Së shpejti, do të ndalohen pijet e gazuara nën 18 vjeç
Përditësuar së fundmi: 14/09/2018

Së shpejti, do të ndalohen pijet e gazuara nën 18 vjeç

Share
nga Albana Mucaj
Sht 14, 2018

Nisma e kreut të Komisionit të Ekonomisë dhe Financave Erion Braçe, po bëhet ligj. Kuvendi pritet të ndalojë shpejt tregtimin e pijeve energjike dhe disa kategorive të pijeve të gazuara për personat nën moshën 18 vjeç. Praktika e ndalimit që do të ndiqet do të jetë ajo e pijeve alkoolike.
Në Kuvendin e Shqipërisë ka mbërritur Projektligji, i cili parashikon edhe gjoba të rënda për të rritur që u ofrojnë pije energjike të miturve.

Subjektet që tregtojnë pije energjike do ta kenë të detyrueshme të vendosin tabelën “Ndalohet shitja e pijeve energjike personave nën 18 vjeç”, në të njejtën mënyrë si për pijet alkoolike. Në rast shkelje, pika tregtare dënohet me 10 mijë lekë gjobë.

Lexo: Anglia do të ndalojë pijet energjike për fëmijët, reagon deputeti shqiptar

Për të rriturit që shoqërojnë të miturin që konsumon pije energjike gjoba varion 10- 30 mijë lekë, në varësi të vendit ku ofrohet pija.

Nisma parashikon edhe kufizime për reklamimin në media, apo insitucione si shkolla, kinema, teatro.

Për reklamimet drejtuar të miturve në mjedise publike si rrugë, parqe etj. parashikohen gjoba nga 100 deri në 200 mijë lekë.  Qëllimi i ligjit është të parandalohen pasoja shëndetësore tek fëmijët nga konsumi i pijeve energjike dhe pijeve të gazuara që përmbajnë sheqer të shtuar.

 


Evente

Rikthehet TË RINJTË FLASIN!

Korrik 31, 2019
2 PM – 5 PM