Mëngjeset më të famshme në të gjithë botën - Business Magazine Albania

Mëngjeset më të famshme në të gjithë botën

Mëngjeset më të famshme në të gjithë botën

Shumica e vendeve kanë një pjatë të veçantë që bie në sy si e tyre unike. Në Meksikë, është chilaquiles, dhe në Spanjë, është churros i zhytur në çokollatë të nxehtë. Dhe, pavarësisht se ku jeni në hartë, do t’ju duhet të filloni menjëherë mëngjesin tuaj, pavarësisht nëse zgjidhni diçka të lehtë dhe të ëmbël ose mbushëse dhe të shijshme për stomakun tuaj.

Këtu janë 16 nga pjatat më të njohura të mëngjesit në të gjithë globin. Nëse zgjoheni në një nga këto destinacione dhe dëshironi ta filloni ditën si një vendas, konsiderojeni këtë udhëzuesin tuaj.

Shqipëri

Kush thotë se ngrënia e makaronave për mëngjes është e gabuar? Nëse ndani të njëjtat mendime, atëherë Shqipëria është vendi i përsosur për ju. Pjata, e cila quhet trahana, e bën mëngjesin më të mirë kur keni nevojë për një vakt të thjeshtë për të nisur ditën tuaj.

Pjata përmban shumë minerale, proteina dhe acide organike. Ju gjithashtu mund të shtoni disa perime si brokoli, fasule ose bizele për një vakt të plotë dhe të ekuilibruar. Duke qenë se vakti është i thjeshtë për t’u përgatitur, është i zakonshëm në shumë shtëpi në Shqipëri.

Australi

fn_getty_australia-breakfast_s4x3.jpeg

Ekziston një teori bindëse se  australianët janë përgjegjës për obsesionin aktual të Amerikës me bukën e thekur me avokado dhe kupat me drithëra. Avokado e copëtuar ka qenë në një gjë në kafenetë australiane prej vitesh, dhe nëse e keni një të tillë, mund ta kombinoni me një të bardhë veze – një ekspres me një sasi të vogël shkume qumështi.

Kolumbi

fn_getty_colombia-breakfast_s4x3.jpeg

Keni pasur një natë të ashpër? Ajo që ju duhet është tas me changua dhe një supë fshati me bazë qumështi. Zakonisht, ka një ose dy vezë të ziera në supë, qepë dhe cilantro të shpërndara sipër. Shërbehet me bukë të thekur zakonisht.

         Lexo edhe:Disa shprehje që duhet t’ia thoni me patjetër vetes çdo mëngjes!

Egjipt

fn_getty_egypt-breakfast_s4x3.jpeg

Ful është një zierje e trashë me fasule favaje të thata të gatuara gjatë të pjekura me hudhër, tahini, qimnon dhe lëng limoni – një lloj humusi, por më i pasur dhe me shumë më tepër variacione tekstuale. Është super-popullor në Kajro dhe mund të gjendet gjithashtu në përsëritje të ndryshme në të gjithë botën: ekziston një version i rëndë me piper dhe vaj ulliri Aleppo në Siri dhe një pjatë e ngjashme ekziston në Etiopi, e shërbyer me injera.

Irlandë

fn_getty_ireland-breakfast_s4x3.jpeg

Mëngjesi nis me një pjatë me vezë, salcice derri, proshutë, një fetë puding të zi të skuqur dhe puding të bardhë, domate të skuqura dhe bukë sode (nganjëherë patate). Quhet irlandez i plotë, që është ajo që do të jeni pasi ta hani.

Izrael

fn_getty_israel-breakfast_s4x3.jpeg

Shakshuka, një pjatë me origjinë afrikano-veriore, me vezë të ziera në një salcë të trashë domate, piper dhe qepë. Në Izrael, zakonisht do ta shihni të serviret me një pirg pita ose disa feta challah për të pirë çdo pikë të fundit.

Itali

fn_getty_italy-breakfast_s4x3.jpeg

Kjo është fjalë për fjalë e vetmja kohë e ditës kur është e pranueshme të keni qumësht në kafe, prandaj shfrytëzojeni sa më shumë. Pini një kafe latte ose kapuçino me qumësht së bashku me kornetton tuaj.

Xhamaika

fn_getty_jamaica-breakfast_s4x3.jpeg

Mëngjesi nis me ackee dhe peshk të kripur. Ackee është një frut që gatuhet me vezët e fërguara dhe tofu-në. Peshku i kripur është pikërisht ajo që tingëllon si: merluci i kripur, i cili ngjyhet për të hequr një pjesë të kripës së tepërt përpara se të skuqet në një tigan me qepë, hudhër, speca dhe akee.

Japoni

fn_getty_japan-breakfast_s4x3.jpeg

Në Japoni dita nis duke ngrënë supë miso me një tas me oriz ose peshk  të pjekur në skarë,  vezë të gatuar butësisht, ose natto (soje të fermentuara) dhe qepë.

Meksikë

RX-KOHLS_My-Recipe-Box-Chicken-Chilaquiles_s4x3.jpeg

Chilaquiles – tortilla misri të mbetura të skuqura më pas të ngjyer në salsa dhe zakonisht të mbushura me vezë të skuqura, rrep të prera në feta, qepë dhe cilantro.

