Edhe kompanitë online do të taksohen. Vendet europiane marrin vendimin
Përditësuar së fundmi: 08/07/2019

Edhe kompanitë online do të taksohen. Vendet europiane marrin vendimin

Share
nga Neada Muçaj
Kor 08, 2019

Planet për t’i bërë kompanitë e mëdha të teknologjisë të paguajnë më shumë taksa në Europë duket se po vihen në zbatim.

Tatimi i të ardhurave ka për qëllim të luftojë marrëveshjet komplekse që kanë firmat më të mëdha të teknologjisë amerikane për të mos paguar faturat e taksave të larta.

Franca ka në plan të taksojë shitjet në vend të kompanive dixhitale me të ardhura globale prej më shumë se 750 milionë euro, ose 844 milionë dollarë, dhe të ardhurat franceze mbi 25 milionë euro ose 28 milionë dollarë. Vendi vlerëson se kjo mund të rrisë rreth 500 milionë euro, ose 563 milionë dollarë, portofolin publik çdo vit.

Projektligji që propozonte taksën u miratua nga Parlamenti i Francës të enjten. Ajo do të vihet para Senatit javën e ardhshme, ku pritet të jetë vulosur me vulë, raporton AP.Bruno le Maire, ministri i financave në qeverinë e Presidentit Emmanuel Macron, i cili tha në mars se tatimi do të thotë “drejtësi”.

“Këta gjigandë dixhital përdorin të dhënat tona personale dhe bëjnë fitime të mëdha nga këto të dhëna” dhe “pastaj transferojnë paratë diku tjetër, pa paguar shumën e drejtë të taksave”, – tha ai.

Është jo e drejtë që bizneset fizike po paguajnë taksa nën hundën e tyre ndërkohë gjigandët e internetit të quajtur ndryshe FAANG- Facebook, Amazon, Netflix dhe Google- nuk po paguajnë asgjë virtualisht.

Lexoni: Kongresmenia amerikane dhe Bill Gates bien dakord: Robotët janë ide shumë e mirë për aq kohë sa do të paguajnë taksa

Franca dhe Mbretëria e Bashkuar, janë të parat në këtë iniciativë dhe shpresojnë se në planet e tyre do të bashkohen dhe vende të tjera. Bisedime po zhvillohen dhe me G20 dhe Organizatën për Bashkëpunim Ekonomik dhe Zhvillim për të përmirësuar mënyrën se si kompanitë do të tatohen.

Firmat e mëdha të teknologjisë nuk janë habitur nga nocioni i pagimit të miliardave më shumë në taksa. Në kohën kur Hammond njoftoi vizionin e tij, TechUK – grupi lobues britanik që përfshin Facebook, Amazon dhe Google në mesin e anëtarëve të tij – tha se “lloji i taksave që propozohet do të jetë i keq për investime dhe i keq për ekonominë e Mbretërisë së Bashkuar”.

/BusinessInsider