Shumica e vendeve kanë një pjatë të veçantë që bie në sy si e tyre unike. Në Meksikë, është chilaquiles, dhe në Spanjë, është churros i zhytur në çokollatë të nxehtë. Dhe, pavarësisht se ku jeni në hartë, do t’ju duhet të filloni menjëherë mëngjesin tuaj, pavarësisht nëse zgjidhni diçka të lehtë dhe të ëmbël ose mbushëse dhe të shijshme për stomakun tuaj.
Këtu janë 16 nga pjatat më të njohura të mëngjesit në të gjithë globin. Nëse zgjoheni në një nga këto destinacione dhe dëshironi ta filloni ditën si një vendas, konsiderojeni këtë udhëzuesin tuaj.
Shqipëri
Kush thotë se ngrënia e makaronave për mëngjes është e gabuar? Nëse ndani të njëjtat mendime, atëherë Shqipëria është vendi i përsosur për ju. Pjata, e cila quhet trahana, e bën mëngjesin më të mirë kur keni nevojë për një vakt të thjeshtë për të nisur ditën tuaj.
Pjata përmban shumë minerale, proteina dhe acide organike. Ju gjithashtu mund të shtoni disa perime si brokoli, fasule ose bizele për një vakt të plotë dhe të ekuilibruar. Duke qenë se vakti është i thjeshtë për t’u përgatitur, është i zakonshëm në shumë shtëpi në Shqipëri.
Australi
Ekziston një teori bindëse se australianët janë përgjegjës për obsesionin aktual të Amerikës me bukën e thekur me avokado dhe kupat me drithëra. Avokado e copëtuar ka qenë në një gjë në kafenetë australiane prej vitesh, dhe nëse e keni një të tillë, mund ta kombinoni me një të bardhë veze – një ekspres me një sasi të vogël shkume qumështi.
Kolumbi
Keni pasur një natë të ashpër? Ajo që ju duhet është tas me changua dhe një supë fshati me bazë qumështi. Zakonisht, ka një ose dy vezë të ziera në supë, qepë dhe cilantro të shpërndara sipër. Shërbehet me bukë të thekur zakonisht.
Lexo edhe:Disa shprehje që duhet t’ia thoni me patjetër vetes çdo mëngjes!
Egjipt
Ful është një zierje e trashë me fasule favaje të thata të gatuara gjatë të pjekura me hudhër, tahini, qimnon dhe lëng limoni – një lloj humusi, por më i pasur dhe me shumë më tepër variacione tekstuale. Është super-popullor në Kajro dhe mund të gjendet gjithashtu në përsëritje të ndryshme në të gjithë botën: ekziston një version i rëndë me piper dhe vaj ulliri Aleppo në Siri dhe një pjatë e ngjashme ekziston në Etiopi, e shërbyer me injera.
Irlandë
Mëngjesi nis me një pjatë me vezë, salcice derri, proshutë, një fetë puding të zi të skuqur dhe puding të bardhë, domate të skuqura dhe bukë sode (nganjëherë patate). Quhet irlandez i plotë, që është ajo që do të jeni pasi ta hani.
Izrael
Shakshuka, një pjatë me origjinë afrikano-veriore, me vezë të ziera në një salcë të trashë domate, piper dhe qepë. Në Izrael, zakonisht do ta shihni të serviret me një pirg pita ose disa feta challah për të pirë çdo pikë të fundit.
Itali
Kjo është fjalë për fjalë e vetmja kohë e ditës kur është e pranueshme të keni qumësht në kafe, prandaj shfrytëzojeni sa më shumë. Pini një kafe latte ose kapuçino me qumësht së bashku me kornetton tuaj.
Xhamaika
Mëngjesi nis me ackee dhe peshk të kripur. Ackee është një frut që gatuhet me vezët e fërguara dhe tofu-në. Peshku i kripur është pikërisht ajo që tingëllon si: merluci i kripur, i cili ngjyhet për të hequr një pjesë të kripës së tepërt përpara se të skuqet në një tigan me qepë, hudhër, speca dhe akee.
Japoni
Në Japoni dita nis duke ngrënë supë miso me një tas me oriz ose peshk të pjekur në skarë, vezë të gatuar butësisht, ose natto (soje të fermentuara) dhe qepë.
Meksikë
Chilaquiles – tortilla misri të mbetura të skuqura më pas të ngjyer në salsa dhe zakonisht të mbushura me vezë të skuqura, rrep të prera në feta, qepë dhe cilantro.
Lexo edhe:Si të tejkaloni ankthin e mëngjesit
Hollanda
Me shumë mundësi do të gjeni bukë të bardhë të prerë në feta të lyer me gjalpë dhe më pas të lyer me copa çokollate, djathë, shurup të trashë molle. Kombinoje atë me një kafe dhe je gati të shkosh.
Filipine
Vezë, mish dhe oriz të skuqur me hudhër. Mishi mund të ndryshojë – mund të jetë salsiçe ose mish derri, mish viçi i skuqur, peshk i tharë ose qumësht i freskët i marinuar – por treshja e lavdishme e vezëve, mishit dhe orizit është një konstante.
Singapor
Mëngjesi përbëhet nga bukë e bardhë e prerë e trashë e thekur dhe e lyer me reçel kokosi, një pastë e ëmbël e bërë nga kokosi, vezë, sheqer dhe gjethe pandani (e cila është një lloj vanilje në aromë), më pas sipër me një copë yndyre gjalpë. Shërbehet me vezë të ziera të buta të spërkatura me salcë soje dhe një filxhan kafe ose çaj të nxehtë anash.
Spanja
Churros të veshura me kanellë në çokollatë të nxehtë të trashë janë mëngjesi që nisin ditën spanjollët. Ose bukë me hudhër, domate të lyer me gjalpë dhe sipër me copa të holla proshute. Nuk është një vakt i madh: dreka është një vakt shumë më i madh dhe ju duhet të kurseni vend.
Teksas
Taco mëngjesi (edhe pse është pak më shumë në formë burrito): një tortilla e mbushur me vezë plus një kombinim proshutë, djathë, mish viçi të thatë, patate, chorizo, fasule ose speca, të mbështjellë , që ta hani pa bërë rrëmujë.
Vietnam
Do të jetë një tas i madh me supën me petë të zier në avull të quajtur pho. Prisni petë të gjata orizi, një supë aromatike, mish të prerë në feta (zakonisht viçi) dhe një sërë shtesash (ka dallime rajonale, por mund të përfshijnë barishte, lakër, djegës dhe salca të ëmbla dhe të nxehta). Pho mund të hahet pothuajse në çdo kohë të ditës, por historikisht mbahet si një pjatë mëngjesi.
Që nga viti 2015 nxisim shpirtin sipërmarrës, inovacionin dhe rritjen personale duke ndikuar në zhvillimin e një mjedisi motivues dhe pozitiv tek lexuesit tanë. Kjo punë që e bëjmë me shumë dashuri nuk ka të paguar. Ne jemi platforma e vetme e cila promovon modelin pozitiv të sipërmarrjes së lirë. Përmes kësaj platforme mbështesim edukimin gjatë gjithë jetës si mjet për zhvillimin personal dhe profesional të brezave. Kontributi juaj do të na ndihmojë në vazhdimin e këtij misioni në gjithë trevat shqipfolëse.
Mund të kontribuoni KETU. Falemnderit.