Lexo edhe:Si të tejkaloni ankthin e mëngjesit

Hollanda

fn_istock_netherlands-breakfast_s4x3.jpeg

Me shumë mundësi do të gjeni bukë të bardhë të prerë në feta të lyer me gjalpë dhe më pas të lyer me copa çokollate, djathë, shurup të trashë molle. Kombinoje atë me një kafe dhe je gati të shkosh.

Filipine

fn_istock_philippines-breakfast_s4x3.jpeg

Vezë, mish dhe oriz të skuqur me hudhër. Mishi mund të ndryshojë – mund të jetë salsiçe ose mish derri, mish viçi i  skuqur, peshk i tharë ose qumësht i freskët i marinuar – por treshja e lavdishme e vezëve, mishit dhe orizit është një konstante.

Singapor

fn_getty_singapore-breakfast_s4x3.jpeg

Mëngjesi përbëhet nga bukë e bardhë e prerë e trashë e thekur dhe e lyer me reçel kokosi, një pastë e ëmbël e bërë nga kokosi, vezë, sheqer dhe gjethe pandani (e cila është një lloj vanilje në aromë), më pas sipër me një copë yndyre gjalpë. Shërbehet me vezë të ziera të buta të spërkatura me salcë soje dhe një filxhan kafe ose çaj të nxehtë anash.

Spanja

fn_getty_spain-breakfast_s4x3.jpeg

Churros të veshura me kanellë në çokollatë të nxehtë të trashë janë mëngjesi që nisin ditën spanjollët. Ose bukë me hudhër, domate të lyer me gjalpë dhe sipër me copa të holla proshute. Nuk është një vakt i madh: dreka është një vakt shumë më i madh dhe ju duhet të kurseni vend.

Teksas

fn_getty_texas-breakfast_s4x3.jpeg

Taco mëngjesi (edhe pse është pak më shumë në formë burrito): një tortilla e  mbushur me vezë plus një kombinim proshutë, djathë, mish viçi të thatë, patate, chorizo, fasule ose speca, të mbështjellë , që ta hani pa bërë rrëmujë.

Vietnam

fn_getty_vietnam-breakfast_s4x3.jpeg

Do të jetë një tas i madh me supën me petë të zier në avull të quajtur pho. Prisni petë të gjata orizi, një supë aromatike, mish të prerë në feta (zakonisht viçi) dhe një sërë shtesash (ka dallime rajonale, por mund të përfshijnë barishte, lakër, djegës dhe salca të ëmbla dhe të nxehta).  Pho mund të hahet pothuajse në çdo kohë të ditës, por historikisht mbahet si një pjatë mëngjesi.

CNN

Që nga viti 2015 nxisim shpirtin sipërmarrës, inovacionin dhe rritjen personale duke ndikuar në zhvillimin e një mjedisi motivues dhe pozitiv tek lexuesit tanë. Kjo punë që e bëjmë me shumë dashuri nuk ka të paguar. Ne jemi platforma e vetme e cila promovon modelin pozitiv të sipërmarrjes së lirë. Përmes kësaj platforme mbështesim edukimin gjatë gjithë jetës si mjet për zhvillimin personal dhe profesional të brezave. Kontributi juaj do të na ndihmojë në vazhdimin e këtij misioni në gjithë trevat shqipfolëse.

Mund të kontribuoni KETU. Falemnderit.

Must watch
Business Mag Nr. #36 - Tetor 2024

Vjeshta solli rikthimin e aktiviteteve biznesore në ritmin e tyre të plotë, pas pushimeve të verës. Sipërmarrjet shqiptare, me dinamikat e tyre të pandalshme, janë aktualisht para një sfide dhe mundësie më të madhe. Proceset e përafrimit me BE-në krijojnë një mundësi për një treg më të madh, por kjo kërkon njëkohësisht përgatitjen të duhur për tregun.

Eventet e fundit, veçanërisht Future2Tech, tregoi se shumë kompani shqiptare, kryesisht në fushën e zhvillimit të Softwareve, po punojnë tashmë për tregun e huaj dhe janë kompani ndërkombëtare në kuptimin e plotë të fjalës. 

Në brendësi të këtij numri ne kemi sjellë histori brandesh dhe histori njerëzore; histori sipërmarrësish dhe profesionistësh, të cilët kanë investuar kohë dhe pasion në punët e tyre për të parë rezultatet që duken sot. Një prej brandeve për të cilin flasim sot, mbyll 3 dekada biznes në Shqipëri, diçka që vlen të marrë përgëzime nga të gjithë. 

Histori nga vendi dhe diaspora, rrugëtime në tregti, shërbim, apo edhe konsulencë, ky numër sjell një gamë të gjerë artikujsh, të shtrirë madje mes biznesit dhe artit, të cilat, kur ndërthuren, sjellin zhvillime shumë të bukura për shoqërinë.

Interesant është fakti se kushdo që …

Shiko më shumë
Na ndiqni në rrjetet sociale
0