Qeveria, ky nxënës i dobët » Business Magazine Albania – Media Dixhitale dedikuar Sipërmarrjes
Përditësuar së fundmi: 23/09/2019

Qeveria, ky nxënës i dobët

Share
nga Albana Mucaj
Sht 23, 2019

Pas lëkundjeve të forta të tërmetit, disa fëmijë që nuk e duan shkollën, janë lutur që të nesërmen ta bëjnë pushim.

Ndërsa mundësia për tërmete në të ardhmen është tërësisht e pasigurt (ne nuk i parashikojmë dot tërmetet) sjellja e qeverisë dhe Ministrisë së Arsimit është ajo e një nxënësi të dobët. Zgjedh më të thjeshtën, të mbyllë shkollat. Me një vendim të vetëm, delegon të gjitha përgjegjësitë tek individi, familja.

Shkollat kanë oborre relativisht të mëdha, çka nuk gjenden në lagjet tona të mbipopulluara. Ndaj një prind do të ishte më i sigurtë nëse fëmija është në shkollë e në rast lëkundje del në ambient të hapur. Për më tepër, institucionet publike duhet të na japin pak më shumë siguri. Për atë paguhen nga taksat personale dhe të biznesit, nga Tatimi mbi të Ardhurat, Tatimi mbi Fitimin, Dividendi, tarifa e arsimit dhe shumë të tjera.

Lutjet e fëmijëve për pushime, kanë precedentë, jo fatkeqësitë që mund të kenë ndodhur në shkollë, por precedentin e shkollës së mbyllur sa herë ka një epidemi, sa herë ka mot të ftohtë, madje edhe kur ka vetëm shi.

Gati 3 vite më parë, shkollat u mbyllën në janar për shkak të një epidemie të përhapur, por në fakt arsyeja kryesore ishin temperaturat shumë të ulëta dhe pamundësia për të ngrohur shkollat.

Po ku rrinë fëmijët në ditë të tilla? Kopshtet e qendrat private janë streha e tyre në këto ditë të pasigurta. A është një institucion privat më i sigurtë se një institucion publik?! Dyshoj.

Përgjigja zyrtare është po ashtu e përsëritur. Përkrah mbylljes së shkollave vjen vendimi për ditën pushim të punonjësve të institucioneve publike. Në institucionet publike janë rreth 171 mijë të punësuar sipas INSTAT. Thënë ndryshe, rreth 17% e të punësuarve në privat (përfshirë edhe sektorin e bujqësisë). Mbi 1 milion të punësuar, bashkë me sipërmarrësit u duhet t’i përvishen punës, në borë, në shi, e në stuhi. Përse?! Sepse u duhet të paguajnë taksat e sigurimet në fund të muajit. Janë taksat e sigurimet që shkojnë për arsimin, shëndetësinë, administratën publike…

Mungesa e marrjes së përgjegjësive dhe aplikimi i standardeve të dyfishta në një popullsi kaq të vogël, vetëm sa e dobëson reputacionin e vendimarrësve dhe besimin te këto institucione.