Sa jemi të gatshëm të përqafojmë inovacionin? Kontribuo duke plotësuar anketën

përqafojmë inovacionin

Këshilli i Investimeve (KI) në bashkëpunim edhe me rrjetin e Innovation Investment Fund (INNVEST sjellin një pyetësor të përgatitur nga Sekretariati i KI: “Sa jemi gati të përqafojmë Inovacionin -Sfidat kryesore” drejtuar SME-ve dhe Korporatave në Shqipëri.

Në mbledhjen e tij të radhës, Këshilli i Investimeve do të diskutojë dhe prioritizojë rekomandime në lidhje me “Inovacionin në sipërmarrje si një sfidë për rritjen e konkurrencës dhe promotor i rritjes ekonomike në kontekstin e ekonomisë dixhitale”.  Më specifikisht- objekti i punës lidhet me pyetjen – A janë subjektet gati për inovacionin? A ka një potential më të madh në disa sektorë? Në fokus të diskutimit do të jenë edhe problematika nga këndvështrimi i kompanive si p.sh.:

-Si e organizojnë kompanitë inovacionin? A kanë një vizion afatgjatë, prioritizim buxheti, si veprojnë nëse nuk ecën projekti, llojet e teknologjive digjitale apo praktikave që përdoren (të dhënat analitike, inteligjenca artificiale, blockchain, outcource për detyra të njëjta(repetitive task)  etj. si edhe mbështetja nga ekosistemi.

Në diskutimet e mëtejshme në vazhdën e rezultatave të observimit pritet të trajtohen çështje që kanë të bëjnë me tre shtylla kryesore:

Lexo: Skena për Teknologjitë Fituese të Çmimit të Inovacionit në CES 2021 nga Ekosistemi Samsung

(1)  Inovacioni dhe mirëfunksionimi i ekosistemit (qeveri-biznese-universitete) në mënyrë që bizneset shqiptare të absorbojnë potencialet që ofron inovacioni;

(2)  Sfidat e përgatitjes së sipërmarrjes shqiptare në përballje me kërkesën për inovacion apo pamundësia për të krijuar inovacion;

(3)  Ndërveprimi dhe mbështetja nëpërmjet instrumentave të ndryshëm, apo edhe donatorëve drejt inovacionit të sipërmarrjes.

Një fokus të veçantë do të kenë edhe sektorët e ekonomisë ku inovacioni tashmë ka sjellë ose mund të sillte një impuls të ri zhvillimi me synimin që bizneset shqiptare (veçanërisht SME-të) të mos mbeten vetëm konsumatore, por edhe prodhues të ekonomisë digjitale.

Linku më poshtë është një pyetësor i përgatitur nga Sekretariati i KI, ku përmblidhen çështjet e trajtuara më sipër. Jeni të mirëpritur ta plotësoni deri me 1 Mars 2021.

https://forms.gle/jsavzSstBAWYeJBi6

Gjithashtu, në përputhje me sa më lart, vlerësohet përcjellja e çdo informacioni në lidhje me sfidat e investimeve si biznes  apo edhe universitet në lidhje me aksesin në inovacion në Shqipëri, si edhe përcjelljen e rekomandimeve të mundshme në lidhje me nxitjen e inovacionit në Shqipëri.

Must watch
Business Mag Nr. #24 - Tetor 2020

Numri 24 i revistës Businessmag.al sjell një panoramë të zhvillimeve, përshtatjeve dhe ecurisë në sektorë të ndryshëm të ekonomisë. Në të njëjtën kohë, shohim zhvillime relativisht të kënaqshme.  Organizime të reja si Dhoma Ekonomike e Gruas, duket si një shpresë për më shumë zë, lobim dhe mbështetje për gratë sipërmarrëse dhe sipërmarrjet e reja.

Gjatë kësaj periudhe angazhime si programi “Ringrihu më i fortë”, ishin një lloj kundërpërgjigje ndaj dëmeve ekonomike që po shkakton pandemia.

Influencerat vijojnë të rrisin hapësirat e tyre dhe janë bërë një instrument i rëndësishëm marketimi. Në brendësi të revistës do të gjeni renditjen e top 100 influencerave më të mëdhenj në vend.

Gjatë kësaj vere ndërkohë, vetë Businessmag pati një fushatë të suksesshme të promovimit të turizmit shqiptar. Qindra të rinj u angazhuan të dërgojnë foto dhe përshkrimet e vendeve të ndryshme të Shqipërisë.

Shiko më shumë
Na ndiqni në rrjetet sociale