E ardhmja e punës sot është në çdo vend dhe në çdo kohë


Teknologjia, përfshirë telefonat inteligjentë, mediat sociale dhe lidhjen e shpejtë dhe të besueshme në internet, duket se është kombinuar në atë mënyrë që të tërheqë vëmendjen tonë në çdo moment zgjimi. Edhe pse një teknologji e tillë mund të dëmtojë ata që e keqpërdorin atë, për shumë njerëz është bërë një burim i paçmueshëm, duke përmirësuar në mënyrë dramatike jetën e tyre.

Lexo: Të punosh më pak orë, do të thotë të jesh më produktiv

Në vendin e punës sot, teknologjia dhe aplikacionet e reja po shfaqen çdo ditë, duke bërë të mundur proçese efektive dhe përmirësimin e produktivitetit. Pyetja është: Si mund të ecin njerëzit përpara kur jeta e tyre në punë dhe jeta larg punës të ndërthuren gjithnjë e më shumë?

Ideja për të punuar në distancë nuk është e re, por vitet e fundit, ajo ka fituar rëndësi pasi organizatat dhe punonjësit realizojnë përfitime të mëdha. Shumica e teknologjive të reja që po bëjnë bashkë forcat e punës, shoqëruar me një zhvendosje të kulturës së punës gjatë viteve të fundit, do të thotë që e ardhmja do të jetë e mbushur me zhvillime të mëdha të fuqisë punëtore në distancë.

Shumica e punëdhënësve tani kanë një kuptim më të qartë të menaxhimit të punës në distancë. Përfitimet përfshijnë përmirësimin e produktivitetit dhe shëndetit, uljen e mungesave, mbajtjen më të madhe të talentit dhe rekrutimin më efektiv. Kompanitë mund të punësojnë ekipe dhe specialistë në të gjithë botën, edhe pse zvogëlojnë kostot. Punëtorët kursejnë kohën e lëvizjes dhe kostot e lëvizjes. Ata mund të arrijnë një ekuiërlib më të mirë të punës dhe jetës duke punuar nga kudo ku ata zgjedhin, pavarësisht nëse është një hapësirë ​​pune, kafeneje, holli hoteliere apo plazhi apo edhe një vend tjetër.

Sipas një artikulli në Harvard Business Review, 43% e të punësuarve amerikanë kanë kryer një pjesë të punës së tyre nga distanca. Studimet e rasteve për efektet e lejimit të punonjësve të punojnë nga distanca sugjerojnë që produktiviteti i tyre mund të rritet me diku nga 4% në 13%, duke gjeneruar miliarda në vlerë shtesë ekonomike, për ekonominë e SHBA-së çdo vit.

Edhe pse teknologjia ka qenë një ndihmë për revolucionin e punës në distancë, ndryshimet në kulturën e vendit të punës të nxitur nga mijëvjeçarët dhe Gjenerata Z, janë ato që do të formësojnë të ardhmen e punës. Këta punëtorë të rinj kanë qenë të zhytur në teknologji gjatë gjithë jetës së tyre, dhe ata janë ata për të cilët punëdhënësit do të mendojnë kur bëhet fjalë për rekrutimin dhe mbajtjen. Aftësitë dixhitale dhe teknologjike janë monedha e re e punësimit, pasi kërkesa vazhdon të rritet për IT, media sociale, SEO dhe analitikë, dhe ndërsa rolet e reja dixhitale shfaqen në industri të vjetra si ndërtimi, logjistika dhe energjia. Punëdhënësit do të duhet të përshtaten shpejt me atë që dëshiron vërtet fuqia punëtore: aftësia për të punuar në mënyrë fleksibël dhe nga kudo, përmirësimi i bilancit të punës dhe jetës dhe më shumë pavarësi në vendin e punës.

Kjo fuqi e re dhe në rritje e punës, është ambicioze dhe aventureske. Për shumë prej tyre, puna dhe udhëtimi njëkohësisht, duke qenë një nomad dixhital, është ëndërr. Në vend që të bënin një vit pushim për të udhëtuar pas shkollës, punëtorët e Gen-Z do të ishin të lumtur të hynin menjëherë në tregun e punës, për aq kohë sa ata janë akoma në gjendje të udhëtojnë rregullisht. Tani po jetojmë në një  botë gjithnjë të lidhur dhe ka shumë vende interesante dhe qendra në të gjithë globin, që kanë përqafuar punën në distancë.

Krijimi i një plani të strukturuar mirë për të punuar në distancë, do të sigurojë që kjo epokë e re të përfitojë nga të gjithë. Punëdhënësit duhet të ofrojnë trajnime të vazhdueshme dhe zhvillim personal. Ata duhet të organizojnë kohën ndërmjet menaxherëve dhe ekipeve në baza javore, mujore ose tremujore për të ndihmuar në mirëmbajtjen e kulturës në vendin e punës, të mbështesin moralin dhe të nxisin etikën e duhur.

Lexo: Të punosh me influencuesit në median sociale

Punonjësit duhet të hartojnë një plan pune për të siguruar, që ata menaxhojnë kohën e tyre në mënyrë efektive, mbeten produktive dhe mbeten të shëndetshëm. Arritja e këtyre qëllimeve kërkon zgjedhjen e vendit të duhur për të punuar në një ditë të caktuar ose vendin e duhur për të punuar në një detyrë të veçantë. Do të thotë të keni kujdes, që të mos punoni gjatë punës, ndërsa gjithashtu të qëndroni të përqendruar.

Kur zhvillohet me përgjegjësi dhe inovacion nga të gjitha palët, teknologjia në dispozicion sot u ofron punëtorëve një rrugë praktike që është padyshim shumë më tërheqëse sesa të punoni në zyra 5 ditë të javës.

Burimi: Entrepreneur

Must watch
Business Mag Nr. #24 - Tetor 2020

Numri 24 i revistës Businessmag.al sjell një panoramë të zhvillimeve, përshtatjeve dhe ecurisë në sektorë të ndryshëm të ekonomisë. Në të njëjtën kohë, shohim zhvillime relativisht të kënaqshme.  Organizime të reja si Dhoma Ekonomike e Gruas, duket si një shpresë për më shumë zë, lobim dhe mbështetje për gratë sipërmarrëse dhe sipërmarrjet e reja.

Gjatë kësaj periudhe angazhime si programi “Ringrihu më i fortë”, ishin një lloj kundërpërgjigje ndaj dëmeve ekonomike që po shkakton pandemia.

Influencerat vijojnë të rrisin hapësirat e tyre dhe janë bërë një instrument i rëndësishëm marketimi. Në brendësi të revistës do të gjeni renditjen e top 100 influencerave më të mëdhenj në vend.

Gjatë kësaj vere ndërkohë, vetë Businessmag pati një fushatë të suksesshme të promovimit të turizmit shqiptar. Qindra të rinj u angazhuan të dërgojnë foto dhe përshkrimet e vendeve të ndryshme të Shqipërisë.

Shiko më shumë
Na ndiqni në rrjetet sociale