Pse punonjësit më të mirë e humbasin motivimin?


Ka shumë mënyra përmes të cilave drejtuesit, pa vetëdije, ulin motivimin dhe entuziazmin e punonjësve. A i motivoni punonjësit tuaj? Apo në mënyrë të pavetëdijshme po bëni gjëra që i demotivojnë ata?

Është përgjegjësia juaj si drejtues që të dëgjoni nevojat e punonjësve tuaj. Nëse doni që punonjësit të jenë të angazhuar, ata kanë nevojë të ndihen të vlerësuar dhe  kërkesat e tyre të dëgjohen.

Sipas një studimi të publikuar në Harvard Management Update, morali i punonjësve bie ndjeshëm pas gjashtë muajve të parë në punë dhe vijon të përkeqësohet vite më pas në rreth 85 % të kompanive.

Lexo:  7 thënie të rëndësishme motivimi

Nëse mendoni se jeni drejtues i një ekipi punonjësish të paangazhuar dhe me moral të ulët, më poshtë janë pesë arsye se pse punonjësit tuaj po humbasin motivimin.

Mungesa e pjesëmarrjes
A kanë punonjësit tuaj liri të veprojnë të pavarur dhe të bëjnë ndryshimet e nevojshme në mënyrën se si punojnë? Nëse një punonjës ndien që askush nuk po i dëgjon idetë e tij, atëherë ai fillon të humbasë motivimin në zyrë. Bëni biseda të drejtpërdrejta me punonjësit tuaj, rreth asaj se çfarë mendojnë se duhet bërë për të përmirësuar eficençën dhe efikasitetin.

Nevoja për më shumë barazi
Një punonjës do të ndihet i respektuar dhe i trajtuar në mënyrë të drejtë kur bëhet fjalë për pagën, përfitime të tjera dhe sigurinë në punë. Sigurohuni që punonjësit të ndihen të kënaqur në këto tri drejtime.

Përmirësimi i marrëdhënieve me kolegët
Një person mund të japë maksimumin e performancës së tij, kur ai punon individualisht. Por si është marrëdhënia e tij me kolegët? Studimet kanë treguar që punonjësit angazhohen më mirë dhe japin rezultate më produktive kur gëzojnë marrëdhënie të mira me njëri-tjetrin.

Mirënjohja
Pavarësisht kontributit që po jep punonjësi juaj, ju si drejtues asnjëherë nuk duhet të kurseheni për të shfaqur mirënjohjen tuaj. Mos u nxitoni duke shfaqur menjëherë pakënaqësitë që keni ndaj tij, por shprehini atij falenderimet tuaja për kontibutin që po jep.

Lexo: Si funksionon motivimi?

Pamundësia për të identifikuar qëllimin
A e dinë punonjësit se cili është qëllimi i kompanisë dhe a i kuptojnë ata arsyet e këtij qëllimi? Si punëdhënës apo si një drejtues, është e domosdoshme që ju t’u komunikoni rëndësinë e punës punonjësve tuaj, nëse dëshironi që ata të jenë të motivuar. Komunikojeni këtë qëllim në mënyrë të qartë. Ka shumë drejtues që, pa dashje, ulin motivimin dhe entuziazmin e punonjësve. Kur drejtoni një ekip, sigurohuni që politikat dhe procedurat të ndikojnë pozivitivisht tek morali i punonjësve.

Inc

Must watch
Business Mag Nr. #22 - Dhjetor 2019

Kemi ndjekur me vëmendje zhvillimet në ekonomi, e në veçanti ata që ne i quajmë gjeneratorët e kësaj ekonomie, sipërmarrësit privatë. Padyshim që sfidat janë të mëdha. Tregje të pa konsoliduara, konkurrencë e pandershme në shumë sektorë, pak mundësi për financim dhe investime në projekte të reja, Por ne kemi vërejtur gjithashtu një dinamikë e dëshirë të madhe për të ecur përpara.

Në Numrin 22 të Revistës së Businessmag, ju do të gjeni sipërmarrës të dhjetëvjeçarit të fundit, të cilët po shënojnë historinë e tyre të suksesit pa u ndier. Aktivë, energjikë, vizionarë dhe shumë të thjeshtë, ata mund të jenë një model shumë i mirë për t’u ndjekur. I tillë është Urani. Pasioni për perfeksionizëm e siguri nuk ia ul ritmin marramendës të ngritjes dhe zhvillimit të një biznesi. Ai sot ka ngritur një rrjet biznesesh të tija dhe administron edhe sipërmarrje të tjera.

Në brendësi të revistës do të gjeni edhe sipërmarrës të tjerë, nga Shqipëria dhe Kosova.

Ky numër u është dedikuar personazheve të suksesshshëm dhe zhvillimit të aftësive në shërbim të tregut. Ndaj i kemi dedkuar një paketë speciale artikujsh kapitalit njerëzor, rëndësisë së tij, sfidave dhe projekteve të vitit të arshshëm, të prezantuara në Shkollën Verore organizuar nga projekti zviceran “Aftësi për Punë”.

Mes personazheve ju sjellim Brizida Delvina, administratore e një hoteli në Tiranë, Ajo ka zhvilluar një karrierë ideale në fushën e hoteleri-turizmit. Edhe pse Brizida pëlqen të rrijë larg vëmendjes, ajo është një model frymëzues dhe një mentore e mundshme, tashmë edhe për ju që do …

Shiko më shumë
Na ndiqni në rrjetet sociale