Fëmijët me inteligjencë të lartë kanë nevojë për ndihmë që të arrijnë potencialin e tyre të plotë, sipas një studimi


Filloni të ndiqni mijëra fëmijë të talentuar dhe ju do të mësoni shumë gjëra sesi të rrisni potencialin tuaj.

Një nga përfundimet më të mëdha: “Edhe fëmijët me IQ të nivelit gjenial kanë nevojë për mësues që t’i ndihmojnë të arrijnë potencialin e tyre të plotë.”

Nga studimi “Study of Mathematically Precocious Youth (SMPY )” i bërë me fëmijë të talentuar që nga fillimi i vitit 1971 dolën këto përfundime:

  • Këta fëmijë kanë një jetë të jashtëzakonshme

SMPY fillimisht testoi inteligjencën e fëmijëve duke përdorur SAT, provimet e hyrjes në universitet dhe teste të tjera të IQ. Studiuesit më vonë filluan të kërkonin faktorë shtesë si regjistrimi në kolegj dhe shtigje për karrierën e mëvonshme.

Ajo që ata zbuluan ishte se fëmijët më të talentuar vazhdonin të fitonin doktorata dhe diploma universitare. Shumica prej tyre janë në 5% e personave me të ardhura më të larta.

“Na pëlqen apo jo, këta njerëz me të vërtetë kontrollojnë shoqërinë tonë,” tha Jonathan Wai, një psikolog në Programin e Identifikimit të Talenteve të Universitetit Duke.

  • Fëmijët gjeni nuk marrin vëmendje të mjaftueshme

Problemi është se fëmijët gjeni shpesh marrin shumë pak vëmendje nga mësuesit e tyre, të cilët mbështesin fëmijët që tashmë kanë përmbushur potencialin e tyre.

Kur hulumtuesit SMPY panë se sa vëmendje u jepnin mësuesit këtyre fëmijëve të talentuar, ata zbuluan se shumica dërrmuese e kohës në klasa ishte shpenzuar për të ndihmuar nxënësit me arritje të ulëta.

SMPY sugjeron që mësuesit duhet të shmangin mësimin e një kurrikule të plotë dhe në vend të kësaj të përqëndrohen në përpjekjet më të mira për krijimin e planeve individuale të mësimit për studentët.

  • Kapërcimi i disa klasave njëherësh funksionon

Për të ndihmuar fëmijët të arrijnë potencialin e tyre, mësuesit dhe prindërit duhet të konsiderojnë të lëvizin një fëmijë të talentuar me vetëm një klasë, sugjeron SMPY.

Sipas saj këta fëmijë kishin 60% më shumë gjasa për të fituar patenta dhe doktorata – dhe më shumë se dy herë gjasa për të marrë doktoraturë në një fushë të lidhur me shkencën, teknologjinë, inxhinierinë ose matematikën.

  • Inteligjenca është shumë e ndryshme

Të jesh i zgjuar nuk do të thotë thjesht të kesh aftësi për të mësuar përmendsh fakte ose për të kujtuar emrat dhe datat. SMPY ka zbuluar në mënyrë të përsëritur, gjatë analizave të shumëfishta, se disa nga fëmijët më të mençur posedojnë një kapacitet të madh për arsyetimin hapësinor.

Këta fëmijë kanë një talent për sistemet e vizualizimit, të tilla si sistemi i qarkullimit njerëzor ose anatomia e një Honde.

  • Testet e standardizuara nuk janë gjithmonë humbje kohe

Testet e standardizuara – SAT midis të famshmëve prej tyre – nuk mund të matin çdo gjë që mësuesit dhe prindërit duhet të dinë për një fëmijë.

Por të dhënat e SMPY sugjerojnë që SAT dhe matësa të tjera të standardizuara të inteligjencës mbajnë një fuqi parashikuese.

Camilla Benbow, një nga studiueset e SMPY, tha se këto teste janë përdorur më së miri për të kuptuar se ku janë të mirë fëmijët në mënyrë që mësuesit të përqëndrojnë vëmendjen e tyre në fusha të ndryshme.

burimi: BI

Must watch
Business Mag Nr. #25 - Mars 2021

Kjo periudhë përkon me një vit të plotë në kushte pandemie në vendin tonë, në Europë dhe në mbarë botën. Në një vit ndodhën shumë zhvillime, të paparashkuara ndonjëherë më parë nga ne, duke hedhur poshtë shumë plane apo projekte tonat për rritjen. Por, në këtë kohë sipërmarrje të ndryshme u vunë në lëvizje për të gjetur zgjidhje të reja e për të siguruar mbijetesën.

Në këtë numër të revistës, vijnë zhvillimet përmes gjurmëve që kanë lënë tek industri, sipërmarrje apo individë sipërmarrës.

Pano Soko, ekonomist i njohur flet për efektet e paketave ekonomike të mbështetjes dhe nevojën për paketa ndihme në industritë e prekura.

Rubrika 3X3 i kushtohet industrisë së verërave. Nga intervistat tona me 3 prodhues rezulton se

verërat shqiptare janë të “paralizuara” nga pandemia.

Verërat janë në një trend me turizmin. Brunila Liçaj, profesore dhe eksperte në fushën e turizmit është optimiste për të ardhmen e kësaj fushe.

Në rubrikën e brandeve kemi sjellë, fabrikën e qumështit dhe prodhimeve të bulmetit “Lufra”, ndërsa një brand që po rimëkëmbet nga Kosova është prodhuesi i këpucëve artizanale “Perolli”. Të dy këto brande janë model frymëzimi për njerëzit e punës!

Një pjesë e rëndësishme e revistës i dedikohet konkursit dhe fituesve të Businessmag në …

Shiko më shumë
Na ndiqni në rrjetet sociale