Prodhimi i shegës. Si po zhvillohen fermat në rrethinat e Shkodrës - Business Magazine Albania

Prodhimi i shegës. Si po zhvillohen fermat në rrethinat e Shkodrës


Vjelja e shegës, frutit me kurorë, fillon nga fundi Shtatorit. Zenel Kuti tregon se të parën aty, kanë zgjedhur kultivimin e shegës pasi zona është e njohur për të. Grumbulluesit vijnë nga Tirana për të marrë prodhimet. Shega ka qënë gjithmonë pjesë e jona,- thot ai,- madje kemi pasur dhe shegë të egra në fshatin e vjetër – Krebaj, –  ku qytetarët e Shkodrës vinin dhe veronin e shijonin natyrën.

Puna e tij dhe formimi, e kanë ndihmuar të fitojë më shumë përvojë, e të zhvillojë metodat e reja të kultivimit. “Kemi shkëmbyer eksperienca, përmes trajnimeve në Lushnje dhe në Vlorë”, thotë Kuti. Ai tregon se pun aka filluar nga zero, tek toka e gjyshit, e cila e bën krenar. Me këtë punë, ai mundohet ҫdo ditë të plotësojë nevojat e familjes.

Në vitin 2000 familja e tij vendoset në Alimetaj- Fshat në Oblikë, duke ardhur nga Taraboshi. Në Alimetaj janë gjithsej 70 shtëpi. Në fshatin e vjetër nuk ka më njeri, pasi nuk ka rrugë.

Krahas kultivimit të shegëve, familja Kuti është fokusuar edhe tek prodhimet bio. Por, për këtë duhet investim.

Lexo: Fermeri Zija Keshi: “Vendi im më dha mundësinë të jem sipërmarrës”

Punojmë familjarisht, thotë Zenel Kuti. Rrënjët e shegëve 10 vjeҫare, ujiten me pika dhe përdoret vetëm plehun organik, i fermës së tij.

Prodhimet e serës ndërkohë, i tregton në Mal të Zi. Me një investim të fundit ata kanë  ngritur një inkubator për vezët e pulave. Familja Kuti ka aktualisht mbi 1000 pula.

Zeneli e ka zhvilluar biznesin e tij, bazuar në mikrofinancë. Ai është financuar 3 herë nga FED invest, si në bujqësi, pemëtari dhe së fundi edhe në pulari.

Zona ku ai punon është kthyer në një zone shumë të njohur në Shqipëri për kultivimin e shegës. Aktualisht Zeneli ka 700 rrënjë shegë dhe synon që të rrisë deri në 1000 rrënjë. Tashmë në këtë zonë janë mbi 30 fermerë, që kanë më shumë se 10.000 rrënjë shege të butë, të cilën e kanë kultivuar prej më shumë se 20 vitesh. Sasia e prodhimit për zonën Alimetaj-Velinaj është deri në 60 tonë shegë e butë.

 

 

Që nga viti 2015 nxisim shpirtin sipërmarrës, inovacionin dhe rritjen personale duke ndikuar në zhvillimin e një mjedisi motivues dhe pozitiv tek lexuesit tanë. Kjo punë që e bëjmë me shumë dashuri nuk ka të paguar. Ne jemi platforma e vetme e cila promovon modelin pozitiv të sipërmarrjes së lirë. Përmes kësaj platforme mbështesim edukimin gjatë gjithë jetës si mjet për zhvillimin personal dhe profesional të brezave. Kontributi juaj do të na ndihmojë në vazhdimin e këtij misioni në gjithë trevat shqipfolëse.

Mund të kontribuoni KETU. Falemnderit.

Must watch
Business Mag Nr. #36 - Tetor 2024

Vjeshta solli rikthimin e aktiviteteve biznesore në ritmin e tyre të plotë, pas pushimeve të verës. Sipërmarrjet shqiptare, me dinamikat e tyre të pandalshme, janë aktualisht para një sfide dhe mundësie më të madhe. Proceset e përafrimit me BE-në krijojnë një mundësi për një treg më të madh, por kjo kërkon njëkohësisht përgatitjen të duhur për tregun.

Eventet e fundit, veçanërisht Future2Tech, tregoi se shumë kompani shqiptare, kryesisht në fushën e zhvillimit të Softwareve, po punojnë tashmë për tregun e huaj dhe janë kompani ndërkombëtare në kuptimin e plotë të fjalës. 

Në brendësi të këtij numri ne kemi sjellë histori brandesh dhe histori njerëzore; histori sipërmarrësish dhe profesionistësh, të cilët kanë investuar kohë dhe pasion në punët e tyre për të parë rezultatet që duken sot. Një prej brandeve për të cilin flasim sot, mbyll 3 dekada biznes në Shqipëri, diçka që vlen të marrë përgëzime nga të gjithë. 

Histori nga vendi dhe diaspora, rrugëtime në tregti, shërbim, apo edhe konsulencë, ky numër sjell një gamë të gjerë artikujsh, të shtrirë madje mes biznesit dhe artit, të cilat, kur ndërthuren, sjellin zhvillime shumë të bukura për shoqërinë.

Interesant është fakti se kushdo që …

Shiko më shumë
Na ndiqni në rrjetet sociale
0