. Aktivë, energjikë, vizionarë dhe shumë të thjeshtë, ata mund të jenë një model shumë i mirë për t’u ndjekur. I tillë është Urani. Pasioni për perfeksionizëm e siguri nuk ia ul ritmin marramendës të ngritjes dhe zhvillimit të një biznesi. Ai sot ka ngritur një rrjet biznesesh të tija dhe administron edhe sipërmarrje të tjera.

Në brendësi të revistës do të gjeni edhe sipërmarrës të tjerë, nga Shqipëria dhe Kosova.

Ky numër u është dedikuar personazheve të suksesshshëm dhe zhvillimit të aftësive në shërbim të tregut. Ndaj i kemi dedkuar një paketë speciale artikujsh kapitalit njerëzor, rëndësisë së tij, sfidave dhe projekteve të vitit të arshshëm, të prezantuara në Shkollën Verore organizuar nga projekti zviceran “Aftësi për Punë”.

Mes personazheve ju sjellim Brizida Delvina, administratore e një hoteli në Tiranë, Ajo ka zhvilluar një karrierë ideale në fushën e hoteleri-turizmit. Edhe pse Brizida pëlqen të rrijë larg vëmendjes, ajo është një model frymëzues dhe një mentore e mundshme, tashmë edhe për ju që do …

Shiko më shumë
Na ndiqni në rrjetet sociale