RISE: Lançimi i Programit për Sipërmarrësit e Rinj për Ndryshimin e Ballkanit Perëndimor

RISE

BALLKANI PERËNDIMOR – Projekti RISE do të mbështesë mbi 200 sipërmarrës të rinj nga Shqipëria, Bosnja dhe Hercegovina, Kosova*, Mali i Zi, Maqedonia e Veriut dhe Serbia, në zhvillimin e ideve të bizneseve sociale. Përmes një serie workshopesh, programesh mobiliteti dhe mbështetjes financiare, të rinjtë do të gëzojnë mundësinë për të mësuar, për t’u rritur, zhvilluar idetë e tyre të biznesit dhe në të njëjtën kohë të ndihmojnë në zgjidhjen e problemeve të komuniteteve të tyre lokale.

Të rinj sipërmarrës nga Ballkani Perëndimor, të cilët janë gati për të sjellë një ndryshim do të kenë një oportunitet për të aplikuar dhe përfituar nga programi i Rrugëtimit RISE që prej Gushtit, kohë e lançimit të thirrjes së hapur për aplikime. Pjesëmarrja në projektin RISE zhvillon aftësitë e të rinjve dhe kontribuon në punësimin e tyre.

RISE (Inkubatori Rajonal për Sipërmarrësit Social) synon të pasurojë ekosistemin e sipërmarrjes sociale të Ballkanit Perëndimor dhe t’u mundësojë të rinjve të zhvillojnë zgjidhje sociale inovatore njëkohësisht duke kontribuar në pajtimin dhe bashkëpunimin në rajon. Një ndryshim pozitiv në Ballkanin Perëndimor është i mundur, ndërkohë që stabiliteti dhe prosperiteti mund të arrihen vetëm përmes përqafimit të pajtimit dhe bashkëpunimit në rajon.

Projekti promovon dialogun dhe bashkëpunimin mes aktorëve dhe mes territoreve përmes mobilitetit të pjesëmarrësve të tij, organizimit të trajnimeve rajonale, workshopeve dhe eventeve, gjithashtu edhe krijimin e një rrjeti të vërtetë sipërmarrësish të rinj. Ky është një projekt 3 vjeçar i cili ka nisur në 1 Tetor 2019 dhe po implementohet përgjatë 6 vendeve të Ballkanit Perëndimor.

Për të mësuar më shumë mbi këto mundësi mund të vizitoni: www.risewb.org si dhe faqeve përkatëse në Facebook, Instagram dhe Linkedin.

Mbi projektin

Projekti RISE zhvillohet dhe monitorohet prej një konsorciumi të përbërë nga Regional Youth Cooperation Office (RYCO), GROUPE SOS Pulse, South East European Youth Network (SEEYN), Institut Francais, dhe Franco-German Youth Office (OFAJ), dhe implementohet nga gjashtë inkubatorë lokal: ARNO, Balkan Green Foundation, Nesto vise, Smart Kolektiv, IEC Tehnopolis dhe Yunus Social Business.

Objektivi i përgjithshëm i RISE është të përqafojë pajtimin në Ballkanin Perëndimor përmes promovimit dhe fuqizimit të sipërmarrjes sociale në rajon. Projekti hap hapësira të reja pajtimi për të rinjtë e Ballkanit Perëndimor, përmes një programi rajonal të mbështetjes së sipërmarrjes sociale.

Ky projekt është i bashkëfinancuar nga French Development Agency (AFD) dhe Regional Youth Cooperation Office (RYCO).

Mbi sipërmarrjen sociale

Një sipërmarrje sociale është një operator në ekonominë sociale, objektivi kryesor i së cilit është të ketë një impakt social më shumë se sa të gjenerojë fitim për pronarët ose aksionerët e tij. Ai operon duke siguruar të mira dhe shërbime për tregun në një mënyrë sipërmarrëse dhe inovatore dhe përdor fitimet e tij kryesisht për të mbërritur objektivat social. Ai menaxhohet në një mënyrë të hapur dhe të përgjegjshme dhe në veçanti përfshin punonjës, klientë dhe aktorë të prekur prej aktiviteteve të veta tregtare.

[*] Ky emërtim nuk paragjykon pozicionet mbi statusin dhe është në përputhje me Rezolutën 1244 të UNSCR dhe Opinionin e ICJ mbi Deklaratën e Pavarësisë së Kosovës.

Must watch
Business Mag Nr. #23 - Qershor 2020

Të gjitha planet tuaja për këtë vit, si individë apo sipërmarrës mund të jenë përmbysur. Mbërritja e Coronavirusit në Shqipëri paralizoi gjithçka, ashtu si kudo. Në mënyrë të papritur na vuri në kushte tërësisht të tjera pune, na shtoi pasigurinë e shqetësimin për të ardhmen.

Sipërmarrjet, kryesisht në fushën e IT u përshtatën më shpejt, duke angazhuar punonjësit nga shtëpia. Ato zhvilluan dhe më tej mundësitë për të punuar në distancë, ndërkohë që shumë kompani të tjera u mbyllën plotësisht.

Kjo është një periudhë sprove, për individin, drejtuesit dhe liderin. Kjo është lufta që po zhvillohet në spitale dhe fronti i parë i saj janë mjekë, infermierë e sanitarë. Historia e ekonomisë k a treguar se gjithmonë pas një situatë të vështirë ka një ringritje. Dhe ne besojmë se kështu do të jetë.

Deri atëhërë ajo çka na mbetet të bëjmë është respektimi i rregullave të kërkuara, marrja e përgjegjësive ndaj të tretëve për aq sa mundemi, e të interesohemi për të pamundurit, të ndajmë diçka për ta.

Solidariteti nuk ka munguar e nuk do të na mungojë as kësaj radhe. Ajo çfarë doli në pah krahas solidaritetit ishte varfëria: e shtetit, e kompanive dhe e vetë individëve.

Një ditë pas dërgimit të 30 bluzave të bardha në Itali, The Guardian na vlerësoi në artikullin e saj si zemërgjerë edhe pse Ky numër ishte planifikuar të botohej në Prill 2020, por procesi u shty për shkak të masave të ndërmarra si pasojë e shpërthimit të Covid-19. Edhe pse në kohë vështirësish, jemi …

Shiko më shumë
Na ndiqni në rrjetet sociale