Bursa e Energjisë, Konfindustria kërkon të nisë punën
Përditësuar së fundmi: 23/05/2019

Bursa e Energjisë, Konfindustria kërkon të nisë punën

Share
nga Ornela Trupja
Maj 23, 2019

Konfindustria mbështet vendimin e qeverise dhe kërkon fillimin sa më shpejt të funksionimit të bursës së energjisë. Sipas saj, kjo do të rriste garantimin e furnizimit me energje dhe mund të uljë  çmimin për biznesin dhe qytetarët.

Administratori i saj Gjergj Buxhuku kërkon gjithashtu të ruhet integriteti i modelit të ndërtimit të Bursës për të shmangur rrezikun e spekulimeve dhe keqpërdorimit të mundshëm të saj.

“Bursa e energjisë është e mundur të jetë edhe institucioni i parë i përbashkët Shqipëri-Kosovë dhe mbështetëse e fuqishme e krijimit të tregut kombëtar shqiptar.  Ajo është hallkë e munguar dhe e vonuar e procesit të liberalizimit të tregut të energjisë të filluar disa vite më parë, pjesë e integrimit të vendit në BE”, thuhet në deklaratë.

Tregu i shit-blerjes së energjisë elektrike është nga më të rëndësishmit në Prodhimin e Përgjithshëm Bruto të vendit me mbi 400 milion euro/vit transaksione.

Konfindustria vlerëson se, “masa e korrupsionit të përfolur në vite në tregun e shitje-blerjes së energjisë elektrike ka qenë e lartë. Megjithëse, ka një përmirësim në vitet e fundit, si pasojë e drejtpërdrejtë e cilësisë së ulët të menaxhimit, strukturës së ndërtimit dhe korrupsionit në tregun e shitje-blerjeve të energjisë elektrike, Shqipëria ka sot çmimin e energjisë nga më të lartët në rajon për bizneset. Në mënyrë të përafërt llogaritet se mbi 15% e çmimit përfundimtar të energjisë elektrike për konsumatorët fundorë vjen si pasojë e subjektivizmit dhe korrupsionit në sektor”.

Lexo: Konfindustria: FMN ka përgjegjësi për dështimin e politikave ekonomike në vend
Çmimi i lartë i energjisë elektrike, sipas përfaqësuesve të energjisë, godet rëndë kostot e prodhimit dhe shërbimeve të gjithë bizneseve, industrive dhe ekonomisë kombëtare, ul fuqinë konkuruese të prodhimit dhe shërbimeve dhe pengon rritjen e investimeve të huaja.