Hyn në fuqi GDPR - rregullorja e re Europiane e Privatësisë
Përditësuar së fundmi: 16/05/2018

Hyn në fuqi GDPR – rregullorja e re Europiane e Privatësisë

Share
nga Anerola Torollari
Maj 16, 2018
Studied at Faculty of Science, Content Editor Biznesi at Business Magazine
lexo me teper >

25 maj 2018 do të hyjë në fuqi GDPR (Rregullorja e Përgjithshme e Mbrojtjes së të Dhënave ose Rregullorja Evropiane për Mbrojtjen e të Dhënave – Rregullorja e BE-së 2016/679). Ky legjislacion imponon rregulla të reja për përpunimin e të dhënave personale. Edhe pse zyrtarisht hyn në fuqi më 24 maj 2016, GDPR do të zbatohet drejtpërdrejtë në të gjitha vendet e BE që nga 25 maji 2018.

Në sintezë ekstreme me GDPR:
– Janë futur rregulla më të qarta për dhënien e informacioneve shpjeguese dhe pëlqimin;
– Përkufizohen kufizimet për përpunimin e automatizuar të të dhënave personale;
– Vendosni bazat për ushtrimin e të drejtave të reja;
– Vendosja e kritereve strikte për transferimin e tyre jashtë BE-së;
– Vendosni rregulla strikte për shkeljet e të dhënave (shkeljet e të dhënave).

Rregullat gjithashtu vlejnë për kompanitë e vendosura jashtë Bashkimit Evropian që ofrojnë shërbime ose produkte brenda tregut të BE (Call Center inbound dhe outbound, data entry, upselling, upgrading, helpdesk, sherbim klienti etj.). Të gjitha kompanitë, kudo që janë themeluar, do të duhet të respektojnë rregullat e reja. Kompanitë dhe institucionet do të kenë më shumë përgjegjësi dhe rastet e mospërputhjes me rregullat rrezikojnë dënime të rënda.

/AgaEon