Programi YSAP shpall studiuesit fitues në Shqipëri


YSAP (Young Scientists Acceleration Program) programi i shkencës që ju vjen në ndihmë studiuesve dhe shkencëtarëve të rinj, i realizuar nga organizata joqeveritare DDAER, me mbështetjen financiare të Philip Morris, shpalli fituesit e konkursit të parë kombëtar. Mes një sërë aplikimesh të dorëzuara në portalin e vënë në dispozicion të të interesuarve, janë përzgjedhur 3 projekte fituese nga fusha e mjekësisë dhe bujqësisë.

Shkencat natyrore, Mjekësi – Vlerësimi i embrionit në kushte të ndryshuara fiziologjike pas vlerësimit gjenetik në fazën e blastocistit, me studiuese Emi Gliozheni. Në fushat e bujqësisë dhe inxhinierisë u përzgjodh një projekt që i gërsheton të dyja këto fusha në një zbatim të vetëm: AutoFarm: Bujqësia e Automatizuar, nga studiuesi Donald Selmanaj. Ndërsa në sferën e shkencave të natyrës, u mbështet projekti kërkimor “Testimi i zeoliteve artificiale të përftuara nga mbeturinat industriale si katalizatorë për funksionalizimin e përbërjeve fenolike, që do të përdoren në prodhimin e barnave”, nga studiuesja Silvana Gjyli.

Të tre studiuesit e përzgjedhur, të cilët zotërojnë titullin shkencor PhD, kanë përfituar bursa studimore, qasje në kurse dhe biblioteka online, si dhe konferenca dhe revista shkencore. Gjithashtu, ata do të marrin të gjithë mbështetjen e nevojshme për të zhvilluar dhe zbatuar propozimet e tyre. Bazuar në projektet e paraqitura, komisioni përzgjedhës i përbërë nga profesorë të Universitetit të Tiranës, ka vlerësuar vizionin e aplikantëve por edhe prakticitetin, planin e kërkimit shkencor si dhe argumentimin për mënyrën e shpenzimit të bursës.

Lexo: Startup, ja 5 fituesit e IDEA 2019

Programi YSAP (Young Scientists Acceleration Program), u vjen në ndihmë shkencëtarëve të rinj, por edhe ndihmon në zhvillimin e shkencës në Shqipëri. Aplikimet në këtë program kanë qenë të hapura prej muajit Mars duke u dhënë kohën e mjaftueshme për regjistrim të gjithë studiuesve të rinj me 2-7 vite përvojë, kandidatë ose të diplomuar në nivelin pas universitar PHD, që demonstrojnë propozime teknike konkrete dhe janë premtues falë rezultateve të arritura deri më tani.

Interesi i studiuesve dhe kërkuesve shkencorë ka qenë i lartë. Në portal janë regjistruar një sërë projektesh kërkimore shkencorë të fushave të ndryshme si në shkenca natyrore, mjekësi, bujqësi, inxhinieri, shkenca kompjuterike si dhe telekomunikim.

Must watch
Business Mag Nr. #22 - Dhjetor 2019

Kemi ndjekur me vëmendje zhvillimet në ekonomi, e në veçanti ata që ne i quajmë gjeneratorët e kësaj ekonomie, sipërmarrësit privatë. Padyshim që sfidat janë të mëdha. Tregje të pa konsoliduara, konkurrencë e pandershme në shumë sektorë, pak mundësi për financim dhe investime në projekte të reja, Por ne kemi vërejtur gjithashtu një dinamikë e dëshirë të madhe për të ecur përpara.

Në Numrin 22 të Revistës së Businessmag, ju do të gjeni sipërmarrës të dhjetëvjeçarit të fundit, të cilët po shënojnë historinë e tyre të suksesit pa u ndier. Aktivë, energjikë, vizionarë dhe shumë të thjeshtë, ata mund të jenë një model shumë i mirë për t’u ndjekur. I tillë është Urani. Pasioni për perfeksionizëm e siguri nuk ia ul ritmin marramendës të ngritjes dhe zhvillimit të një biznesi. Ai sot ka ngritur një rrjet biznesesh të tija dhe administron edhe sipërmarrje të tjera.

Në brendësi të revistës do të gjeni edhe sipërmarrës të tjerë, nga Shqipëria dhe Kosova.

Ky numër u është dedikuar personazheve të suksesshshëm dhe zhvillimit të aftësive në shërbim të tregut. Ndaj i kemi dedkuar një paketë speciale artikujsh kapitalit njerëzor, rëndësisë së tij, sfidave dhe projekteve të vitit të arshshëm, të prezantuara në Shkollën Verore organizuar nga projekti zviceran “Aftësi për Punë”.

Mes personazheve ju sjellim Brizida Delvina, administratore e një hoteli në Tiranë, Ajo ka zhvilluar një karrierë ideale në fushën e hoteleri-turizmit. Edhe pse Brizida pëlqen të rrijë larg vëmendjes, ajo është një model frymëzues dhe një mentore e mundshme, tashmë edhe për ju që do …

Shiko më shumë
Na ndiqni në rrjetet sociale