CropX, startup-i në bujqësi që ka marrë përmasa ndërkombëtare » Business Magazine Albania – Media Dixhitale dedikuar Sipërmarrjes
Përditësuar së fundmi: 18/10/2018

CropX, startup-i në bujqësi që ka marrë përmasa ndërkombëtare

Share
nga Albana Mucaj
Tet 18, 2018

Një vend me 60% të sipërfaqes shkretëtirë dhe me pak reshje vjetore, Izraeli ka sfiduar vitet e fundit pritshmëritë për t’u bërë një lider në teknologjinë bujqësore të ujit dhe saktësisë, duke përdorur sensorë, dronë, robotikë, teknologji GPS, automjete autonome dhe të dhëna shkencore për të kontrolluar dhe menaxhuar fermat dhe blegtorinë.

Në vetëm 70 vjet, Izraeli ka parë gjithashtu krijimin e rreth 750 teknologjive ushqimore lokale dhe startapeve agritech që kanë të bëjnë me mbikëqyrjen e kulturave, ujit, proteinave alternative dhe sigurinë e ushqimit.

Disa kompani agritech shkojnë përtej imazheve satelitore dhe “nën tokë” për të dhënë njohuri mbi strategjinë e kulturave dhe ujitjes.

Një kompani e tillë është CropX. Ajo shfrytëzon fuqinë e të dhënave të mëdha, “machine learning” dhe një softuer me bazë cloud në tokë për të rritur prodhimin bujqësor nga toka. CEO i CropX, Tomer Tzach thotë se 98% e kompanive analitike bujqësore mbledhin vetëm të dhëna mbi tokën.

I themeluar në vitin 2014, CropX u bashkua me evolucionin e zgjuar bujqësor duke përdorur IoT dhe analytics për të përmirësuar praktikat e bujqësisë.

Në maj, u bë e ditur platforma e fundit e zbulimit të tokës, duke kombinuar softuerin analitik të bazuar në cloud dhe teknologjinë e avancuar të sensorëve të tokës. Ai integron të dhënat e motit dhe zbulon anomalitë e menjëhershme, duke njoftuar fermerët për çështjet që ndikojnë në tokë.

Lexo: “Agritech Israel 2018”, ja cilat janë startup-et më premtuese në bujqësi në botë

Duke ofruar tre versione të përditësuara të sensorit unik të tokës me spirale, Tzach thotë se CropX është përpara një epoke të re të teknologjisë së fuqishme të sensorëve.

Kompania është pozicionuar mirë në Shtetet e Bashkuara, ku ka ofruar zgjidhje për mungesën e ujit në shtete si Kalifornia dhe Arizona.

“Sistemi ynë mund t’u tregojë fermerëve kur kanë nevojë për ujë dhe kur ata nuk e bëjnë”, thotë Tzach NoCamels. “Ne ofrojmë zgjidhje të zbatueshme dhe me kosto efektive në sipërfaqe të mëdha”.

CropX përfundoi kohët e fundit një eksperiment të suksesshëm në shkallë të gjerë në Arizona në 114 hektarë, ku teknologjia e saj u testua në gjysmën e një fushe. Rezultatet treguan 40% kursim uji, pa ndikim negativ në prodhimin e kulturave.  Krahas kësaj, cikli i rritjes u përshpejtua, duke lejuar një rritje potenciale në prodhimin vjetor prej 10%, thotë kompania.

Në SHBA, CropX është gjithashtu i njohur për ofrimin e zgjidhjeve për kulturat si misri, patatet dhe gruri.

Kompania ka stabilizuar disa bashkëpunime në kontinente të tjera. Gjatë një prezantimi bërë para Kancelares gjermane Angela Merkel përfaqësuesit izraelitë treguan se, “CropX është një zgjidhje që është edhe hardware ashtu edhe softuer”. Përmes harduerit, sensori i tokës transmeton informacion nga toka dhe përmes pjesës softuer, aplikacioni transmeton inofmacionin në telefonin e fermerit.

Izraelisot.com