Josif Grabocka, profesori i Inteligjencës Artificiale në Gjermani » Business Magazine Albania – Media Dixhitale dedikuar Sipërmarrjes
Përditësuar së fundmi: 11/02/2019

Josif Grabocka, profesori i Inteligjencës Artificiale në Gjermani

Share
nga Ornela Trupja
Shk 11, 2019

 

“Të luftosh paragjykimet për të treguar aftësitë e tua”.  Është  kjo motoja që e ka motivuar në gjithë rrugëtimin e tij të suksesit. Bëhet fjalë për Josif Grabockën, profesor në një nga universitetet më të mira në Gjermani.

Me studimet e përfunduara për Inxhinieri Kompjuterike në Universitetin METU, Turqi, ai studioi master për Inteligjencë Artificiale në Universitetin e Darlans në Suedi. Në fushën e Inteligjencës Artificiale mbrojti edhe Doktoraturën në Universitetin e Hildesheimit në Gjermani në 2016, ku sot është profesor. Punimi i tij shkencor u vlerësua ndër me të mirët dhe për ketë mori çmim.

Të krijosh një karrierë të suksesshme jashtë Shqipërisë nuk është e lehtë por as e pamundur. “Ambienti, kultura dhe paragjykimi janë faktorët që e bëjnë më të vështirë rrugëtimin drejt suksesit”, shprehet ai për Businessmag.al. I pyetur se çfarë i diferencon studentët shqiptarë nga ato të huaj shprehet se, “studentët gjermanë i kanë idetë të qarta, pasi bëjnë plane mbi karrierën e tyre dhe nuk thurin ëndrra për të ardhmen”. Pengesë në realitetin shqiptar është mungesa e ofrimit të mundësisë së punësimit e rrjedhimisht mungesa e motivimit të  studentëve, sipas tij.

Josifi i’u sugjeron studentëve shqiptarë, sidomos atyre të informatikës, që të angazhohen më StartUp-e, pasi janë një mundësi e mirë për zhvillimin e ideve të tyre.

“Do të kisha shumë dëshirë që në një moment të caktuar të jetës të kthehem në Shqipëri, por akoma nuk kam vendour se kur”- thotë Josif Grabocka. Ai shpreh dëshirën që Shqipëria të fokusojë ekonominë e saj drejt zhvillimit të software dhe pse jo, të rinjtë e Shqipërisë të krijojnë brande ndërkombëtare “Made in Albania” në formën e kompanive software.

Lexo: Ekspertet e IT. Ja tri vajza shqiptare që po shtrojnë rrugën e suksesit në botë

Për planet e së ardhmes shprehet shumë optimist. Ai e sheh veten si një kombinim i profilit të akademikut dhe sipërmarrësit, në bashkëpunim me të rinjtë e apasionuar pas inteligjencës artificiale.

Karriera e tij në fushën e inteligjencs artificiale ka marrë përmasa ndërkombëtare. Ai është pjesë e rëndësishme e konferencave në nivel ndërkombëtar zhvilluar në Kanada, Angli, Kinë, Taiwan, Francë, Portugali dhe Korenë e Jugut.

Josif është autor i 14 punimeve shkencore në konferenca të nivelit botëror në fushat e Data Mining dhe Machine Learning, (fusha të shkencës që zhvillojnë sisteme robote, që zgjidhin probleme kognitive në mënyrë autonome).

Krahas punës si profesor në Uiversitetin e Hildesheimit Josifi në Gjermani është angazhuar edhe si konsulent shkencor i rekrutuar nga kompani industriale në këtë shtet. Nga gjithë vendet ku ka jetuar Gjermaninë e cilëson si vendin e mundësive të mëdha.